• Buradasın

    Su kabağının verimli olması için ne yapmalı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Su kabağının verimli olması için şu yöntemler uygulanabilir:
    • Toprak hazırlığı: Organik madde bakımından zengin ve verimli topraklar tercih edilmelidir 5. Toprağın pH derecesi 6-7 olmalıdır 1.
    • Gübreleme: Sonbaharda veya ilkbaharda toprak gübrelenebilir 25. Toprak analizine bağlı olarak, dekara 4-6 ton yanmış çiftlik gübresi, ayrıca azotlu, fosfor, potasyum ve kireç gübreleri kullanılabilir 1.
    • Sulama: İlk meyveler görülene kadar sulama yapılmamalı, sonrasında 3-4 gün aralıklarla sulama yapılmalıdır 13. Sulama sırasında yaprakların ıslanmamasına dikkat edilmelidir 13.
    • Destek: Asma ve sıyırma kabaklar, ağaç, çit veya duvar gibi uygun yerlere tırmandırılmalıdır 25.
    • Hastalık ve zararlılarla mücadele: Külleme hastalığı gibi hastalıklara karşı kükürtlü ilaçlar kullanılabilir 3. Kırmızı örümcek, nematod, trips ve afit gibi zararlılar için zamanında müdahale edilmelidir 1.
    • Budama: İhtiyaç duyuldukça yaprak seyreltme işlemi yapılmalıdır 1.
    • Hasat: Su kabağı, rengi solgun bir görünüm kazandığında hasat edilmelidir 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Su kabağından neler yapılabilir?

    Su kabağından yapılabilecek bazı şeyler: Hediyelik ve dekoratif ürünler: Su kabağı, boyama ve çeşitli el sanatları için kullanılabilir; saksı, süs, mantar ev gibi dekoratif objeler yapılabilir. Mutfak eşyaları: Güney Amerika'da su kabağı, "mate" adlı içeceğin servis edildiği kapların yapımında kullanılır. Saklama kapları: Eski dönemlerde su kabağı, un, yağ ve şeker gibi ürünlerin saklanması için kullanılmıştır. Yemek: Su kabağı, yemek yapımında da kullanılabilir; örneğin, et kabağı veya nohutlu kıymalı kabak yemeği gibi yemekler yapılabilir.

    Su kabağı ne zaman ekilir?

    Su kabağı ekimi, toprak ısınmaya başladığında yapılır.

    Su kabakları kaç ayda yetişir?

    Su kabaklarının kaç ayda yetiştiği, yetiştirme koşullarına ve kabak türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak, kabakların vegatasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100 gün, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gün sürer. Su kabaklarının ise 40-50 cm uzunluğa ve 15-20 cm kalınlığa ulaşması için yaklaşık 60-90 gün gereklidir. Kabakların normal çimlenme gösterebilmesi için toprak sıcaklığının 10-12 °C olması ve optimum çimlenme sıcaklığının 20-25 °C olması gerektiği de göz önünde bulundurulmalıdır.