• Buradasın

    Marulun bozulmaması için ne yapmalı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Marulun bozulmaması için şu adımlar izlenebilir:
    • Doğru seçim: Taze ve canlı yapraklara sahip, sıkı ve kökü beyaz veya hafif sarı olan marullar seçilmelidir 1.
    • Yıkama ve kurutma: Marul yıkandıktan sonra tamamen kurulmalıdır 23. Bunun için salata kurutucusu veya temiz bir havlu kullanılabilir 23.
    • Saklama: Marul, buzdolabının sebze bölmesinde, hava alan delikli poşet veya uygun bir kapta saklanmalıdır 123.
    • Nem dengesi: Kâğıt havlu ile sararak fazla nemin emilmesi sağlanmalı ve kağıt havlu birkaç günde bir değiştirilmelidir 23.
    • İdeal sıcaklık: Marul için en uygun saklama sıcaklığı 1–4 °C arasıdır 23.
    • Bütün olarak saklama: Yaprakları ayırmadan, kök kısmıyla birlikte saklamak tazeliğini daha uzun korur 23.
    Marul, yüksek su içeriğine sahip bir sebze olduğu için uygun saklanmadığında çabuk bozulabilir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Marul mildiyösü nasıl önlenir?

    Marul mildiyösünü önlemek için uygulanabilecek bazı yöntemler: Kültürel önlemler: Tohum sık ekilmemeli. Aşırı sulamadan kaçınılmalı. Mildiyö görülen fideler, hastalıklı yapraklar ve bitkiler sökülüp yok edilmeli. Bir yıl önce mildiyö görülen fideliğin yeri veya toprağı değiştirilmeli veya toprak dezenfekte edilmeli. Toprak analizi sonuçlarına göre gübre kullanılmalı. Tarlada sık dikimden kaçınılmalı. Kimyasal mücadele: Fideliklerde hastalık görülmeden koruyucu ilaçlama yapılmalı. Mildiyö görüldüğünde, hasta kısımlar toplanıp yok edildikten sonra birer hafta aralarla ilaçlamaya devam edilmeli. İlaçlama, havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda, bitkiyi tamamen ıslatacak ve özellikle yaprak altlarının iyice ilaçlanmasını sağlayacak şekilde yapılmalı. İlaçlama için kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları, Bakanlık tarafından yayınlanan "Bitki Koruma Ürünleri" kitabında tavsiye edilenlere göre belirlenmelidir.