• Buradasın

    Getir'in yüzde kaçı Mubadalaya satıldı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A bustling Istanbul street scene with a Getir delivery rider weaving through traffic, while a distant skyscraper bears the Mubadala logo, symbolizing the transfer of majority ownership.
    2024 yılı itibarıyla, Rekabet Kurumu'nun onayıyla, Getir Perakende Lojistik A.Ş.'nin çoğunluk hissesi Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mubadala Investment Company'e geçmiştir 245.
    Getir'in e-ticaret ve mobilite gibi diğer iş kollarındaki kontrolü ise kurucularında kalmıştır 45.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Mubadla Getir'i neden aldı?

    Mubadala'nın Getir'i alma nedenleri arasında şirketin finansal desteğini artırma ve operasyonel kontrolü sağlama hedefleri bulunmaktadır. 2024 yılının Haziran ayında, Mubadala, Getir'e 250 milyon dolarlık ek yatırım yaparak Türkiye'deki gıda ve market operasyonlarının kontrolünü ele alacak bir yeniden yapılandırma planı önermiştir. Daha sonra Mubadala, Getir'e ek acil finansman sağlayacağını ve karşılığında Türkiye'deki finansal hizmet kolu GetirFinance ve taksi uygulaması BiTaksi'nin de hisse sahibi olacağını içeren yeni bir anlaşma taslağı hazırlamıştır. Mubadala, bu hamlelerle şirketin geleceğini güvence altına almayı amaçladığını savunurken, Getir'in kurucuları işbirliği yapılmadığını ve haklarının ihlal edildiğini iddia etmişlerdir. Rekabet Kurumu'nun onayıyla, Mubadala'nın Getir'in bazı iştiraklerini devralması resmi hale gelmiştir. Konu hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki kaynaklara başvurulabilir: forbes.com.tr; turkiyegazetesi.com.tr; gazeteoksijen.com; donanımhaber.com.

    Getir ve Mubadela neden ayrıldı?

    Getir ve Mubadala arasındaki ayrılık, Mubadala'nın Getir'in yönetimini ele geçirme girişimleri nedeniyle yaşanan hukuki çatışmalardan kaynaklanmaktadır. 2024 yılının Haziran ayında, Mubadala'nın Getir'e 250 milyon dolarlık ek yatırım yaparak şirketin Türkiye'deki gıda ve market operasyonlarının kontrolünü ele alacağı bir yeniden yapılandırma planı önerdiği, ancak bu anlaşmanın yürürlüğe giremediği belirtilmiştir. 2025 yılının Ocak ayında, Nazım Salur, Mubadala'nın taraflar arasında yapılan satış anlaşmasını hukuksuzca yok saydığını ve Nazım Salur yönetimindeki yönetim ekibinin haklarına çökmeye çalıştığını öne sürerek yasal süreç başlattığını duyurmuştur. Ayrıca, Mubadala'nın, Getir'in mobilite, e-ticaret, finans ve ABD'deki faaliyetlerini yürüten yapıya da hukuka aykırı şekilde sahip olmaya çalıştığı iddia edilmektedir. Konu, Amsterdam Temyiz Mahkemesi'ne taşınmış ve 24 Ocak 2025'te bir duruşma gerçekleştirilmiştir.

    Mubadela Getir'i ne kadara aldı?

    Mubadala, Getir'i 250 milyon dolar karşılığında satın almıştır.

    Getir Mubadala'nın sahibi kim?

    Getir'in sahibi, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım fonu Mubadala'dır. Eylül 2024'te Rekabet Kurulu, Getir'in tek kontrolünün dolaylı olarak Mubadala Investment Company PJSC tarafından devralınmasına izin vermiştir.