• Buradasın

    Damga vergisi iade edilebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, damga vergisi iade edilebilir.
    Damga vergisinin iade edilebilmesi için, ihale kararının hükmünden yararlanılmayan kısmına isabet eden damga vergisinin ilgili vergi dairesine başvurulması gerekmektedir 23. Başvuru sırasında gerekli belgeler arasında damga vergisinin ödendiğine dair makbuz, ihalenin iptal edildiğine ilişkin tevsik edici belge ve ihale makamından alınan yazı bulunmalıdır 35.
    Ayrıca, sözleşmeye konu işin iptali halinde de sözleşmeye ait damga vergisinin iade edilmeyeceği hususuna açıklık getirilmiştir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Damga vergisi nasıl hesaplanır örnek?
    Damga vergisi hesaplaması, belgenin türüne ve içeriğine göre değişen oranlar üzerinden yapılır. İşte bazı örnek hesaplamalar: 1. Taksitle satış sözleşmesi: Bu tür sözleşmeler için damga vergisi oranı binde 9,48'dir. Örneğin, yıllık 36.000 TL tutarında bir taksitle satış sözleşmesi için hesaplama şu şekilde yapılır: - Damga Vergisi = Sözleşme Tutarı x Oran - Damga Vergisi = 36.000 TL x 0,00948 = 341,28 TL. 2. Kira sözleşmesi: Aylık 5.000 TL bedelli ve 1 yıllık kira sözleşmesinde toplam bedel 60.000 TL'dir. Bu durumda damga vergisi, 60.000 TL üzerinden hesaplanır ve oran binde 1,89'dur: - Damga Vergisi = 60.000 TL x 0,00189 = 113,4 TL. Hesaplama adımları: 1. Belgenin üzerindeki tutarı belirleyin. 2. İlgili damga vergisi oranını seçin. 3. Damga vergisi tutarını hesaplamak için oranı tutara uygulayın. Güncel oranların ve yasal düzenlemelerin takip edilmesi önemlidir.
    Damga vergisi nasıl hesaplanır örnek?
    Damga vergisi hangi giderlere dahil edilir?
    Damga vergisi, resmi işlemlerin giderleri arasında yer alır. Damga vergisine dahil edilen giderler şunlardır: - Sözleşmeler: Mukavelenameler, taahhütnameler, kira sözleşmeleri, rehin senetleri, taksitle satış sözleşmeleri. - Kararlar ve mazbatalar: İdari davalarla ilgili olmayarak verilen ilam, mazbata ve hakem kararları. - Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar: İpotekli borç senedi, bilançolar, makbuz senedi, rehin senedi, ordinolar. - Makbuzlar ve diğer kağıtlar: Vergi beyannameleri, maaş, ücret, harcırah gibi belirli bir hizmet karşılığı alınan bedeller için verilen makbuzlar.
    Damga vergisi hangi giderlere dahil edilir?
    Sözleşme damga vergisi makbuzu nasıl kesilir?
    Sözleşme damga vergisi makbuzu kesmek için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Vergi Beyannamesi Hazırlama: Başta anonim ve limitet şirketler olmak üzere sürekli damga vergisi mükellefiyeti kapsamında olan işletmeler, bir ay içinde düzenledikleri kâğıtların damga vergisini izleyen ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar beyan etmek zorundadır. 2. Vergi Ödeme: Beyan edilen damga vergisi, izleyen ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar ödenmelidir. 3. Makbuz Verilmesi: Makbuz karşılığı ödemelerde, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen mükellefler ve kurumlar, damga vergisini vergi dairesine makbuz karşılığında öderler. Ödeme şekilleri ise üç ana kategoriye ayrılır: - Basılı damga konulması: Elektrik, su ve telefon gibi abonelik sözleşmelerinde kullanılır. - İstihkaktan kesinti yapılması: Kamu kurumları ve benzeri kuruluşlar tarafından yapılan ödemelerde kullanılır. - Elektronik ödeme sistemleri: Vergi dairesine başvurularak veya online sistemler aracılığıyla da ödeme yapılabilir.
    Sözleşme damga vergisi makbuzu nasıl kesilir?
    Damga vergisini kim öder?
    Damga vergisini, herhangi bir resmi belgeyi veya sözleşmeyi imzalayan kişi ve kurumlar öder. İstisnai durumlar olarak, resmi kurumlar ile gerçek kişiler arasında imzalanan resmi belgelerde, resmi kurumlar damga vergisi ödemekten muaf oldukları için vergi ödemesi yalnızca gerçek kişi tarafından yapılır.
    Damga vergisini kim öder?
    Damga vergisini kim öder?
    Damga vergisini, sözleşmeyi imzalayan taraflar öder. Ancak, resmi daireler ile kişiler arasındaki işlemlere ait damga vergisini şahıslar öder.
    Damga vergisini kim öder?
    Damga vergisinde matrah nasıl bulunur?
    Damga vergisinde matrah, belgenin üzerinde yazılı olan veya belge ile temsil edilen para ile ifade edilebilen değer veya tutar olarak belirlenir. Örneğin, 100.000 TL bedelli bir sözleşmede damga vergisi, bu sözleşme bedeli olan 100.000 TL üzerinden hesaplanır.
    Damga vergisinde matrah nasıl bulunur?
    Damga vergisi beyannamesi ne zaman verilir?
    Damga Vergisi Beyannamesi, her ayın 23'üne kadar vergi dairesine elektronik ortamda sunulmalıdır.
    Damga vergisi beyannamesi ne zaman verilir?