• Buradasın

    Çek nasıl ciro edilir örnek?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Çek ciro etmek, çeki elinde bulunduran kişinin bu çeki üçüncü bir kişiye devretmesi anlamına gelir 13. İşte bunun için izlenmesi gereken adımlar:
    1. Kaşe ve İmza: Çekin arka yüzüne, çeki devreden şirketin kaşesi basılır ve firma yetkilisinin imzası atılır 13. Çok ortaklı şirketlerde her ortağın ayrı ayrı imzası bulunmalıdır 2.
    2. Devralan Kişinin Belirtilmesi: Tam ciro yapılacaksa, çeki devralan kişinin tam adı ve soyadı yazılır 3.
    3. Devir Tamamlandı: Tüm bu işlemlerden sonra ciro işlemi tamamlanmış olur ve çek, ciro edilen kişiye devredilmiş olur 13.
    Örnek: Mehmet Kaya, Ali Yılmaz'a bir çek ciro etmek istiyor 3:
    1. Çekin arka yüzüne "Ödeyiniz" ifadesi yazılır 3.
    2. "Ali Yılmaz'a" diye yazılır 3.
    3. Mehmet Kaya, kendi imzasını atar 3.
    Artık Ali Yılmaz, çekin yeni yasal sahibi olup çeki tahsil etme hakkına sahiptir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Çekte beyaz ciro nasıl yapılır?

    Çekte beyaz ciro yapmak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir: 1. Kaşe Basımı: Çekin arka tarafına firmanın kaşesi basılır. 2. İmza Atılması: Kaşenin altına firma yetkilisinin imzası atılır. 3. Birden Fazla Yetkili Varsa: Çekte birden fazla yetkili imza atmışsa, onların da imzaları eklenmelidir. Bu işlem tamamlandığında, çeki ciro eden taraf belirtilir ancak çeki devralan kişinin adı açıkça yazılmaz.

    Çekin arkasına ciro edilmez ne demek?

    "Çekin arkasına ciro edilmez" ifadesi, çekin ciro edilemeyeceği, yani devredilemeyeceği anlamına gelir.

    Bloke çek ciro edilebilir mi?

    Evet, bloke çek ciro edilebilir.

    Çek ciro etmek ne demek?

    Çek ciro etmek, bir çekin üzerindeki tahsil hakkının, çeki elinde bulunduran kişi tarafından üçüncü bir kişiye devredilmesi işlemidir. Bu işlem, çekin arka tarafına keşidecinin kaşesini basması ve firma yetkilisinin imzasını atmasıyla gerçekleştirilir.

    Çek çeşitleri nelerdir?

    Çek çeşitleri kullanım amacına ve ödemeyi alacak kişinin belirlenme şekline göre çeşitlere ayrılır. İşte bazı çek türleri: 1. Nama Yazılı Çek: Belirli bir kişinin adına düzenlenen ve sadece o kişi tarafından tahsil edilebilen çek türüdür. 2. Hamiline Yazılı Çek: Ödemeyi, çeki elinde bulunduran kişinin alabileceği çek türüdür. 3. Çizgili Çek: Sadece banka aracılığıyla tahsil edilebilen çektir. Üzerinde çift çizgi ile belirtilir. 4. Karekodlu Çek: Üzerinde bir karekod bulunduran ve bu karekod aracılığıyla elektronik ortamda doğrulanabilen çek türüdür. 5. Vadeli Çek: Belirli bir vade tarihi bulunan ve belirtilen tarih aralığında ödenmesi gereken çek türüdür. 6. Vadesiz Çek: Düzenlendiği tarihte ödenmesi gereken çek türüdür. 7. Sıralı Çek: Aynı çeki birden fazla kişi veya kuruma ödemek üzere düzenlenen çek türüdür. 8. Bloke Çek: Belirli bir tutarın banka tarafından bloke edilerek çekin tahsil edileceği tarihte ödenmesini garanti altına alan çek türüdür.

    Çek ciro eden kişi sorumlu mudur?

    Evet, çek ciro eden kişi sorumludur. Çek ciro eden kişi (ciranta), çeki devrettiği kişinin çeki tahsil edememesi durumunda ikincil ödeme sorumluluğunu üstlenir.

    Çekin arkasına ciro edilmezse ne olur?

    Çekin arkasına ciro edilmezse, çek sadece orijinal hamili tarafından tahsil edilebilir ve devredilemez. Ayrıca, ciro yapılmayan çekler sadece çek üzerinde adı yazılı olan kişiye ya da kuruluşlara ödeme yapılmasını sağlar.