• Buradasın

    Ünsüz uyumu ve ünsüz benzeșmesi arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ünsüz uyumu ve ünsüz benzeşmesi arasındaki fark şu şekildedir:
    1. Ünsüz Uyumu: Kelime kökünde yer alan sert ünsüzlerin, sert ünsüzle başlayan eklerle, yumuşak ünsüzlerin ise yumuşak ünsüzle başlayan eklerle birleşmesi sonucu oluşur 13. Örneğin, "kitap" kelimesine "a" eki getirildiğinde "kitaba" şeklinde yazılır 1.
    2. Ünsüz Benzeşmesi: Bir sözcük sert bir ünsüzle bitiyor ve o sözcüğe ünsüzle başlayan bir ek geliyorsa, ekin başındaki ünsüzün sertleşmesi durumudur 23. Örneğin, "okul-dan" yerine "okulda" yazılır çünkü "d" sesi sertleşerek "t" olmuştur 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Ünsüz benzeşmesine örnek sözcükler nelerdir?
    Ünsüz benzeşmesine örnek sözcükler: kaçak – cı = kaçakçı; kitap – cı = kitapçı; raf – da = rafta; günah – gar = günahkar; patates – de = patateste; köpek – cik = köpekçik; bardak – cı = bardakçı; simit – ci = simitçi; sanat – gar = sanatkar; koş – du = koştu.
    Ünsüz benzeşmesine örnek sözcükler nelerdir?
    Ünsüz benzeşmesi nedir?
    Ünsüz benzeşmesi, Türkçede bir kelimenin sonunda yer alan sert ünsüz harflerin, ek alırken ekin başındaki yumuşak ünsüz harfi sertleştirerek kendisine benzetmesi durumudur. Bu kurala göre: - Sert ünsüzler: ç, f, h, k, p, s, ş, t. - Yumuşak ünsüzler: b, c, d, g. Örneğin, "kitap" kelimesi "-ci" ekini aldığında "kitapçı" olur; burada "ci" eki, kelimenin sonundaki "p" harfi nedeniyle "çı" şeklinde sertleşmiştir.
    Ünsüz benzeşmesi nedir?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz değişmesi aynı şey mi?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz değişmesi farklı kavramlardır. Ünsüz değişmesi, sessiz harflerin ek almaksızın sözcüğün söylenişine ya da yazımına daha uygun ünsüzlerle değişmesi sonucu oluşan ses olayıdır. Ünsüz benzeşmesi ise, sert ünsüzle biten bir kelimeye yumuşak ünsüzle başlayan bir ek geldiğinde, ekin başındaki yumuşak ünsüzün sertleşerek kelimeye uyum sağlaması kuralıdır.
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz değişmesi aynı şey mi?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz türemesi nasıl ayırt edilir?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz türemesi arasındaki fark şu şekildedir: 1. Ünsüz Benzeşmesi: Bir sözcüğün son hecesi "f, s, t, k, ç, ş, h, p" sert ünsüzlerinden biriyle bitip, bu sözcüğe "c, d, g" yumuşak ünsüzleriyle başlayan bir ek geldiğinde, ekin başındaki yumuşak ünsüzler sertleşerek "ç, t, k" ünsüzlerine dönüşür. 2. Ünsüz Türemesi: Dilimize Arapçadan girmiş bazı sözcükler, ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında, eki alan sözcüğün sonundaki harf türeyerek ikizleşir.
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz türemesi nasıl ayırt edilir?
    Ünsüz benzeşmesi 30 tane örnek nedir?
    Ünsüz benzeşmesi (ünsüz sertleşmesi) örnekleri şunlardır: 1. 2013 –de → 2013’te. 2. Aç –dır → açtır. 3. Ağaç –dan → ağaçtan. 4. As –gı → askı. 5. Ayak –da → ayakta. 6. Biç –di → biçti. 7. Coş –gu → coşku. 8. Çalış –gan → çalışkan. 9. Çift –ci → çiftçi. 10. Dolap –da → dolapta. 11. Güneş –den → güneşten. 12. Hafif –dir → hafiftir. 13. Heves –den → hevesten. 14. Irmak –dan → ırmaktan. 15. Kalk –dı → kalktı. 16. Kat –gı → katkı. 17. Kebap –cı → kebapçı. 18. Kes –gin → keskin. 19. Merak –dan → meraktan. 20. Saat 5 –de → saat 5’te. 21. Sarmak –da → sarmakta. 22. Ses –deş → sesteş. 23. Silah –cı → silahçı. 24. Türk –ce → Türkçe. 25. Üç –de → üçte. 26. Yap –dı → yaptı. 27. Yavaş –ca → yavaşça. 28. Yayıldık –ca → yayıldıkça. 29. Yemiş –ci → yemişçi. 30. Yurt –daş → yurttaş.
    Ünsüz benzeşmesi 30 tane örnek nedir?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz yumusaması aynı şey mi?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz yumuşaması farklı ses olaylarıdır. Ünsüz benzeşmesi, sert ünsüzle biten bir sözcüğe yumuşak ünsüzle başlayan bir ek geldiğinde, ekin başındaki ünsüzün sertleşmesi durumudur. Ünsüz yumuşaması ise sert ünsüzle biten bir sözcüğe yumuşak ünsüzle başlayan bir ek eklendiğinde, kökteki sert ünsüzün yumuşamasıdır.
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz yumusaması aynı şey mi?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz uyumu aynı şey mi?
    Evet, ünsüz benzeşmesi ve ünsüz uyumu aynı şeyi ifade eder.
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz uyumu aynı şey mi?