• Buradasın

    Ünsüz sertleşmesi ve ünsüz yumuşama nasıl ayırt edilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ünsüz sertleşmesi ve ünsüz yumuşaması arasındaki fark şu şekilde ayırt edilebilir:
    1. Ünsüz Sertleşmesi: Türkçede sert ünsüzlerle (f, s, t, k, ç, ş, h, p) biten bir kelimeye yumuşak ünsüzlerle (b, c, d, g) başlayan bir ek geldiğinde, ekin başındaki yumuşak ünsüzler sertleşerek p, ç, t, k olur 12. Bu duruma "ünsüz benzeşmesi" denir 3.
    Örnek: "kitap + cı = kitapçı" 1.
    1. Ünsüz Yumuşaması: Süreksiz sert ünsüz harflerle (p, ç, t, k) biten sözcükler, sesli harf veya sesli harf ile başlayan bir ek aldıklarında sonlarındaki sert ünsüz harf yumuşayarak b, c, d, g, ğ olur 13.
    Örnek: "çorap + ın = çorabın" 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Ünsüz değişimi ve yumuşama aynı şey mi?
    Ünsüz değişimi ve yumuşama aynı şeyler değildir. Ünsüz değişimi, sert ünsüzlerin (p, ç, t, k) ek alırken yumuşayarak b, c, d, ğ harflerine dönüşmesi olayına denir. Ünsüz yumuşaması ise, ünsüz değişiminin diğer adıdır ve aynı anlamı taşır.
    Ünsüz değişimi ve yumuşama aynı şey mi?
    Ünsüz Yumuşaması hangi durumlarda olmaz?
    Ünsüz yumuşaması aşağıdaki durumlarda gerçekleşmez: 1. Tek heceli sözcüklerde: Genel olarak tek heceli sözcüklerde ünsüz yumuşaması yapılmaz. 2. Özel adlarda: Özel isimlere gelen eklerde yumuşama olmaz, bu ekler aynen yazılır ancak okunuşta yumuşama yapılır. 3. Yabancı kökenli kelimelerde: Türkçeye girmiş bazı yabancı kelimelerde yumuşama kuralına rağmen yumuşama yapılmaz. 4. Çatı ve yapım eklerinde: Çatı ve yapım ekleri de yumuşamaya uğramaz.
    Ünsüz Yumuşaması hangi durumlarda olmaz?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz değişmesi aynı şey mi?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz değişmesi farklı kavramlardır. Ünsüz değişmesi, sessiz harflerin ek almaksızın sözcüğün söylenişine ya da yazımına daha uygun ünsüzlerle değişmesi sonucu oluşan ses olayıdır. Ünsüz benzeşmesi ise, sert ünsüzle biten bir kelimeye yumuşak ünsüzle başlayan bir ek geldiğinde, ekin başındaki yumuşak ünsüzün sertleşerek kelimeye uyum sağlaması kuralıdır.
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz değişmesi aynı şey mi?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz yumuşaması nasıl ayırt edilir?
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz yumuşaması arasındaki fark şu şekilde ayırt edilebilir: 1. Ünsüz Benzeşmesi: Sert ünsüzlerle biten bir kelimeye yumuşak ünsüzle başlayan bir ek geldiğinde, ekin başındaki ünsüz sertleşir. 2. Ünsüz Yumuşaması: Sert ünsüzle biten bir kelimeye yumuşak ünsüzle başlayan bir ek geldiğinde, kökteki sert ünsüz yumuşar.
    Ünsüz benzeşmesi ve ünsüz yumuşaması nasıl ayırt edilir?
    Sert ve yumuşak ünsüzlere örnek verir misin?
    Sert ve yumuşak ünsüzlere örnek: Sert ünsüzler: ç, f, h, k, p, s, ş, t. Örnekler: fıstıkçı, şap. Yumuşak ünsüzler: b, c, d, g, ğ, j, l, m, n, r, v, y, z. Örnekler: bebek, ceylan, lira.
    Sert ve yumuşak ünsüzlere örnek verir misin?
    Ünsüz düşmesi ve ünsüz türemesi aynı şey mi?
    Ünsüz düşmesi ve ünsüz türemesi farklı ses olaylarıdır. Ünsüz düşmesi, sonu "k" sessizi ile biten kelimelere küçültme eki (-cık, -cik, -cuk, -cük) getirildiğinde "k" sesinin düşmesidir. Ünsüz türemesi ise, Türkçe'deki bazı sözcüklerin ünlü harfle başlayan bir ek aldıklarında veya başka bir sözcükle birleşmesi sonucunda, sözcüğün sonundaki ünsüz harfinin tekrarlanmasıyla oluşan ses olayıdır.
    Ünsüz düşmesi ve ünsüz türemesi aynı şey mi?
    Sert ünsüzler hangileri?
    Sert ünsüzler şunlardır: ç, f, h, k, p, s, ş, t.
    Sert ünsüzler hangileri?