• Buradasın

    Tufanbeyli eskiden nereye bağlıydı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tufanbeyli, 1958 yılına kadar Saimbeyli ilçesine bağlı bir bucak merkezi idi ve bu dönemde Höketçe adını taşıyordu 125.
    1 Nisan 1958'de "Mağara" adıyla ilçe olmuş, 1965 yılında ise Çukurova Bölgesi Kuvay-i Milliye komutanlarından Aydınoğlu Osman Tufan Bey'in adına izafeten bugünkü adını almıştır 125.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Tufanbeyli ismi nereden gelir?

    Tufanbeyli ismi, Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvay-ı Milliye birliklerinin bölgede komutanlığını yapan Osman Tufan Bey'e duyulan büyük saygıdan dolayı, belediye meclisinin teklifi ve TBMM’nin onayı ile 1965 yılında verilmiştir. İlçe, 1 Nisan 1958 tarihinde Saimbeyli'den ayrılarak Mağara adıyla ilçe merkezi olmuş, 30 Nisan 1958'de ise belediye teşkilatı kurulmuştur. Mağara isminin kökeni için üç rivayet bulunmaktadır: 1. Şar kraliçesi Mariye'den geldiği söylenir, ancak bu rivayet kesin bir kayda dayanmamaktadır. 2. Yerleşimin dağlarla çevrili olması nedeniyle mağaraya benzetilmesi. 3. Elbistan'ın Büyük Yapalak köyünden gelen kabilelerin, bir mağaraya yerleşmesi ve bu durumun halk arasında şaka konusu olması.

    Tufanbeyli'nin tarihi kaç yıllık?

    Tufanbeyli'nin tarihi, binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Tufanbeyli, tarih öncesi dönemlerden itibaren yerleşim görmüş önemli bir merkez olmuştur. Ayrıca, yapılan arkeolojik çalışmalarda, Tufanbeyli'de Hitit döneminde kurulduğu belirlenen bir kentin tarihi kalıntıları ortaya çıkartılmıştır. Dolayısıyla, Tufanbeyli'nin tarihi en az MÖ 2. bin yıla kadar uzanmaktadır.