• Buradasın

    TDK noktalama işaretleri nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından belirlenen noktalama işaretleri şunlardır:
    1. Nokta (.): Cümle sonunda, kısaltmalarda ve rakamlardan sonra kullanılır 12.
    2. Virgül (,): Cümle içinde duraklamayı belirtir ve bazı öğeleri birbirinden ayırır 13.
    3. Noktalı Virgül (;): Cümleler arası ilişkiyi belirtmek için ve virgülden daha fazla bir duraklama gerektiren durumlarda kullanılır 14.
    4. İki Nokta (:): Anlatımı genişletecek bir açıklama ya da alıntı yapılacağını belirtir 15.
    5. Üç Nokta (…): Cümle ya da anlatımın kesildiğini, devam ettiğini ya da bir sonucun olduğunu belirtir 13.
    6. Soru İşareti (?): Bir sorunun sonunda kullanılır 14.
    7. Ünlem İşareti (!): Duygusal ifadelerin ve emir cümlelerinin sonunda kullanılır 15.
    8. Tırnak İşareti (“): Alıntıları belirtmek ve özel adları vurgulamak için kullanılır 13.
    9. Tek Tırnak İşareti (‘): Sözcüklerin çekim eklerini, bazı kısaltmalarda ve sözcüklerin yabancı olduklarını belirtmek için kullanılır 1.
    10. Parantez (()): Bir cümle içinde ek bilgi vermek için kullanılır 14.
    11. Kısa Çizgi (-): Eksik bırakılan bir sözcüğü, sözcükler arası ilişkiyi belirtir 15.
    12. Uzun Çizgi (—): Cümle içinde bir duraklama yapmak, bir konuyu değiştirmek veya cümleye bir açıklama eklemek için kullanılır 14.
    13. Ayraç (/): Alternatifleri göstermek, sayılar arasında oranı belirtmek veya tarihleri yazmak için kullanılır 1.
    14. Elips (…): Bir cümleyi veya düşünceyi tamamlanmamış bırakmak için kullanılır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    En çok kullanılan noktalama işareti nedir?

    Virgül (,) Türkçede en çok kullanılan noktalama işaretidir.

    Noktalama işaretleri nasıl kontrol edilir?

    Noktalama işaretlerini kontrol etmek için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: 1. Microsoft Word'deki Yazım ve Dilbilgisi Aracı: F7 tuşuna basarak, ekranın alt kenarındaki küçük kare simgeye tıklayarak veya "Gözden Geçir" etiketinin altındaki "Yazım ve Dilbilgisi" seçeneğine tıklayarak bu araca erişilebilir. 2. Dil Bilgisi Ayarlarının Değiştirilmesi: "Dosya" etiketine tıklayıp "Seçenekler"i seçerek, ardından "Yazım Denetleme"ye giderek ve "Ayarlar"ı seçerek bazı yaygın noktalama hatası aramalarını etkinleştirebilirsiniz. 3. Yazım Kontrol Uygulamaları: Grammarly, LanguageTool gibi çeşitli yazım kontrol araçları, noktalama işaretlerinin doğru kullanımını sağlamak için yardımcı olabilir. 4. Metni Yüksek Sesle Okumak: Bu, noktalama hatalarını fark etmenize ve düzeltmenize yardımcı olabilir.

    Noktalama işaretlerinde bi daha nasıl yazılır?

    "Bir daha" ifadesi noktalama işaretleriyle yazılırken ayrı olarak yazılır.

    Büyük noktalama işareti ne işe yarar?

    Büyük noktalama işaretleri çeşitli işlevlere sahiptir: 1. Nokta (.) cümlenin tamamlandığını belirtir ve kısaltmaların sonuna getirilir. 2. İki Nokta (:) örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur, ayrıca karşılıklı konuşmalarda konuşan kişiyi belirtmek için kullanılır. 3. Üç Nokta (...) tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur, ayrıca alıntılarda atlanan bölümleri göstermek için kullanılır. 4. Ünlem İşareti (!) sevinç, acı, korku gibi duyguları ifade etmek için kullanılır ve hitap, uyarı bildiren ifadelerden sonra konur. 5. Kesme İşareti (’) özel isimlere gelen ekleri ayırmak ve kısaltmalara getirilen ekleri belirlemek için kullanılır.

    Anlattıklarım nasıl yazılır noktalama?

    Anlattıklarım ifadesi, noktalama işaretleriyle şu şekilde yazılır: "Anlattıklarım" (tırnak işareti içinde).

    Noktalama işaretleri 7. sınıf nelerdir?

    7. sınıf noktalama işaretleri şunlardır: 1. Nokta (.): Cümlenin tamamlandığını bildirir. 2. Virgül (,): Cümle içinde sözcükleri, öbekleri ve yan cümleleri ayırır. 3. Noktalı Virgül (;): Virgülle ayrılmış ögelerden oluşan sıralamalarda kullanılır. 4. İki Nokta (:): Açıklama, örnek veya alıntı öncesinde kullanılır. 5. Üç Nokta (...): Eksik bırakılan veya beklenmedik bir durumu ifade eder. 6. Soru İşareti (?): Soru cümlelerinin sonunda kullanılır. 7. Ünlem İşareti (!): Duygu, heyecan veya vurgu ifade eden cümlelerin sonunda kullanılır. 8. Kısa Çizgi (-): Satıra sığmayan kelimeleri bölmek ve ara bilgileri ayırmak için kullanılır. 9. Uzun Çizgi (—): Parantez gibi kullanılarak cümle içinde ara açıklamalar vermek için tercih edilir. 10. Eğik Çizgi (/): Seçenek sunan ifadelerde veya alternatifleri belirtmekte kullanılır. 11. Tırnak İşareti (“”): Alıntıların, sözcüklerin veya deyimlerin vurgulanarak gösterilmesinde kullanılır. 12. Yay Ayraç ( ): Cümle içinde ek açıklama veya örnek vermek amacıyla kullanılır. 13. Köşeli Ayraç ([ ]): Kaynak belirtilirken veya orijinal metne müdahale yapıldığında açıklama eklemek için kullanılır. 14. Kesme İşareti (’): Özel adlara ek getirirken, ekin ayrılması için kullanılır.

    Cümlenin sonuna hangi noktalama işareti konur?

    Cümlenin sonuna nokta (.) konur.