• Buradasın

    Satranç oynayanın ameli kabul olur mu?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Satranç oynayanın amelinin kabul olup olmayacağı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.
    İmam Ebu Hanife ve İmameyn'e göre satranç oynamak tahrimen mekruhtur, yani haramdır 14. Bu görüşe göre, satranç ile kumar oynanması kişinin adaletini düşürür ve şahitliği kabul edilmez 1.
    İmam Şafii ve İmam Ebu Yusuf'a göre ise satranç, kumar kastı olmadan ve belirli şartlara uyulduğunda mübah (sakıncasız) olabilir 24. Bu şartlar arasında namazın ve diğer ibadetlerin geciktirilmemesi, dilin taşkınsözlerden korunması yer alır 3.
    Sonuç olarak, satranç oynamanın kişinin ameline etkisi, oyunun nasıl oynandığına ve hangi mezhebin görüşüne uyulduğuna bağlı olarak değişir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Satranç neden yasaklanmıştır?

    Satranç, bazı durumlarda yasaklanmış veya mekruh olarak değerlendirilmiştir: 1. Kumar ve Zaman İsrafı: İçerisinde kumar unsurları bulunması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir. 2. Dini Mezhep Farklılıkları: Şafi, Hanefi, Maliki ve Hanbelî mezhepleri, para veya ödül karşılığında oynanan satrancın haram olduğunu kabul ederler. 3. Ortaçağ Avrupası'nda Kilise Yasağı: Ortaçağ'da Avrupa'da kilise, satrancı İslam kültürünün bir parçası olarak ilan etmiş ve oynayanları aforoz etmiştir.