• Buradasın

    Maslahat ne anlama gelir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Maslahat kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir:
    1. Arapça kökenli bir kelime olarak "maslahat", düzeltici ve iyileştirici şey, fayda, önemli iş, mesele anlamına gelir 1.
    2. Genel kullanımda ise "maslahat", değerlendirilmesi veya hakkında eylem yapılması gereken bir konu, soru, durum olarak tanımlanır 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Şelebî'ye göre maslahat nedir?
    Şelebî'ye göre maslahat, İslam dininin maksadı olan, insanların faydasına olanları gerçekleştirmek ve bunlardan zararlarını uzaklaştırmak anlamına gelir. Maslahatları üç kategoriye ayırır: 1. Zaruriyyât: Ümmetin bütünü ve birimleriyle elde etmek zorunda olduğu maslahatlardır. 2. Hâciyyât: Zorluk ve meşakkati ortadan kaldırmak, genişliği temin etmek için insanların muhtaç oldukları maslahatlardır. 3. Tahsîniyyât: İnsanların hal ve durumlarının yüksek edep ve sağlam ahlâkî temellerin gerektirdiği şekilde olmasını temin eden maslahatlardır.
    Şelebî'ye göre maslahat nedir?
    İdare-i maslahat ne demek?
    "İdare-i maslahat" ifadesi, bir işi mümkün mertebe iyi-kötü yürütmek anlamına gelir.
    İdare-i maslahat ne demek?
    Maslahat-ı devlet ne demek Osmanlıda?
    Maslahat-ı devlet ifadesi, Osmanlı döneminde "devletin işlerini idare etmek" anlamına gelir. Ayrıca, "idare-i maslahat" ifadesi de benzer bir anlamda kullanılarak, işleri mümkün mertebe iyi-kötü yürütmek olarak tanımlanmıştır.
    Maslahat-ı devlet ne demek Osmanlıda?
    Şari ve maslahat nedir?
    Şari ve maslahat kavramları İslam hukuku bağlamında önemli yer tutar. Şari, İslam hukukunda hükümleri koyan, yani Allah'tır. Maslahat ise, genel olarak "faydalı olanı elde edip, zararlı olanı defetme" anlamına gelir. Maslahat, üç ana kategoriye ayrılır: 1. Zaruriyyât: Dinin, canın, aklın, neslin ve malın korunması gibi en temel maslahatlar. 2. Hâciyyât: Zorluk ve meşakkati ortadan kaldırmak, genişliği temin etmek için insanların muhtaç oldukları maslahatlar. 3. Tahsîniyyât: İnsanların hal ve durumlarının yüksek edep ve sağlam ahlaki temellerin gerektirdiği şekilde olmasını temin eden maslahatlar.
    Şari ve maslahat nedir?
    Aslah ilkesi nedir?
    Aslah ilkesi, Mutezile mezhebinin beş temel esasından biridir ve Allah'ın kulları için en iyi ve en faydalı olanı yaratması gerektiğini ifade eder. Bu ilkeye göre, Allah'ın bütün fiilleri iyidir ve O, kendisi için vacip olan bir şeyi yapmaktan geri durmaz.
    Aslah ilkesi nedir?