• Buradasın

    İlgi zamiri nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İlgi zamiri, Türkçe'de "-ki" eki ile oluşturulan ve isim tamlamalarında tamlayana gelerek tamlanan ismin yerine geçen zamirdir 34.
    Örnek cümleler:
    • Benim kitabım burada, seninki nerede? (kitabın) 5.
    • Bakırköy'ün sahili, Kadıköy'ünkinden güzel 1.
    • Bizimki yine sokakta top oynuyor (çocuk) 1.
    • Bu şehir, sizinkinden daha temiz 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    İlgi zamirler kaça ayrılır?
    İlgi zamirleri iki ana gruba ayrılır: 1. İyelik zamirleri ve 2. İlgi eki.
    İlgi zamirler kaça ayrılır?
    İlgi zamiri ve ilgi eki aynı şey mi?
    İlgi zamiri ve ilgi eki aynı şeyler değildir. İlgi zamiri, Türkçede "-ki" ekiyle temsil edilir ve bir ismin ya da isim tamlamasında tamlananın yerine geçer. İlgi eki ise, tamlayan halindeki isimlerle birlikte kullanılan ve onlarla ilgili bir ismin yerini tutan ektir.
    İlgi zamiri ve ilgi eki aynı şey mi?
    Kaç çeşit zamir vardır?
    Türkçede 6 çeşit zamir bulunmaktadır: 1. Kişi zamiri. 2. İşaret zamiri. 3. Belgisiz zamir. 4. Soru zamiri. 5. İlgi zamiri. 6. İyelik zamiri.
    Kaç çeşit zamir vardır?
    Zamir ne demek?
    Zamir (adıl), isim olmadıkları halde isim gibi kullanılabilen sözcüklerdir. Zamirler, sözcük ve ek durumunda olmak üzere ikiye ayrılır: 1. Sözcük durumundaki zamirler: şahıs, işaret, belgisiz ve soru zamirleri olarak sıralanır. 2. Ek durumundaki zamirler: iyelik ve ilgi zamirleri olarak isimlendirilir.
    Zamir ne demek?
    Adıl ve zamir aynı şey mi?
    Evet, "adıl" ve "zamir" aynı şeyi ifade eder. Zamir, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen bir sözcük türüdür.
    Adıl ve zamir aynı şey mi?
    Zamirler nasıl bulunur?
    Zamirleri bulmak için cümlede aşağıdaki özelliklere sahip kelimeleri aramak gerekir: 1. Şahıs (Kişi) Zamirleri: "Ben, sen, o, biz, siz, onlar" gibi insan isimlerini temsil eden kelimelerdir. 2. İşaret Zamirleri: "Bu, şu, o, bunlar, şunlar, diğeri" gibi isimleri işaret ederek kullanan kelimelerdir. 3. Belgisiz Zamirler: "Biri, birkaçı, hepsi, pek çoğu, kimse, hiçbiri" gibi kesin olmayan isimleri temsil eden kelimelerdir. 4. Soru Zamirleri: "Ne, neyi, kim, hangisi" gibi isimlerin yerini soru yoluyla tutan kelimelerdir. 5. Dönüşlülük Zamiri: "Kendi" kelimesidir ve hem ismin yerini tutar hem de anlamı pekiştirmek için kullanılır. 6. İlgi Zamiri: "-ki" ekidir ve bitişik yazılır.
    Zamirler nasıl bulunur?
    Adıl ve zamir arasındaki fark nedir?
    Adıl ve zamir kavramları birbirine yakın olsa da farklı anlamlar taşır: - Adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen bir sözcük türüdür. - Zamir ise, isimlerin yerini geçici olarak tutan sözcüklere verilen isimdir.
    Adıl ve zamir arasındaki fark nedir?