• Buradasın

    Diline gelmek deyimi nasıl kullanılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    "Dile gelmek" deyimi iki farklı anlamda kullanılabilir:
    1. Konuşma yeteneği yokken konuşmak, dillenmek anlamında kullanılır 12. Örnek cümle: "Yavru kedicik dile gelmiş, adeta yardım dileniyordu" 1.
    2. Hakkında dedikodu yapılmak anlamında kullanılır 3. Örnek cümle: "Dile geldi, dağlar avuttu onu!" 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Ağız ile ilgili deyimler nelerdir?

    Ağız ile ilgili bazı deyimler şunlardır: 1. Ağzının payını vermek: Birini söylediğine veya yaptığına pişman etmek. 2. Ağzına bir parmak bal çalmak: Birini tatlı sözlerle veya çeşitli hediyelerle kandırmak, oyalamak. 3. Ağzını bağlamak: Bir kimseyi herhangi bir sebeple söz söyleyemez duruma getirmek, susmak zorunda bırakmak. 4. Ağız değiştirmek: Önce söylendiğinden başka türlü konuşmak. 5. Ağız aramak: Birisinin gizlemek istediği sanılan bir sorunu, sözü o sorun üzerinde dönüp dolaştırarak sezmeye çalışmak.

    Dile gelmek deyimi ne anlama gelir?

    "Dile gelmek" deyimi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Konuşma yeteneği yokken konuşmak, dillenmek. 2. Uzun zaman sustuğu ve konuşmaz denildiği hâlde birden konuşmaya başlamak.

    Deyim ne demek?

    Deyim, genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış bir söz öbeğidir. Özellikleri: - Deyimler, en az iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşur. - Kalıplaşmış ifadeler olduğu için kelimelerin yerleri değiştirilemez ve eş anlamlıları getirilemez. - Şahıs ve zamana göre çekimlenebilirler. - Genellikle mecaz anlamlıdırlar. - Bir kavramı ya da durumu anlatmak için kullanılır, ders verme amacı taşımazlar.