• Buradasın

    Bayramlık ağzını açmak deyim mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    "Bayramlık ağzını açmak" bir deyimdir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Deyim ne demek?

    Deyim, genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış bir söz öbeğidir. Özellikleri: - Deyimler, en az iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşur. - Kalıplaşmış ifadeler olduğu için kelimelerin yerleri değiştirilemez ve eş anlamlıları getirilemez. - Şahıs ve zamana göre çekimlenebilirler. - Genellikle mecaz anlamlıdırlar. - Bir kavramı ya da durumu anlatmak için kullanılır, ders verme amacı taşımazlar.

    Deyimler kaça ayrılır?

    Deyimler, sözcük grubu ve cümle şeklinde olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

    Bayram ile ilgili deyimler nelerdir?

    Bayram ile ilgili bazı deyimler şunlardır: 1. Düğün bayram etmek: Çok sevinç duymak, topluca neşeli bir duruma kavuşmak. 2. Açtırma bana bayramlık ağzımı: Beni kırıcı ve kötü sözler söylemek zorunda bırakma. 3. Bayram geçtikten sonra, kınayı götüne yakmak: Yapılmasını yapılması gerektiği zamanda yerine getirmemek veya "iş işten geçti" anlamında. 4. Şeker Bayramı: Ramazandan sonra gelen, üç gün süren dini bayram. 5. Bayram değil, seyran değil, eniştem beni niye öptü: Gösterilen bu yakınlığın açık bir nedeni olmadığına göre gizli bir nedeni olmalı. 6. Bayramlık ağzını açmak: Kaba konuşmak, küfretmek.

    Ağız ile ilgili deyimler nelerdir?

    Ağız ile ilgili bazı deyimler şunlardır: 1. Ağzının payını vermek: Birini söylediğine veya yaptığına pişman etmek. 2. Ağzına bir parmak bal çalmak: Birini tatlı sözlerle veya çeşitli hediyelerle kandırmak, oyalamak. 3. Ağzını bağlamak: Bir kimseyi herhangi bir sebeple söz söyleyemez duruma getirmek, susmak zorunda bırakmak. 4. Ağız değiştirmek: Önce söylendiğinden başka türlü konuşmak. 5. Ağız aramak: Birisinin gizlemek istediği sanılan bir sorunu, sözü o sorun üzerinde dönüp dolaştırarak sezmeye çalışmak.