• Buradasın

    Anlattık kelimesi basit fiil mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    "Anlattık" kelimesi basit fiil olarak değerlendirilebilir, çünkü herhangi bir yapım eki almamış ve kök halinde kullanılmıştır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Basit fiil ve yapısı bakımında fiil nedir?
    Basit fiil, yapım eki almamış ve başka bir kelimeyle birleşmemiş olan fiillere denir. Yapısı bakımından fiiller ise üç grupta incelenir: 1. Basit fiiller: Çekim eklerini alabilirler, çünkü bu ekler kelimenin yapısını değiştirmez. 2. Türemiş fiiller: İsim veya fiil köklerine yapım ekleri getirilerek oluşturulan fiillerdir. 3. Birleşik fiiller: İki veya daha fazla kelimenin bir araya gelerek oluşturduğu fiillerdir.
    Basit fiil ve yapısı bakımında fiil nedir?
    Basit fiiller örnek cümleler nelerdir?
    Basit fiillere örnek cümleler: 1. Ali koşar. 2. Öğrenciler yazdı. 3. Annem yürür. 4. Kedi uyur. 5. Çocuklar oynar. 6. Ben yazarım. 7. Sen okursun. 8. Biz gezeriz. 9. O güler. 10. Arabalar geçer.
    Basit fiiller örnek cümleler nelerdir?
    Basit çekimli fiil örnekleri nelerdir?
    Basit çekimli fiil örnekleri şunlardır: 1. Bütün işlerimi yaptım (görülen geçmiş zaman kipi). 2. Pazardan mandalina almışlar (öğrenilen geçmiş zaman kipi). 3. Suyu okula kadar taşıyın (emir kipi). 4. Bana da takım elbise alsak (dilek-şart kipi). 5. Konuyu çok güzel anlatmışsın (öğrenilen geçmiş zaman kipi). 6. İsmail şu anda uyuyor (şimdiki zaman kipi). 7. Hep birlikte kaybolan civcivi arayalım (istek kipi). 8. Sabah hep erken kalkar (geniş zaman kipi). 9. İki dakikada yemeği yedim (görülen geçmiş zaman kipi). 10. Hafif bir rüzgâr esiyor (şimdiki zaman kipi).
    Basit çekimli fiil örnekleri nelerdir?
    Basit fiil nedir?
    Basit fiil, yapım eki almamış, başka bir kelimeyle birleşmemiş fiillerdir. Kök halinde ya da sadece çekim eki almış olabilirler. Örnekler: - sev-, ağla-, kaç-, sor-, git-, bil; - okuyacakmışsın, sildim, olmalısın.
    Basit fiil nedir?
    Basit ve türemiş fiil nasıl ayırt edilir?
    Basit ve türemiş fiilleri ayırt etmek için şu özelliklere bakmak gerekir: 1. Basit fiiller, yapım eki almamış, kök halinde bulunan fiillerdir. 2. Türemiş fiiller, bir veya birden fazla yapım eki almış fiillerdir. İki şekilde oluşurlar: - İsimden türemiş fiiller: İsim veya isim soylu sözcüklere yapım eki getirilerek türetilirler. - Fiilden türemiş fiiller: Fiil kök veya gövdelerine yapım eki getirilerek türetilirler.
    Basit ve türemiş fiil nasıl ayırt edilir?
    Basit fiil ve türemiş fiil ile ilgili örnek cümleler?
    Basit fiil ve türemiş fiil ile ilgili örnek cümleler: Basit fiil: 1. Gel -di 2. Git -ti Türemiş fiil: 1. Sev -inmek 2. Baş -lamak
    Basit fiil ve türemiş fiil ile ilgili örnek cümleler?
    Basit fiil nasıl bulunur örnek?
    Basit fiil, kök halinde olan ve yapım eki almamış fiillerdir. İşte bazı basit fiil örnekleri: Babam çarşıdan geldi. Burak parka gitti. Ali okula geldi. Ahmet evde kaldı.
    Basit fiil nasıl bulunur örnek?