• Buradasın

    5 tane deyim ve anlamı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İşte 5 tane deyim ve anlamları:
    1. Elini taşın altına koymak: Bir işe cesaretle girmek, sorumluluk almak 1. Örnek cümle: "Herkes kaçıyordu ama o elini taşın altına koyarak projeyi tamamladı" 1.
    2. Kulak kesilmek: Bir sesi ya da konuşmayı dikkatle dinlemek 1. Örnek cümle: "Konuşmayı duyunca o tarafa kulak kesildi" 1.
    3. Ayağını yorganına göre uzatmak: Gelirine göre harcamak, savurganlık yapmamak 1. Örnek cümle: "Eğer ayağını yorganına göre uzatmazsan, borca batarsın" 1.
    4. Göze girmek: Birinin takdirini kazanmak; beğenilmek 1. Örnek cümle: "Uzun uğraşlar sonunda patronun gözüne girmeyi başardı" 1.
    5. Su gibi gitmek: Zamanın, olayların hızlıca geçmesi ya da çok çabuk gerçekleşmesi 1. Örnek cümle: "Tatilin ilk günleri su gibi geçti" 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Deyimler kaça ayrılır?

    Deyimler, sözcük grubu ve cümle şeklinde olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

    10 tane deyim ve anlamları nelerdir?

    İşte 10 tane deyim ve anlamları: 1. Elini sallasa ellisi: Çok sayıda seçenek veya alternatif arasında karar verme durumu. 2. Denize düşen yılana sarılır: Zordaki bir kişinin herhangi bir çözüm bulmaya çalışması. 3. Gözden düşmek: Eskisi kadar sevilmemek veya değer kaybetmek. 4. Dilini tutmak: Ağzından çıkacak sözlere dikkat etmek, susmak. 5. Yüzü gülmek: Mutlu ve hoşnut bir hali ifade etmek. 6. Kendine gelmek: Kendisini toparlamak veya farkına varmak. 7. Ağız birliği etmek: Bir grup insanın aynı şeyleri söyleme konusunda anlaşması. 8. Saman altından su yürütmek: Gizli bir şekilde iş çevirmek. 9. Saçını süpürge etmek: Başkaları için çok çaba sarf etmek, kendinden fedakârlıkta bulunmak. 10. Eli ayağına dolaşmak: Hiç beklenmedik bir olay karşısında telaşlanarak ne yapacağını bilemez duruma düşmek.

    En çok kullanılan deyimler nelerdir?

    En çok kullanılan bazı deyimler şunlardır: 1. Ateşten gömlek giymek: Çok zor ve tehlikeli bir işe girişmek. 2. At gözlüğü ile bakmak: Dar görüşlü ve önyargılı olmak. 3. Ava giden avlanır: Birinin başkasına zarar vermeyi planlarken, kendisi zarar görür. 4. Ayağını yorgan altında uzatmak: Rahat ve tembel bir şekilde yaşamak. 5. Bal dök yala: Her taraf temiz, her taraf dikkat çekecek kadar temiz. 6. Hayırlı olsun: Bir olaydan sonra olayın kahramanlarını kutlamak. 7. Kolay gelsin: Bir işle uğraşan kişiyi görünce söylenir. 8. Afiyet olsun: Yemekten önce veya sonra söylenir. 9. Sağlık olsun: Olumsuz bir duruma olumlu bir açıdan bakmak için kullanılır. 10. Çam devirmek: İstemeksizin, karşısındakine dokunacak söz söylemek.

    40 tane deyim ve anlamları nelerdir?

    40 tane deyim ve anlamları şunlardır: 1. Ateşten gömlek giymek: Çok zor ve tehlikeli bir işe girişmek. 2. At gözlüğü ile bakmak: Dar görüşlü ve önyargılı olmak. 3. Ava giden avlanır: Birinin başkasına zarar vermeyi planlarken, kendisi zarar görür. 4. Ayağını yorgan altında uzatmak: Rahat ve tembel bir şekilde yaşamak. 5. Ayran dökülmüş gibi bakmak: Şaşkın ve şaşkın bakmak. 6. Bal dökmek: Övgü dolu sözler söylemek. 7. Bardağı taşıran damla: Bir sorunun veya olayın sonucu olarak patlama noktasına gelmek. 8. Beklenen taş yağmur gibi gelmez: Çok arzu edilen bir şeyin kolayca elde edilemeyeceği anlamına gelir. 9. Beterin beteri var: Kötü bir durumun daha da kötüsü olabileceği anlamına gelir. 10. Bir taşla iki kuş vurmak: Aynı anda iki fayda elde etmek. Diğer deyimler ve anlamları: 11. Dişini tırnağına takmak: Büyük çaba harcamak, çok çalışmak. 12. Etekleri zil çalmak: Çok sevinmek, heyecanlanmak. 13. Elini korkak alıştırmamak: Cömert davranmak, yardımda çekinmemek. 14. Balık kavağa çıkınca: Olması imkânsız olan bir zaman. 15. Jeton düşmemek: Ortada konuşulan konuyu idrak edememek. 16. İşi duman olmak: Durumu çok kötü hale gelen, iflas eden kişiler için kullanılan deyim. 17. Hacı ağa mısın: Gereksiz yere çok para harcayıp, parasını dağıtan kimseler için kullanılır. 18. Fiskos yapmak: Toplum içerisinde gizlice ve alçak sesle konuşmak. 19. Çenesi düşmek: Konu hakkınsa gereğinden fazla konuşarak etraftakilere bilgiler vermeye çalışan kimseler için kullanılan deyim. 20. Dallanıp budaklanmak: Genişleyip yayılmak, gittikçe büyüyerek güzel bir durum almak.

    50 tane deyim ve anlamları nelerdir?

    İşte 50 tane deyim ve anlamları: 1. Ateşten gömlek giymek: Çok zor ve tehlikeli bir işe girişmek. 2. At gözlüğü ile bakmak: Dar görüşlü ve önyargılı olmak. 3. Ava giden avlanır: Birinin başkasına zarar vermeyi planlarken, kendisi zarar görür. 4. Ayağını yorgan altında uzatmak: Rahat ve tembel bir şekilde yaşamak. 5. Ayran dökülmüş gibi bakmak: Şaşkın ve şaşkın bakmak. 6. Bal dökmek: Övgü dolu sözler söylemek. 7. Bardağı taşıran damla: Bir sorunun veya olayın sonucu olarak patlama noktasına gelmek. 8. Beklenen taş yağmur gibi gelmez: Çok arzu edilen bir şeyin kolayca elde edilemeyeceği anlamına gelir. 9. Beterin beteri var: Kötü bir durumun daha da kötüsü olabileceği anlamına gelir. 10. Bir taşla iki kuş vurmak: Aynı anda iki fayda elde etmek. Diğer deyimler ve anlamları için aşağıdaki kaynaklara da bakabilirsiniz: sorumatik.co: 50 tane deyim ve kısa açıklamaları. dilbilgisi.net: Deyimler sözlüğü. odevhane.com: 50 tane deyim ve anlamları kısa.

    Deyim nedir ve örnekleri?

    Deyim, en az iki kelimenin bir araya gelerek bir durumu veya kavramı karşılayan kalıplaşmış bir ifadedir. Bazı deyim örnekleri: Ateşten gömlek giymek: Çok zor ve tehlikeli bir işe girişmek. At gözlüğü ile bakmak: Dar görüşlü ve önyargılı olmak. Ava giden avlanır: Birinin başkasına zarar vermeyi planlarken, kendisi zarar görür. Ayağını yorgan altında uzatmak: Rahat ve tembel bir şekilde yaşamak. Bal dökmek: Övgü dolu sözler söylemek. Bardağı taşıran damla olmak: Bir sorunun veya olayın sonucu olarak patlama noktasına gelmek. Bir taşla iki kuş vurmak: Aynı anda iki fayda elde etmek.

    Deyimler ve anlamları kaç tane?

    Türkçede binlerce deyim bulunmaktadır. İşte bazı yaygın kullanılan deyimler ve anlamları: Ateşten gömlek giymek: Çok zor ve tehlikeli bir işe girişmek. At gözlüğü ile bakmak: Dar görüşlü ve önyargılı olmak. Ava giden avlanır: Birinin başkasına zarar vermeyi planlarken, kendisi zarar görür. Ayağını yorgan altında uzatmak: Rahat ve tembel bir şekilde yaşamak. Bal dökmek: Övgü dolu sözler söylemek. Bardağı taşıran damla: Bir sorunun veya olayın sonucu olarak patlama noktasına gelmek. Beklenen taş yağmur gibi gelmez: Çok arzu edilen bir şeyin kolayca elde edilemeyeceği anlamına gelir. Beterin beteri var: Kötü bir durumun daha da kötüsü olabileceği anlamına gelir. Bir taşla iki kuş vurmak: Aynı anda iki fayda elde etmek. Çamur atmak: Birine iftira etmek, birini lekelemeye çalışmak.