Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
İşte 10 tane deyim ve hikayeleri:
- "Ağzınla kuş tutsan nafile" 2. Bu deyimin kökeni, Osmanlı döneminde Fransa elçisinin padişahın huzuruna kabul edilmek istemesi ve padişahın ona "Senin anlayacağın, ağzınla kuş tutsan nafile" demesine dayanır 2.
- "Ateş pahası" 2. Kanuni Sultan Süleyman'ın ava çıktığı sırada yağmura yakalanması ve ilk gördüğü eve sığınması, ev sahibinin ocağında yaktığı ateşin değerini padişahın belirlemesi üzerine ortaya çıkmıştır 2.
- "Balık kavağa çıkınca" 2. Rumeli ve Anadolu Kavakları'nda rüzgarlı havalarda balık avlamanın zor olması ve uygun fiyata balık almak isteyen vatandaşlara satıcıların "o sizin dediğiniz ücret, balık kavağa çıkınca olur" demesi bu deyimin doğmasına sebep olmuştur 2.
- "Dingo'nun ahırı" 2. İstanbul'daki şehir içi ulaşımının atlı tramvaylarla sağlandığı dönemde, destek için eklenen atların Taksim'deki Dingo isimli Ermeni vatandaşın ahırında dinlendirilmesi bu deyimin ortaya çıkmasına neden olmuştur 2.
- "Eşref saati" 2. Osmanlı döneminde önemli olayların uğurlu vakitlere denk getirilmesi için müneccime başvurulması bu deyimin hikayesini oluşturur 2.
- "Gözden sürmeyi çekmek" 2. Kasımpaşa'daki Haliç Tersanesi'nde özel bölmelere "göz" adı verilmesi ve bu bölmelerden çalınan kerestelere "sürme" denmesi bu deyimin temelini oluşturur 2.
- "İki dirhem bir çekirdek" 2. Eski İstanbul'da şık giyinen kimseler için kullanılan bu deyim, günümüzde de aynı şekilde anlamını yitirmeden kullanılmaya devam etmektedir 2.
- "Kabak tadı vermek" 2. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan medresedeki öğrencilerin yemeklerini aşevinde yemesi ve kabak mevsiminin gelmesiyle çeşitli kabak yemekleri çıkarılması bu deyimin ortaya çıkmasına sebep olmuştur 2.
- "Marya çırası gibi tutuşmak" 2. Eski dönemlerde ocakları tutuşturmak için kullanılan reçinesi bol Marmara çıralarının çabuk tutuşması bu deyimin hikayesini oluşturur 2.
- "Yelkenleri suya indirmek" 1. Bir konuda yenilgiyi kabul etmek veya bir işi yapmaktan vazgeçmek anlamında kullanılan bu deyim, bir geminin yelkenlerini indirmesi durumunda artık o yöne gidemeyeceği gerçeğinden türetilmiştir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: