• Buradasın

    YÖK hangi durumlarda okuldan atar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    YÖK, öğrencileri okuldan atma kararı aşağıdaki durumlarda alabilir:
    1. Eğitim Süresini Aşma: Öğrenciler, ön lisans programlarında 4 yıl, lisans programlarında ise 7 yıl içinde mezun olamazlarsa öğrencilik haklarını kaybedebilirler 3. Bu süre zarfında mezun olamayan öğrenciler, üniversiteyle ilişiklerini kesebilirler.
    2. Disiplin Suçları: Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasını gerektiren disiplin suçlarını işleyen öğrenciler de okuldan atılma riskiyle karşı karşıya kalabilirler 3.
    3. Yatay Geçiş Kurallarına Uymama: Yatay geçiş başvuru şartlarını taşımayan veya gerekli belgeleri sunmayan öğrenciler, geçiş başvurularının reddedilmesi sonucu okuldan uzaklaştırılabilirler 2.
    Bu kararlar, üniversitelerin yönetmeliklerine ve YÖK'ün belirlediği usul ve esaslara göre uygulanır 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Okuldan atılma kaç yıl?

    Okuldan atılma süresi, öğrencinin aldığı eğitimin süresine bağlı olarak değişir: - Ön lisans öğrencileri için 4 yıl. - Lisans öğrencileri için 7 yıl. - 5 yıllık lisans programları için 8 yıl. - 6 yıllık lisans programları için 9 yıl. Bu süreler içerisinde mezun olamayan öğrenciler, okuldan uzaklaştırılır ve öğrencilik halleri sona erdirilir.

    Kaç dersten kalırsak okuldan atılırız üniversite?

    Üniversitede okuldan atılmanız için tüm derslerden kalmış olmanız gerekmektedir.

    Okuldan atılan öğrenci geri dönebilir mi?

    Okuldan atılan bir öğrenci, belirli koşulları sağlaması durumunda geri dönebilir. Eğer öğrenci, okuldan atılma cezası almışsa, başka bir okula nakil yaparak eğitimine devam edebilir. Ayrıca, daha önce çıkmış olan öğrenci afları kapsamında, belirli bir süre içinde müracaat ederek üniversitelerine geri dönebilme imkanı da bulunmaktadır.

    YÖK disiplin cezası kaç yıl?

    Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ne göre, disiplin cezalarının zamanaşımı süresi en geç iki yıldır.

    YÖK'ün yetkileri nelerdir?

    Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'ün yetkileri şunlardır: 1. Üniversitelere Kuruluş İzni Verme: Yeni üniversitelerin kuruluşuna izin verme ve kalite standartlarını değerlendirme. 2. Akreditasyon Denetleme: Lisans ve lisansüstü programlarının akreditasyonunu denetleme. 3. Öğretim Üyesi Atama: Üniversitelerin öğretim kadrolarına atanan öğretim üyelerinin niteliklerini belirleme ve atama/terfi işlemlerini denetleme. 4. Öğrenci Kabul ve Kayıtları: Üniversitelerin öğrenci kabul ve kayıtlarını denetleme. 5. Üniversiteler Arası İşbirliği: Türkiye'deki üniversiteler arasındaki işbirliğini sağlama ve uluslararası üniversitelerle işbirliği yapma. 6. Öğrenci Bursları: Üniversitelerde okuyan öğrencilere burslar ve diğer maddi yardımları yönetme. 7. Yükseköğretim Politikalarını Belirleme: Yükseköğretim politikalarını belirleme ve uygulama.

    YÖK disiplin yönetmeliği değişti mi?

    Evet, YÖK Disiplin Yönetmeliği değişti. 11 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile 18 Ağustos 2012 tarihli Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Öğrenci disiplin işlemleri, 9 Şubat 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7437 sayılı kanun ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 54. maddesinde yapılan değişiklikler kapsamında yürütülecektir.

    YÖK üniversite ne demek?

    YÖK (Yükseköğretim Kurulu), Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının koordinasyonundan sorumlu olan devlet kurumudur. Üniversite ise, bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan bir yükseköğretim kurumudur.