Yüzen ve batan yumurta deneyi için gerekli malzemeler: bir yumurta; 1 litre su; 3 çorba kaşığı tuz; derin bir cam kavanoz, vazo, sürahi veya kâse. Yapılışı: 1. Kabın içerisine 1 litre suyun yarısını koyun. 2. İçine 3 çorba kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırın. 3. Suyu 3 dk kadar dinlendirin. 4. Geri kalan suyu yavaşça tuzlu suya ilave edin, yüksekten dökmeyin ve bu aşamada karıştırma yapmayın. 5. Son olarak yumurtayı yavaşça suya bırakın ve izleyin. Deneyin açıklaması: Tuzlu su, normal sudan daha yoğundur. Yumurtanın yoğunluğu suyun yoğunluğundan fazla olduğu için ilk bardakta dibe çöker. Tuz eklenerek suyun yoğunluğu artırıldığında, yumurta suyun üzerinde yüzer. Su eklendiğinde, yumurtanın ve suyun yoğunluğu eşitlenir ve yumurta suyun içinde askıda kalır. Bu deneyi 4 yaş üzeri çocuklarla yapabilirsiniz. Evde deney yaparken küçük çocukları yalnız bırakmamak gerekir.