• Buradasın

    Türk antropoloji mecmuasını kim çıkardı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türk Antropoloji Mecmuası, 1925-1939 yılları arasında Türk Antropoloji Müessesesi tarafından çıkarılmıştır 13.
    Mecmuanın çıkarılmasında rol oynayan bazı isimler:
    • Maarif Vekili (Millî Eğitim Bakanı) Cemal Hüsnü Bey 3;
    • Sıhhıye ve Muaveneti İçtimaiye Vekili (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı) Refik Bey 3;
    • İstanbul Darülfünunu emini (rektör) Neşet Ömer Bey 3;
    • Tıp Fakültesi Reisi (Dekanı) Süreyya Bey 3;
    • Edebiyat Fakültesi Reisi (Dekanı) Köprülüzade Fuat Bey 3.
    Ayrıca, Paris Antropoloji okulundan M.M. Papillaut, Cenevre Üniversitesinden M.E. Pittard ve diğer bazı yabancı akademisyenler de mecmuanın çıkarılmasında fahrî olarak görev yapmışlardır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Türk Antropolji Mecmuasında hangi konular işlenmiştir?

    Türk Antropoloji Mecmuası'nda işlenen bazı konular: Antropoloji: Dergideki çalışmaların büyük bir kısmı bu alana aittir. Psikoloji: Psikolojik çalışmalar yapılmıştır. Arkeoloji: Arkeolojik araştırmalar yer almıştır. Dil: Dil sahasında çalışmalar, özellikle "Güneş-Dil Teorisi" ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. Mecmuada ele alınan bazı spesifik konular arasında, farklı ırklara mensup okul çocuklarının gelişimi üzerine karşılaştırmalı araştırmalar, kafatası ölçümleri ve insan varyasyonlarının incelenmesi bulunmaktadır. Ayrıca, dergide M.M. Papillaut, Mac Auliffe ve M.E. Pittard gibi yabancı bilim insanlarının yanı sıra, Dr. Şevket Aziz gibi Türk bilim insanlarının çalışmaları da yayımlanmıştır.

    Mecmua ne demek?

    Mecmua, Arapça "mecmu" kökünden türemiş olup, derleme kitap anlamına gelir. Mecmualar, genellikle bir veya daha fazla yazar ya da şaire ait, çeşitli şekil ve hacimlerde, dinî veya din dışı nesir ya da şiirlerden oluşan yazılı yayınlardır. Örnek mecmua isimleri: Mecmûatü'l-ehâdîs; Mecmûa-i fetâvâ; Mecmûa-i ed'iye; Mecmûatü'r-resâil; Mecmûa-i eş'âr. Mecmua, Osmanlı döneminde ve cumhuriyetin ilk yıllarında basılan dergilere de denirdi.