Buradasın
Tez çalışması orijinallik raporunun alınması ve kullanılması uygulama esasları nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Tez çalışması orijinallik raporunun alınması ve kullanılması uygulama esasları genel olarak şu adımları içerir:
- Raporun Alınması: Tez veya dönem projesi için orijinallik raporu, üniversitenin sağladığı intihal programı kullanılarak enstitü tarafından alınır 13. Programa yükleme yapılırken tez başlığı, öğrenci adı ve soyadı gibi bilgiler yazılır 34.
- Filtreleme Seçenekleri: Raporda, kaynakça hariç, alıntılar dahil ve 5 kelimeden az örtüşme içeren kısımlar hariç gibi filtreleme seçenekleri kullanılır 13.
- Benzerlik Oranı: Tezler için benzerlik oranı, alıntılar hariç %5'i, farklı kaynaklardan toplam %20'yi geçmemelidir 1. Dönem projeleri için ise bu oranlar sırasıyla %10 ve %30'dur 1.
- Danışman ve Öğrenci Onayı: Benzerlik oranı belirlenen sınırları aşmayan rapor, danışman, öğrenci ve varsa ikinci danışman tarafından imzalanır 13.
- Jüri Değerlendirmesi: Rapor, tez savunma jürisine gönderilir ve tezle birlikte değerlendirilir 1. Benzerlik oranının yüksek olması durumunda öğrenciye ve danışmana gerekli düzenlemeleri yapmaları için bilgi verilir 1.
- Mezuniyet Aşaması: Tez savunması başarılı geçtikten sonra, tezde yapılan değişiklikleri içeren dosya ile tekrar orijinallik raporu alınır ve bu rapor mezuniyet işlemlerinde kullanılır 35.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: