• Buradasın

    Şirden ve börkeneğin görevi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Şirden (Abomasum), ineğin midesinin son kısmıdır ve sindirim enzimlerini kullanarak yem materyalini parçalar 12. Bezlerle kaplı olan bu kısım, hidroklorik asit salgılayarak sindirim enzimleri için uygun pH seviyesini korur 1.
    Börkenek (Retikulum), ineğin tükürüğüyle karışmış yiyecekleri alır ve geviş getirme işlemini gerçekleştirir 12. Börkenek, büyük ve kaba parçaları tutarak ince parçaları kırkbayıra aktarır 2.
    Kırkbayır (Omasum), yiyeceklerden suyun emildiği yerdir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Börkenek ne işe yarar?

    Börkenek kelimesi farklı bağlamlarda farklı anlamlar taşıyabilir. Geviş getiren hayvanların sindirim sistemi: Börkenek, geviş getiren hayvanların (örneğin sığır ve koyun) midelerinin ikinci kısmıdır. Bitki: Börkenek otu veya börkenek kökü olarak bilinen bu bitki, geleneksel tıpta sindirim sistemini düzenleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici ve bazı enfeksiyonlara karşı etkili olduğu düşünülen bir bitkidir. Börkenek bitkisinin tıbbi kullanımları, modern tıp tarafından yaygın bir şekilde kabul edilmemektedir. Börkenek bitkisini kullanmadan önce bir uzmana danışmak önemlidir.

    Börkenek ve şirden aynı mı?

    Hayır, börkenek ve şirden aynı değildir. Börkenek (retikulum), ineğin midesinin ikinci bölümüdür ve bal peteği şeklinde bir yapıya sahiptir. Geviş getiren hayvanların mideleri dört odadan oluşur: işkembe (rumen), börkenek (retikulum), kırkbayır (omasum) ve şirden (abomasum).