• Buradasın

    Periyodikkontrol eğitimi kimler alabilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Periyodik kontrol eğitimi, aşağıdaki meslek gruplarından kişiler tarafından alınabilir:
    • Makina mühendisleri 25;
    • İnşaat mühendisleri 25;
    • Gemi inşaatı mühendisi 5;
    • Metalurji ve malzeme mühendisleri 25;
    • Mimarlar 2;
    • Makine ve inşaat tekniker veya yüksek teknikerleri 12.
    Bu eğitimler, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında, İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapmaya Yetkili Kişilerin Kayıt ve Eğitimlerine İlişkin Tebliğ doğrultusunda verilmektedir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    PKD eğitimi kimlere verilir?

    Patlamadan Korunma Dokümanı (PKD) eğitimi aşağıdaki kişilere verilir: İş güvenliği uzmanları; Mühendisler, teknikerler ve ilgili alanlarda çalışan yöneticiler; Fizik, kimya, biyoloji bölümü mezunları; Tehlikeli madde güvenlik danışmanları. Ayrıca, patlama riski taşıyan ortamlarda çalışmak isteyen ve bu konuda yetkinlik kazanmak isteyen kişiler de PKD eğitimine katılabilirler.

    Periyodik kontrol yönetmeliği nedir?

    Periyodik kontrol yönetmeliği, işyerlerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik şartlarını belirleyen bir yönetmeliktir. Bu yönetmeliğin amacı: - İşyerlerinde çalışanların karşılaşabileceği tehlikeleri en aza indirmek; - Potansiyel riskleri tespit etmek ve gerekli önlemleri alarak iş kazalarını önlemektir. Kapsamı: - 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerini kapsar. Periyodik kontrollerin bazı konuları: - Makine ve ekipman kontrolleri; - Elektrik güvenliği kontrolleri; - Yangın güvenliği kontrolleri; - Sağlık kontrolleri. Kontrolleri gerçekleştirecek kişiler: - Periyodik kontroller, yalnızca deneyimli ve sertifikalı İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimleri tarafından yapılmalıdır.

    Periyodik kontrol uzmanı eğitimi nasıl alınır?

    Periyodik kontrol uzmanı eğitimi almak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. Eğitim Programına Kayıt: Üniversitelerin mühendislik fakülteleri veya teknik diğer fakültelerinde, özellikle makine mühendisliği bölümünde eğitim almak. 2. Mesleki Eğitimler: İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı, bazı üniversitelerin mühendislik bölümleri veya personel belgelendirme konusunda akredite olan kamu kurum ve kuruluşları gibi yerlerden periyodik kontrol uzmanı eğitimi almak. 3. Sınav ve Sertifika: Eğitim sonunda yapılacak sınavlardan başarı ile mezun olanlar, periyodik kontrol uzmanı sertifikası almaya hak kazanır. Eğitim süresince öğrenilmesi gereken bazı konular: mevzuat, iş ekipmanları muayene teknikleri, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri, raporlama ve çalışma etiği.