• Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    MRL (Maksimum Kalıntı Limiti) değeri, FAO, WHO, EFSA ve ülkelerin sağlık otoriteleri tarafından yapılan bilimsel çalışmalar ile belirlenir 1.
    Hesaplama sürecinde izlenen adımlar:
    1. Bilgi dosyası hazırlama: Bitkilerde ve gıdalarda toksikolojik veriler, atıklar, analitik yöntemler ve metabolizma gibi MRL’nin kurulmasını destekleyecek tüm bilgilerin toplanması 2.
    2. Toksikolojik değerlendirme: Molekülün kimyasal bileşiminin kanserojen, teratojenik veya mutajenik etkiler açısından incelenmesi 2.
    3. Risk değerlendirmesi: Gıdada bulunan pestisit kalıntısının insan sağlığı üzerinde kısa ve uzun vadede olumsuz etki yaratıp yaratmayacağının değerlendirilmesi 2. Bu aşamada, Kabul Edilebilir Günlük Alım (ADI) değeri dikkate alınır 2.
    Her ürün ve pestisit kombinasyonu için ayrı MRL değeri belirlenir 1. Örneğin, aynı aktif madde elma için 0.5 mg/kg, üzüm için 0.3 mg/kg olabilir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    MRL değeri kaç olmalı?

    MRL (Maksimum Kalıntı Limiti) değeri, insan sağlığını tehlikeye atmayacak düzeyde kalıntının tolere edilebilir sınırını gösterir. MRL değeri, FAO, WHO, EFSA ve ülkelerin sağlık otoriteleri tarafından yapılan bilimsel çalışmalarla belirlenir. Her ürün-pestisit kombinasyonu için ayrı MRL değeri belirlenir. MRL değerinin üzerinde kalıntı içeren ürünler satışa sunulamaz veya ihracatta reddedilir. MRL değeri ile ilgili daha güncel bilgilere ulaşmak için aşağıdaki kaynaklar kullanılabilir: bku.tarimorman.gov.tr; tarimuzmani.com; lepera.com.tr.