• Buradasın

    Konya'daki obruklar uzaydan görünüyor mu?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, Konya'daki obruklar uzaydan görülebilir.
    AFAD'ın "Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi" projesi kapsamında, obruk oluşumları uydu görüntüleriyle ve İHA'lar kullanılarak modellenmektedir 12. Ayrıca, NASA'nın Interferometrik Sentetik Açıklıklı Radar (InSAR) teknolojisi, obruk oluşumlarını önceden tespit edebilmek için kullanılmaktadır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Konya ovasında neden obruk var?

    Konya Ovası'nda obruk oluşumunun başlıca nedenleri şunlardır: Yeraltı suyu hareketleri: Yer altı suyu, karbondioksit ile birleşerek karbonik asit oluşturur ve bu asit, kireç taşlarını çözerek boşluklar ve mağaralar meydana getirir. Jeolojik yapı: Obruk Platosu gibi bölgelerde, farklı yeraltı su seviyelerine sahip havzalar ve bu havzaları ayıran yükseklik farklılıkları (eşikler) bulunur. İnsan etkisi: Yer altı suyunun kontrolsüz kullanımı, obruk oluşum hızını artırır.

    Konya'da uzaydan görünen yer neresi?

    Konya'da uzaydan görülebilen birkaç yer bulunmaktadır: Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES). Gözlü Tarım İşletmesi. Ayrıca, 27 Ocak 2024 tarihinde Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Ay ile birlikte fotoğraflandığı da kaydedilmiştir.

    Obruk nedir ve nasıl oluşur?

    Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik bir yer şeklidir. Obrukların oluşum süreci: 1. Yer altı suyunun karbonik asit oluşturması: Yer altı suyunun karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. 2. Kireç taşının çözülmesi: Bu karbonik asit, kireç taşının yoğun olduğu toprakları çözerek yer altında mağaralar oluşturur. 3. Zeminin çökmesi: Bir müddet sonra mağaranın üstündeki toprak çöker ve bu çökme sonucu derin çukurlar oluşur. Obruk oluşumunun başlıca nedenleri arasında yeraltı su seviyesindeki düşümler ve aşırı su kullanımı yer alır.

    Konya'da en büyük obruk nerede?

    Konya'daki en büyük obruk, Kızören Obruğu'dur.

    Türkiye'de en çok obruk nerede görülür?

    Türkiye'de en çok obruk Konya Havzası'nda görülmektedir. Özellikle Konya'nın Karapınar ilçesinde obrukların sayısı hızla artmaktadır; 2023 yılı verilerine göre bu ilçede 600'den fazla obruk tespit edilmiştir. Obruklar ayrıca Sivas, Batman, Çankırı, Eskişehir, Diyarbakır, Manisa ve Afyon gibi illerde de görülmektedir.