Buradasın
Doğu bölgesinde tarım ve hayvancılık neden yaygındır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılığın yaygın olmasının bazı nedenleri:
- Tarım:
- Yer şekilleri: Tarıma uygun topraklar, genellikle tektonik kökenli olukların tabanlarındaki ovalarda ve platolarda bulunur 24.
- İklim: 2000 metrenin üzerindeki Kuzeydoğu Anadolu platolarında tahıl tarımı yapılabilir; çünkü havadaki nem düşük olduğundan güneş radyasyonu kuvvetlidir ve gündüzleri toprak fazla ısınır 24.
- Ürünler: Bölgede en çok buğday, arpa, kayısı, dut, lahana ve patates gibi ürünler yetiştirilir 234.
- Hayvancılık:
- Çayır ve otlaklar: Bölge, çayır ve otlakların fazla yer kaplaması açısından hayvancılığa elverişlidir 234.
- Geçim kaynağı: Tarım topraklarının az olması ve uzun sert kışlar, halkı hayvancılığa yönlendirir 35.
- Hayvan türleri: Erzurum-Kars bölümünde sığır, bölgenin güneyindeki ovalık alanlarda koyun, dağlık yörelerde ise kıl keçisi yetiştirilir 234.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: