• Buradasın

    Deniz D Küçük B Cansız Ş Akgün L İşleyen T (2014). Ortaöğretim matematik öğretmeni adaylarının üstbiliş farkındalıklarının bazı değişkenler açısından incelenmesi.

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Deniz D., Küçük B., Cansız Ş., Akgün L. ve İşleyen T. (2014) tarafından yapılan "Ortaöğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Üstbiliş Farkındalıklarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi" başlıklı çalışmada, ortaöğretim matematik öğretmeni adaylarının üstbiliş stratejilerini kullanma farkındalıkları araştırılmıştır 12.
    Örneklem olarak, Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören 117 öğretmen adayı seçilmiştir 13.
    Veri toplama aracı olarak, 52 maddeden oluşan Likert tipi Üstbiliş Farkındalık Envanteri kullanılmıştır 13. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 18.0 paket programı kullanılarak iki yönlü ANOVA ve iki yönlü MANOVA testi yapılmıştır 13.
    Bulgular göre, üstbiliş farkındalık puanları ile sınıf düzeyleri arasında ve cinsiyet farklılığı arasında anlamlı bir fark yoktur 13. Ayrıca, Bilişin Bilgisi ve Bilişin Düzenlenmesi puanları arasında da anlamlı bir farklılık görülmemiştir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Üstbiliş farkındalığı nedir?

    Üstbiliş farkındalığı, bir bireyin kendi düşünce süreçlerine ilişkin farkındalığını ve anlayışını ifade eder. Bu, kişinin: - Bilişsel stratejilerini izlemesine, değerlendirmesine ve ayarlamasına olanak tanır; - Öğrenme, problem çözme ve karar verme süreçlerinde daha etkili olmasını sağlar.

    Matematik öğretmeni adaylarının üst biliş farkındalıkları nelerdir?

    Matematik öğretmeni adaylarının üst biliş farkındalıkları, kendi bilişsel süreçlerinin özelliklerini ve işleyişini içsel olarak kontrol etme ve bunların farkında olma yeteneklerini içerir. Bu farkındalık, beş temel beceriyi kapsar: 1. Planlama: Uygun stratejilerin seçimi ve kaynakların tahsisi. 2. İzleme: Öğrenme sürecini ve bir problemi çözme aşamalarını takip etme. 3. Değerlendirme: Öğrenme sürecinin ve ürünlerinin değerlendirilmesi. 4. Tahmin: Bir problemin çözümüne ilişkin ön görüler oluşturma. 5. Hata Ayıklama: Yapılan hataların belirlenmesi ve giderilmesi. Ayrıca, üst biliş farkındalığı, bildirimsel bilgi, prosedürel bilgi ve durumsal bilgi gibi üç alt bileşenden oluşur.