• Buradasın

    Atatürk Orman Çiftliği'nin hikayesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Atatürk Orman Çiftliği'nin hikayesi şu şekilde özetlenebilir:
    • Kuruluş: 1925 yılında, Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi aylığından ödeyerek parça parça satın aldığı araziler üzerinde kurulmuştur 12.
    • Amaçlar: Çiftliğin amaçları arasında bitki cinslerinin ıslahı, hayvancılığın geliştirilmesi, tarım ürünlerinin işlenmesi, ağaçlandırma yapılması ve makineli tarımın yaygınlaştırılması yer alır 45.
    • Gelişme: 1930'lu yıllarda tarım ve hayvancılık alanları, arboretum ve üretim tesisleri kurulmuş, çiftlik genişlemiştir 4.
    • Bağış: 1937 yılında Atatürk tarafından Hazine Müsteşarlığı'na bağışlanmış ve "Gazi Orman Çiftliği" adını almıştır 24.
    • Modernleşme: 1950 yılında "Atatürk Orman Çiftliği" adını almış ve tüzel kişiliğe sahip bir kuruluş olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermeye başlamıştır 24.
    • Günümüzdeki Durum: Günümüzde süt ve süt ürünleri, bal, salça, sirke, meyve suyu üretimi yapılmakta; ayrıca bitkisel üretim alanı bulunmaktadır 1.
    Atatürk Orman Çiftliği, Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde tarımsal kalkınma ve modernleşme çabalarının simgelerinden biri olarak kabul edilir 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Atatürk neden çiftçilik yaptı?

    Atatürk'ün çiftçilik yapmasının bazı nedenleri: Türk köylüsünü ve çiftçisini kalkındırmak: Atatürk, Türk ekonomisinin temelinin ziraat olduğu kanısındaydı ve köylü ile çiftçinin mutlak surette kalkındırılmasını en ileri bir amaç olarak kabul etmiştir. Köylüye örnek olmak: Modern çiftçilikte köylüye örnek olmak istemiştir. Tarımın önemini vurgulamak: "Kılıç ile fütuhat yapanlar, sabanla fütuhat yapanlara mağlup olmaya mecburdurlar" diyerek tarımın önemini belirtmiştir. Tarımın gelişmesine katkı sağlamak: Ziraatta gerek eğitim gerekse uygulama alanında çağdaş yöntemlerin ve gelişmelerin memlekette uygulanmasını istemiştir. Tarım reformlarına öncülük etmek: Akılcı bir yaklaşımla toprak ve tarım reformlarına öncülük etmek istemiştir.

    Atatürk Orman Çiftliği eski ve yeni hali aynı mı?

    Hayır, Atatürk Orman Çiftliği'nin eski ve yeni hali aynı değildir. Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Ankara'nın batısında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından parça parça ve farklı bireylerden satın alınan araziler üzerinde kurulmuştur. Çiftlik, zamanla genişlemiş, geliştirilmiş ve çeşitli yapılar eklenmiştir. Günümüzde çiftlik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı tüzel kişiliğe haiz bir kamu kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

    Atatürk Orman Çiftliği'nde kaç tane çiftlik vardı?

    Atatürk Orman Çiftliği, başlangıçta altı farklı çiftliğin birleşmesiyle oluşmuştur: Orman Çiftliği, Balgat Çiftliği, Yağmurbaba Çiftliği, Macun Çiftliği, Güvercinlik Çiftliği ve Ahimesgut Çiftliği. Çiftlik, zamanla satın alınan arazilerle genişlemiş ve toplam alanı yaklaşık 100 bin dekara ulaşmıştır.

    Atatürk Orman Çiftliğini kim belediyeye devretti?

    Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1937 yılında Hazine Müsteşarlığı'na bağışlanmıştır. 2018 yılında, AOÇ arazisinin 29 yıllığına Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesini sağlayan yasa, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir.

    Atatürk Orman Çiftliği'nin belgeleri nerede?

    Atatürk Orman Çiftliği'nin belgelerinin bir kısmı Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde bulunmaktadır. Ayrıca, Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili bazı belgeler, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı'nın "Atatürk Ansiklopedisi" sitesinde de yer almaktadır. Çiftliğin resmî web sitesi olan aoc.gov.tr üzerinden de bazı bilgilere ulaşılabilir.

    Atatürk Orman Çiftliği'nin sahibi kim?

    Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı tüzel kişiliğe sahip bir kamu kuruluşudur. Çiftlik, 1937 yılında Atatürk tarafından Hazine Müsteşarlığı'na bağışlanmıştır.

    Atatürk hangi çiftlikte tarım yaptı?

    Atatürk, Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği'nde tarım yapmıştır. 1925 yılında kurulan çiftlik, 1937 yılında Atatürk tarafından Hazine'ye bağışlanmış ve "Gazi Orman Çiftliği" adını almıştır. Atatürk, bu çiftlikte fidan yetiştirme, bahçecilik, bağcılık ve hayvancılık gibi faaliyetlerde bulunmuştur.