Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
10. sınıf tarih 1. ünite özeti — Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiye'si — şu konuları içerir:
- Malazgirt Zaferi ve Türklerin Anadolu’ya Yerleşmesi: Malazgirt Meydan Muharebesi (1071), Türklerin Anadolu’nun kapılarını Türklere açtığı ve Bizans İmparatorluğu'nun Anadolu üzerindeki etkisini kaybettiği bir zaferdir 1.
- İlk Türk Beyliklerinin Kurulması: Malazgirt Zaferi'nden sonra Danişmentliler, Saltuklular, Mengücekler ve Artuklular gibi beylikler Anadolu’nun farklı bölgelerinde hâkimiyet kurarak Türk varlığını güçlendirmiştir 1.
- İskan Politikası ve Nüfus Yapısının Değişimi: Selçuklular, fethedilen topraklara Türkmen boylarını yerleştirerek Anadolu’nun nüfus yapısını Türk ve Müslüman kimliği ile değiştirmeye başlamıştır 1.
- Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması: Türkçe dilinin yaygınlaşması, İslam dininin güçlenmesi, Anadolu’da mimari ve sanatsal gelişmeleri beraberinde getirmiştir 1.
- Kösedağ Savaşı ve Moğol İstilası: 1243 Kösedağ Savaşı’nda Selçuklular Moğollara yenilerek ağır bir yenilgi almışlardır 15. Bu yenilgi, Selçukluların Moğollara haraç ödemesine ve bağımsızlığını büyük ölçüde kaybetmesine neden olmuştur 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: