Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Enes adlı bir gezginin Selanik'ten Langaza köyüne yaptığı yolculuğu ve sonrasında Selanik'teki son günlerini anlattığı bir seyahat vlogu formatındadır.
- Videoda öncelikle Selanik'ten 15-20 km uzaklıktaki Langaza köyüne otobüsle yapılan yolculuk gösterilmektedir. Langaza, Osmanlı döneminde Türk köyü olan ve Atatürk'ün annesinin doğduğu köydür. Enes, köyün tarihi hakkında bilgiler verirken, Yunanlıların sadece kiliselerini koruduğunu ve geri kalan her şeyi yok ettiğini belirtir. Ardından Selanik'e dönen Enes, Atatürk'ün doğduğu ev ve Atatürk Müzesi'ni ziyaret eder. Video, Selanik'teki üçüncü bölümün sonunu ve bir sonraki bölümde tüm Türkleri ve İttihat ve Terakki'yi konu alacağını belirterek sona erer.
- Langaza Köyüne Yolculuk
- Selanik'ten 15-20 kilometre uzaklıkta bulunan Langaza, şu an Selanik'e bağlı bir yerleşim yeri olmasına rağmen Osmanlı döneminde Türk köyüydü ve Atatürk'ün annesinin doğduğu köydü.
- Yunanlılar sadece kiliselerini korumuş, gerisin geride her şeyi yok etmiş, tabelalar Türkçe ve Yunancada yazıyor.
- Enes, Selanik'ten Langaza'ya 83 numaralı otobüsle yaklaşık 50-55 dakikalık bir yolculuk yapacak.
- 03:52Langaza Köyü
- Langaza, küçük bir kasaba gibi bir hale dönmüş, kahvehane kültürü var ve her yerde grafitiler ve yazılar bulunuyor.
- Köyde eski ahşap pencere tarzında binalar ve eski eşyalar satan dükkanlar var.
- 1897 tarihinde kaza statüsü kazanmış, kasabada 409 hane ve 1716 nüfusa sahipmiş, bir cami, bir mescit, bir medrese, dört ilk mektep ve bir kilise varmış.
- 10:09Selanik'e Dönüş ve Atatürk Müzesi
- Langaza'dan otobüse binip Selanik'e dönen Enes, yarın gideceği yol için otogara gidip 21 Euro'ya bilet alıyor.
- Selanik otogarından Türkiye Başkonsolosluğu'na yürüyerek gidiyor ve yanında Atatürk'ün doğduğu ev ve Atatürk Müzesi var.
- Atatürk Müzesi bir yıl kadar restore edilecek, 4 Aralık 2024 tarihli ziyareti kapalı olacaktır.
- 15:25Selanik'teki Son Günler
- Enes, Atatürk'ün Türk işletmesi açtığı bir yerde magnet alıyor.
- İzmir Alsancak'ta uçsuz bucaksız bir denizde derin düşüncelere dalıyor.
- Selanik'te toplam üç bölüm çektiğini belirten Enes, bir sonraki bölümde tüm Türkleri ve İttihat ve Terakkicileri anlatacağını söylüyor.