• Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, iki farklı bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Marmaris Turizm Derneği (GETOK) Başkanı Mustafa Develi ile yapılan bir röportaj yer alırken, ikinci bölümde bir turizm uzmanının Dalaman Havalimanı ve turizm sektörü hakkında yaptığı sunum veya konuşmayı içermektedir.
    • Video, pandemi sonrası Marmaris turizminin durumu, pazar çeşitlendirilmesi çalışmaları ve gelecek planları ile Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Türkiye turizm sektörüne etkileri üzerine odaklanmaktadır. İlk bölümde Develi, İskandinav ve Sırbistan pazarlarına yönelik tanıtım çalışmaları ve İngiltere'de başlatılan dijital tanıtım kampanyası hakkında bilgi verirken, ikinci bölümde konuşmacı Dalaman Havalimanı'nın durumu, Rusya ve Ukrayna'dan gelen ziyaretçi sayısının azalması ve İngiltere pazarındaki artış gibi konuları ele almaktadır.
    • Videoda ayrıca turizm sektöründeki personel sıkıntısı, işletme giderleri, enerji fiyatları ve otellerin kalitesi gibi ekonomik zorluklar da tartışılmaktadır. Konuşmacı, 2019 yılındaki ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedeflediklerini ve bu hedefe ulaşmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermektedir.
    00:03Getok Başkanı Mustafa Develi'nin Tanıtımı
    • Mustafa Develi, Getok (Marmaris Otelciler Derneği) başkanı olarak Eylül sonunda yapılan olağan genel kurul sonrasında yeni yönetim olarak göreve geldi.
    • Şu anda bölgenin tanıtımı ve temsili üzerine çalışmalar yürütüyorlar.
    00:26Turizm Sektörünün Pandemi Dönemi
    • Turizm son iki yılda Türkiye ve dünya genelinde oldukça kötü bir dönem geçirdi.
    • Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, pandeminin ilk sene sonunda 2020 yılıyı dünya turizm tarihinin en kötü kaydedilmiş tarihi olarak kayıtlara geçirdi.
    • 2020 ve 2021 yıllarını büyük kayıplarla yaşadıktan sonra bu sene yepyeni umutlarla güzel bir sezona hazırlanmış bulunuyorlar.
    01:02Pazar Çeşitlendirme Çalışmaları
    • Pandemi zamanında ve 2019'un sonunda dünyanın en eski ve bölgenin en çok misafir getiren ana kaynak pazarı Thomas Cook'un iflası ve 2021 yılında Birleşik Krallık'ın kapalı kalmasıyla tek bir pazara sıkışmanın ağır faturası tekrar yaşadılar.
    • Bölgede pazar çeşitlendirilmesi savunuluyor, ancak Birleşik Krallık çok önemli bir pazar olarak değerlendiriliyor.
    • Geçtiğimiz yıl Kasım ayında ticaret odası ve belediyeyle ortak bir İskandinav çalıştayı düzenlediler.
    02:31Fuar ve Tanıtım Çalışmaları
    • Geçtiğimiz aylarda Danimarka'da Henning Fuarı'na katılım sağladılar ve tur operatörleri ile hava yolları şirketleriyle görüştüler.
    • Geçtiğimiz günlerde ilk uçak Kopenhag'dan bölgeye indi ve İskandinav pazarından bu sene ciddi oranda bir artış bekleniyor.
    • Geçtiğimiz ay Sırbistan fuarına katıldılar ve fuar ziyaretlerinin devamında ilişkileri sürdürüyorlar.
    03:33Yurtiçi Tanıtım ve Dijital Kampanya
    • Yurtiçinde İzmir ve İstanbul fuarlarına görkemli bir standla katıldılar.
    • Ticaret odası ve YDA ile ortak yürüttükleri İngiltere'de büyük bir tur operatörü dijital online tanıtım kampanyası başlattılar.
    • Bu kampanya, tur operatörünün faaliyet gösterdiği on şehir ve çevresindeki yaklaşık elli milyon insana ulaşmayı hedefliyor.
    04:30Eğitim ve Sertifikalandırma Programları
    • Sezona dernek olarak GT olarak yaklaşık bir buçuk ay olmadan yedinci kursunu düzenlemek üzereyiz.
    • Dört cankurtaran kursu, ilk yardım kursu, lejyoner hastalığı, havuz suyu operatörlüğü ve KVKK bilgilendirme gibi eğitimlere ve sertifikalandırma programlarına ara vermeden devam ediyorlar.
    • Temmuz sonu itibariyle Kültür Turizm Bakanlığı'nın basit konaklama belgesi geçişle alakalı üyelerini bilgilendirmeye devam ediyorlar.
    05:31Maliyetler ve Enerji Kolaylıkları
    • Türkiye'nin ve dünyayı etkileyen savaşın olumsuz yönde etken olması neticesinde global bir ekonomik kriz söz konusu ve turizmciler ağır faturalarla karşı karşıyalar.
    • Üyelere özellikle enerji kısmında kolaylık sağlama amacıyla Türkiye'nin önde gelen dönüşüm firmaları elektrik tedarik firmalarıyla üyelere özel, avantajlı teklifler aldılar.
    • Elektrik fiyatları turizmcilerin en büyük gider kalemleri arasında yer almış bulunmakta.
    06:39Marmaris Turizminin Eksiklikleri
    • Marmaris turizmin en eksik olan kısmı tanıtım.
    • Bölgede eşsiz, benzersiz bir doğa ve tabiat imkanları, spor, sağlık, kültür, festivaller ve gastronomi gibi tüm turizm amaçlı unsurlar mevcut.
    • Yapılması gereken bunları daha fazla ön plana çıkartmak ve pazar çeşitliliğini yaratmak.
    08:25Otel Kalitesi ve Güvenli Turizm
    • Bölgedeki otellerin sunduğu hizmet, bölge imkanları ve fiyat olarak dünyada benzeri görülmemiş nitelikte.
    • Otel işletmecileri çok hızlı adapte olabilen yapıda ve güvenli turizm sertifikası döneminde de kısa sürede bu sertifikayı benimsediler.
    • Türkiye'nin asıl hedefi kişi başı ortalama gelirin yükselmesi olması ve daha nitelikli hizmet vermek.
    10:35Bodrum ve Fethiye İlişkileri
    • Göreve geldikten beri Bodrum ve Fethiye Otelciler Derneği (FETOP) ile sık sık görüşme halindeyiz.
    • Avantajlı elektrik tarifesi konusunda beraber ortak hareket ettik ve kolektif alım gücünü kullanarak daha avantajlı fiyatlar elde ettik.
    • Bodrum ve Fethiye birbirinden ayrı düşünülemez, Marmaris'ten Fethiye ile aynı havalimanını paylaşıyorlar.
    12:00Turizm Sektöründe Derneklerin Rolü
    • Her dernek tarafından yapılan tanıtım faaliyetleri tüm turizm sektörüne fayda sağlar.
    • Dalaman'a inen uçakların Bodrum ve Fethiye'ye de fayda sağlayacağı belirtiliyor.
    12:25Rusya-Ukrayna Savaşı ve Turizm Etkileri
    • 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye için olumsuz sonuçlar doğurmuştur.
    • 2019 yılında Türkiye'ye Rusya'dan 7 milyon, Ukrayna'dan 1,5 milyon ziyaretçi gelmiştir.
    • Geçen sene Rusya'nın geç başlaması ve Ukrayna'nın kapasitesinin artmasıyla Ukrayna'dan 2 milyon ziyaretçi gelmiştir.
    • Savaş sonrası Ukrayna'dan ziyaretçi gelmesi pek mümkün gözükmüyor, Rusya'dan ise alternatif metotlarla bir akış olacak.
    • Antalya bölgesi Rusya-Ukrayna turizminin ana destinasyonu olup, bu pazardan 450-500 bin ziyaretçi bekleniyordu.
    14:35Birleşik Krallık Pazarı ve Diğer Pazarlar
    • Birleşik Krallık'tan bu sene yaklaşık 1,20-1,30 milyon koltuk planlanıyor, %80'i gerçekleşirse 1 milyon ziyaretçi bekleniyor.
    • Dalaman'da 2010 yılında 1,1 milyon, 2014'te 980 bin, 2019'da 870 bin Birleşik Krallık'tan ziyaretçi ağırlanmış.
    • Ortadoğu pazarları (İran, Kuveyt, Lübnan) ve İsrail pazarı da tekrar başlamasıyla 400-500 binlik kayıp kapatılacak.
    • 2019'daki 1,7 milyon ziyaretçinin %90'ına ulaşmayı hedefliyorlar.
    16:24Personel Sorunu ve Çözüm Önerileri
    • Havacılık ve turizm sektöründe Türkiye ile dünya genelinde personel sıkıntısı yaşanıyor.
    • 2020 ve 2021 pandemi döneminde tur operatörleri, havalimanları ve yer hizmetleri on binlerce insanı işten çıkarmış.
    • Pandemi sonrası sektörün toparlanma hızına yetişemeyerek kaybettiği personeli geri alamayan sektör mevcut talebe cevap vermekte güçlük yaşıyor.
    • Otelcilerin temel sorunları işletme giderleri ve pandemi sonrası yitirdiği personel.
    • Turizm personeli turizme inançlarını geri kazandıkça tekrar sektöre geri dönmeye başlıyorlar.
    • Üniversite ve meslek yüksek okullarıyla irtibatlar sürdürülmekte, personel sorunu için çalışmalar yapılıyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor