Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Ceyda ve Buğra'nın Kolombiya'nın Cartagena şehri ve Arjantin'deki bir şehirdeki seyahatlerini anlatan bir vlog formatındadır. Ceyda İspanyolca konuşabilmekte ve anlatıcı da yarı İngilizce, yarı İspanyolca, yarı Türkçe konuşabilmektedir.
- Videoda çiftin üç günlük Cartagena seyahati ve sonrasında Arjantin'deki bir şehirdeki deneyimleri gösterilmektedir. Seyahat, havalimanına gidişle başlayıp, şehirdeki tarihi yapıları, pazarları, restoranları ve adaları ziyaret etmeyi içermektedir. Ayrıca motosiklet turu, kapalı çarşı, maymun parkı ve kale ziyareti gibi aktiviteler de videoda yer almaktadır.
- Videoda Kolombiya'nın tarihi mimarisi, koloniyal dönemden kalma yapılar, yerel yemek kültürü ve şehir yaşamı hakkında detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. Ceyda, Kolombiya'daki yemeklerin özellikle Alma ve Scher restoranlarında iyi olduğunu belirtirken, Arjantin'deki trafik durumu, evlerin büyük kapıları ve şehrin Paris'e benzer manzaraları hakkında da yorumlar yapmaktadır.
- 00:11Kolombiya'ya Yolculuk
- Konuşmacı ve arkadaşları oruçla sabahın köründe havalimanına gidiyor ve üç gün boyunca Kolombiya'nın Cartea şehrinde olacaklar.
- Konuşmacı beş sene önce Cartea'ya gitmiş ve şehrin dokusuna ve büyüsüne hayran kalmış, bu yüzden tekrar gitmek istemiş.
- Türk vatandaşlarının Cartea'ya giderken vize almasına gerek yok, vizesiz uçabildiğiniz en iyi ülkelerden biri olabilir.
- 01:25Havalimanından Otele
- Havaalanına indiklerinde Adana Havalimanı'na benzer bir his vermişler.
- Havalimanından Uber çağırdıklarında yaklaşık iki saat sırada beklemişler ve bu süre zarfında çok gerilmişler.
- Butik bir otelde kalacaklar, şehrin içinde kaldıkları için çok lüks beklememeleri gerektiğini belirtiyorlar.
- 03:29Otel ve Şehir Keşfi
- Otele geldiklerinde muhteşem bir manzara gördüler ve karayip mimarisine sahip bir odada kaldılar.
- Şehirde yağmur başladı ve konuşmacı yağmurun bitmesini bekleyerek şehre çıkmaya karar verdi.
- Sokakta el işçiliği ile yapılan çantalar ve kül tablaları gibi eşyalar satılıyor, ancak fiyatları çok yüksek.
- 06:34Cartea'nın Tarihi
- Cartea'nın mimarisi koloniyal dönemden kalma İspanyollardan kalmış.
- Şehirde dört çeşit farklı kapı tokmağı bulunuyor, balık tokmağı ailenin denizcilikle uğraştığını gösteriyor.
- Konuşmacı beş-altı sene önceki yerleri tekrar görmekten çok mutlu olduğunu belirtiyor.
- 07:16Kolombiya Kültürü ve Şehir Keşfi
- Kolombiyalıların "Kolombiya saati" dedikleri bir özelliği var, bir saat geç geliyorlar.
- Şehirde meşhur bir meydan var ve bu meydan bir kalenin içinde geziliyor, bu yüzden "Eskişehir" (kale içi) deniyor.
- Şehirde tarihi mekanlar, pazar kültürü ve her sağa sola baktığınızda birileri satmaya veya götürmeye çalışıyor.
- 10:16Kolombiya'da Keşifler
- Konuşmacı, bir kafede kahve içtikten sonra çantaları incelemeye başlıyor ve Quantum dolar marka çantanın 220 dolar olduğunu öğreniyor.
- Aslanlı kapı tokmağı buluyor ve koloniyal dönemde aslanlı kapı tokmağı varsa evde bir asker yaşıyor demek olduğunu belirtiyor.
- Parkı ilk gördüğünde eski Türkiye'deki parkları hatırladığını, ancak şimdi bunların çoğu market haline geldiğini söylüyor.
- 11:23Ana Katedral ve Mangal Alanları
- Ana katedralin yapımı başladıktan sonra dokuz yıl sonra korsanlar tarafından işgal altına alınmış ve yıkılmış, tekrar yapmak çok uzun sürmüş.
- Mangal alanlarının çok derli toplu olduğunu, Amerika'da da var olmasına rağmen çöp bulamadığını belirtiyor.
- Kolombiya'nın kapı tokmakları ve kapılarının meşhur olduğunu, renklerinin de dikkat çekici olduğunu söylüyor.
- 13:22Kolombiya'da Yaşam Maliyeti
- Restoranlarda uygun fiyata yemek yiyebileceğinizi, otellerin ve uçakların Amerika'ya göre ucuz olduğunu belirtiyor.
- Türkiye'ye göre de çok daha ucuz olduğunu, ancak tekstilin inanılmaz pahalı olduğunu söylüyor.
- Ceyda'nın gördüğü bir elbisenin 900 dolar olduğunu, tasarım konusunda Avrupa'dan farkı olmadığını ancak fiyatların çok yüksek olduğunu belirtiyor.
- 13:57Yemek Rezervasyonu ve Yolculuk
- Şıkır şıkır giyindiklerini ve elli restorandan biri olan Selele'ye doğru gittiklerini söylüyor.
- Ceyda'nın topuklu ayakkabı giymek istediğini, ancak güzel bir restorana gideceklerini anlatamadığını belirtiyor.
- Yemekten önce Matilda Barı'nda kokteyl içtiklerini ve Buğra'nın sekiz dakikalık yol dediği yolun on sekiz dakika sürdüğünü söylüyor.
- 15:26Restorana Varış ve Çiçek Salatası
- Gecekondu ailelerinden yürüdüklerini ve dünyanın en iyi restoranlarından birine geldiklerini belirtiyor.
- Restoranın ana cadde değil, iç kesimlerde olduğunu ve inanılmaz gibi olduğunu söylüyor.
- Çiçek salatası geldiğini, Karayipler'in farklı çiçeklerinin tadının farklı olduğunu ve altına kaju, fesleğen ve bal damlatıldığını anlatıyor.
- 18:38Yemeklerin Tanıtımı
- Erik ağacı yaprağı, şekerlendirilmiş salatalık, kırmızı karpuz ve hibiskis meyvesi içeren bir salata geldiğini söylüyor.
- Hindistan cevizi tütünden yapılmış ekmek ve kurutulmuş karpuz geldiğini, ancak kurutulmuş karpuzun kurutulmuş domates gibi tadı olduğunu ve beğenmediğini belirtiyor.
- Yengeç eti, lahana sebzeleri ve balık peynir domates ve sarımsaktan oluşan bir yemek geldiğini anlatıyor.
- 20:26Yemek Deneyimi
- Konuşmacılar bir yemeği yiyor ve biri yemeği beğenmediğini, hayal kırıklığı yaşadığını belirtiyor.
- Sadece susamlı tereyağ salatasını beğendiğini söylüyor.
- Restoranın ünlü şefler ve ödüllere sahip olduğunu belirtiyor.
- 21:42Tekne Turu
- Ruben adlı kişi onları tekneye götürüyor ve hava hafif bulutlu.
- Downtown'a geldiklerini, burada zenginlerin yaşadığı bir bölge olduğunu ve turistik yer olmadığını belirtiyor.
- Yirmisekiz feet bir sürat teknesiyle tropik adalara doğru gittiklerini söylüyor.
- 22:37Kartena'nın İki Yüzü
- Hannah'nın iki yüzü olduğunu, burada insanların köprü altlarında yaşadığını belirtiyor.
- Su kenarında evlerin hayali olduğunu, marinalar ve tamir yerleri olduğunu söylüyor.
- 23:09Fernanda Botterra'nın Evi
- Fernanda Botterra'nın evini gösteriyor, ünlü şişman kadınları çizen ressama ait olduğunu belirtiyor.
- Ressamın şişman güzeldir sanatına işlemiş olduğunu ve en önemli eserlerinde İsa ve Mona Lisa'nın şişman hallerini kullandığını söylüyor.
- Ressamın doksanbir yaşında zatürreden öldüğünü ve bu evde yaşayıp resimlerini çizdiğini belirtiyor.
- 23:43Isla Rosario Adaları
- Adaların isminin Isla Rosario olduğunu ve otuziki tane ada olduğunu söylüyor.
- En büyük adanın Grand Rosario olduğunu ve ana kara parçasından teknelerle yaklaşık yarım saat kırk dakika uzaklıkta olduğunu belirtiyor.
- 23:59Escobar'ın Evi
- Escobar'ın evine girdiklerini ve Netflix'te Escobar'ı kahramanlaştırdıklarını ancak aslında çok kötü bir adam olduğunu belirtiyor.
- Kolombiya'nın Escobar'ı kahramanlaştırdıklarını ve ülkede derin bir kültür olduğunu söylüyor.
- Evin içinde bir uçak olduğunu ve suyun içinde batmış olduğunu belirtiyor.
- 25:22Köpek ve Restoran
- Ceyda'nın sokakta bulduğu bir köpekle sokak gibi olduğunu ve çok tatlı olduğunu belirtiyor.
- Bir resortta yemek yiyeceklerini ve denizin dalgadan dolayı kötü göründüğünü söylüyor.
- Havuzun kişi başı otuz dolar olduğunu ve kocaman deniz varken havuza girmek istemediğini belirtiyor.
- 26:08Yemek Deneyimi
- Pilav, deniz mahsullü, switche ve karayip çorbası gibi yemekler geldiğini belirtiyor.
- Pilavın çok iyi ve acı ama güzel olduğunu söylüyor.
- Hamburgerin de çok güzel olduğunu belirtiyor.
- 27:07Ruben'in Travel Agency
- Ruben'in travel agency olduğunu ve Türkçe, İngilizce, İspanyolca her şeyin bir arada olduğunu belirtiyor.
- Ruben'in tüm görülmesi gereken yerlere gittiklerini ve şehir içinde, deniz kenarında yapabileceğiniz her şeyi gösterdiklerini söylüyor.
- 27:56Baru Adası
- Tekneyle gittikleri yerlerden birinin Baru adlı bir ada olduğunu ve bir köprüyle bağlandığını belirtiyor.
- Ruben'e sorduğunda, burada çok zenginler olduğu için kimin ne olduğu belli olmadığını ve sıradan birinin hırsızlığa gelmeyeceğini söylüyor.
- Türk olmanın Kolombiya'da avantaj sağladığını, "Turco" (Osmanlı, İran, Lübnan, Beyrut'tan gelen) olarak görülmenin zengin ve güçlü insan modunda bakıldığını belirtiyor.
- 29:13Arjantin'de Yaşam Deneyimi
- Konuşmacı, Arjantin'de yemek yiyip yürüdüklerini ve bu durumun kendisi için güzel olduğunu belirtiyor.
- İstanbul'un trafiğine kötü diyenlerin buraya gelmesi gerektiğini, buradaki trafik felaket olduğunu söylüyor.
- Arjantin'de birçok evin kapılarının büyük olduğunu, bunun sebebinin eski zamanlarda alt kısımların ahır olarak kullanıldığı için olduğunu açıklıyor.
- 29:40Arjantin'de Keşifler
- Konuşmacı, bir çantacı dükkânına girdiğini ve çantalara bakarken annesinin televizyon izlediğini, yemek masasının olduğunu anlatıyor.
- Arjantin'de bir Arjantin restoranına gittiklerini, dekorunun kesik masalar gibi ilginç olduğunu ve insanların burada fotoğraf çektirdiğini belirtiyor.
- Ceyda'nın fotoğraf çekmekten çok yorulduğunu ve farklı bir kamera icat edilmesi gerektiğini söylüyor.
- 31:03Monte Sacro Restoranı
- Daha önce ziyaret ettikleri Monte Sacro restoranına tekrar gittiklerini, Buğra'nın burayı çok istediğini belirtiyor.
- Restoranda mayonezli sevice ve ahtapotlu kroket yediklerini, sevice'nin Peru yemeği olduğunu ve Latin Amerika ülkeleri arasında yemek transferi olduğunu açıklıyor.
- Ana yemek olarak karışık deniz mahsullerinden bir güveç sipariş ettiklerini ve ekmek yerine kızarmış buz bandı sosa yediklerini anlatıyor.
- 33:19Motosiklet Turu
- Buğra ile motosiklet kiraladıklarını ve şehir turuna çıktıklarını, La Boveda alanı ve kapalı çarşıyı gösterdiklerini belirtiyor.
- Kapalı çarşıda her dükkanda hediyelik eşyalar olduğunu ve birçok mağazaya girdiklerini söylüyor.
- Beyaz kafalı maymunlar bulunan bir parka gideceklerini, onları elleriyle besleyebileceklerini ve kucağına alabileceklerini umduğunu anlatıyor.
- 34:36Maymun Parkı Macerası
- Parkta bir hanımefendi ve beyefendinin turistleri gezdirdiğini, Ceyda'nın maymunları bulmak için parkta dolaştığını belirtiyor.
- Maymunların aile bireylerinin farklı ağaçlara dağıldığını, İspanyolca konuşulduğunu ve "Novellas Turco" adlı bir dizi çekildiğini anlatıyor.
- Sıcaklık 40 derece olmasına rağmen maymun peşinde dolaştıklarını ve sonunda sincap gösterildiğini söylüyor.
- 36:07Getsemani Bölgesi
- Getsemani adlı bir bölgede olduklarını, sağlı sollu dükkanlar olduğunu ve ters yönden gittiklerini belirtiyor.
- Korsanların yıllar önce buralardan gelip duvarları doldurduğunu ve lagonun etrafına kurulmuş olduğunu anlatıyor.
- Sahil boyunca plaj olduğunu ve herkesin denize girdiğini, kaleye giriş yaptıklarını ve gün batımını izlediklerini söylüyor.
- 37:18Tarihi Yerler
- Toplar Çarşısı ve okyanusu gördüklerini, tarihe çok saygılı olduklarını belirtiyor.
- Çay bahçesinde duran topların hiçbir koruma altında olmadığını, zincir çekilmemiş olduğunu ve bu durumun ayıp olduğunu söylüyor.
- Gözetleme kulesinde demir kapı yapıldığını, insanların girmesin diye yapıldığını anlatıyor.
- 38:12Kolombiya'da Son Geziler
- Motosikletlerini motosikletçi kız ve arkadaşına verip video gönderdiler, kız ve arkadaş onları takip ediyormuş.
- Bir otele geldiklerinde soğuk duş almak istediler ancak soğuk tarafı bile sıcak akıyormuş.
- Ceyda Zümrüt, Kolombiya'dan çıkan bir taştan küpe almış, dünyanın zümrütlerinin yüzde yetmişbeş'i Kolombiya'dan gidiyormuş.
- 39:03Restoran Ziyareti
- Giyindikten sonra giyim alma diye bir restorana gittiler, Selena'dan sonra en çok ümitli oldukları restoran buydu.
- Otelde Selena'yı beğenmediklerini söylediklerinde yalnız değillermiş, bu restoranı çok ümitliyorlardı.
- Restoranın bir barı da varmış, diğer restoranların barı yokken bu restoranın barı vardı.
- 39:39Restoranda Yemek
- Ceyda çok keyifliymiş, Latin kültürünü, müziklerini ve insanlarını çok seviyormuş.
- Hindistan cevizi sütü köpüğü gibi tatlıları tadmışlar, hafif ama güzel tatlıymış.
- Ahtapot carpaccio, patlıcanlı yemek ve deniz mahsulü makarna gibi lezzetli yemekler yemişler.
- 41:54Kolombiya Deneyimi
- Restoranların birçoğu onları memnun etmiş, özellikle Alma ve Scher restoranları çok iyi olmuş.
- Kolombiyalılar ve Latin insanlar bizim kültürümüze çok yakınlar, aile bağları olsun ve yemek kültürleri güzel.
- Havaalanına geldiklerinde son Kolombiya kahvesini içmişler, güzel eğlendiklerini, yedik içtiklerini, gezdiklerini ve yürüdüklerini belirtmişler.
- 42:49Video Kapanışı
- İzleyicilerden takip etmelerini, kalpler göndermelerini ve abone olmalarını istemişler.
- Yakın coğrafyada gitmelerini istediği yerler varsa yazmalarını istemişler.
- Bir dahaki sefere Amerika içinde de değişik yerler olabileceğini belirtmişler.