Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Skytrax tarafından yapılan dünya en iyi havalimanları sıralamasını anlatan bir bilgilendirme içeriğidir.
- Video, havalimanlarının sadece uçakların iniş kalkış yaptığı yapılar olmadığını, aynı zamanda yaşam merkezleri olduğunu vurgulayarak başlıyor. Ardından Skytrax'ın 10 ay süren anketiyle belirlenen 2013'ün en iyi 10 havalimanı detaylı olarak anlatılıyor. Singapur Changi, Seoul Incheon, Amsterdam Schiphol gibi havalimanlarının özellikleri, yolcu sayıları ve kazandıkları ödüller hakkında bilgiler veriliyor. Son olarak Türkiye'den İstanbul Atatürk Havalimanı'nın ilk 100 listesinde 32. sırada yer aldığı belirtiliyor.
- 00:10Havalimanlarının Önemi
- Havalimanları sadece uçakların iniş kalkış yaptığı ve sınır kapılarının bulunduğu yapılar değil, aynı zamanda keyifli seyahatin başlangıç noktası ve ülkenin refah düzeyinin göstergelerinden biridir.
- Milyonlarca yolcu ağırlayan ve binlerce çalışanı olan havalimanları, alışveriş, yeme-içme alanları, oteller ve eğlence mekanlarıyla birer yaşam merkezi konumundadır.
- Dünyanın en büyük havacılık araştırma şirketi Skytrax tarafından yapılan anket ile havalimanları değerlendirilmektedir.
- 01:112013 Yılı En İyi Havalimanı Sıralaması
- Toplam on ay süren değerlendirmede yüzon milletten onikivirgülon milyon yolcuya çeşitli sorular soruldu ve üçyüzdoksanbeş havalimanında yapılan anketle otuzdokuz farklı kategoride en iyi havalimanları belirlendi.
- Orkide ve kelebek bahçeleri, japon balığı havuzu gibi doğal alanları ile ünlü Singapur Çangi, bu yılın en iyi havalimanı seçildi.
- İkincilik koltuğuna geçen yılın lideri Seul Inchan otururken, üçüncü sırada Amsterdam Schiphol havalimanı yer aldı.
- 01:46Singapur Çangi Havalimanı
- 2013'ün en iyisi seçilen Singapur Çangi havalimanı, botanik bahçeleri, bali temalı havuzu, sinema salonu, havacılık galerisi ve kaydırak gibi hoş ortamlarıyla dikkat çekiyor.
- Binsekizyüz futbol sahası büyüklüğünde bir alana kurulu olan Çangi, 2012'de ağırladığı ellibirvirgülyirmi milyon yolcu ile dünyada onbeş'inci sırada yer alıyor ve yirmisekiz bin kişiye istihdam sağlıyor.
- Singapur Çangi, dünyanın en iyisi olmanın yanı sıra alışveriş, göçmenlik hizmeti, personel ve boş vakit değerlendirme imkanları gibi ondört farklı kategoride ilk beş'e girdi ve Skytrax tarafından beş yıldız ile derecelendirilen üç havalimanından biri.
- 02:35Seul Inchan Havalimanı
- Diğer beş yıldızlı havalimanı Seul Inchan ise dünyanın en iyi havalimanları sıralamasında ikinci oldu ve 2011 ve 2012'nin birincisi olarak otuzsekiz milyon yolcu ağırladı.
- Yaklaşık kırkyedivirgülelli km iki alan kaplayan Inchan, Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından da tam yedi sene üst üste en iyi havalimanı ödülüne layık görüldü.
- Otuzbeş bin kişinin çalıştığı Inchan, duş imkanı, masaj koltukları, uçuşlar arasında dinlenmek için yatar koltuk salonu gibi ücretsiz hizmetleri ile seyahati yolcu için oldukça keyifli hale getiriyor.
- 03:38Diğer Önemli Havalimanları
- Skytrax anketlerinde 2007'den bu yana ilk üçte sürekli Asya-Pasifik bölgesinden havalimanları yer alıyordu, ancak bu yıl Avrupa'dan Amsterdam Schiphol üçüncü olarak bu gidişata son verdi.
- 2012'de üçüncü olan Hong Kong, bu yıl bir sıra gerileyerek dördüncülükle yetindi ve Skytrax'ın beş yıldız ile derecelendirdiği havalimanı, toplam on kategoride dereceye girdi.
- Pekin Başkent Havalimanı'nın beşinci lig'de yer aldığı sıralamada Münih altıncı oldu ve dünyanın en iyi yemeğini veren havalimanı ödülüne layık görüldü.
- 05:57Türkiye'den Atatürk Havalimanı
- Dünyanın en iyileri arasında Türkiye'den sadece Atatürk Havalimanı yer aldı ve Güney Avrupa'nın en iyisi seçilen İstanbul Atatürk, aynı zamanda kırk eksi elli milyon kapasiteli havalimanlarında birinci oldu.
- Atatürk Havalimanı'nın yolcu sayısı 2012'de yüzde yirmivirgülaltmış'lık artışla kırkbeşvirgülon milyona ulaştı ve bu oranla dünya birincisi olan havalimanı'nın yükselişi, Skytrex'te en gelişen ikinci havalimanı ödülü ile tescillenmiş oldu.
- TAV tarafından işletilen Atatürk Havalimanı ilk yüz listesinde otuziki sırada yer aldı, oysa 2011'de havalimanı elliyedi olabilmişti.