Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Avustralya'da yaşayan Deniz ile Türkiye'deki Onur arasında geçen bir sohbet formatındadır. Deniz, sırt çantasıyla gezme hayali peşinden giden, birçok ülkeyi ziyaret eden ve bu deneyimleri içerik üretme ile birleştiren bir gezgin olarak tanıtılmaktadır.
- Videoda pandemi süreci, gençlerin yaşadığı zorluklar ve dünya gezilerinden edinilen deneyimler üzerine bir sohbet yapılmaktadır. Konuşmacılar Türkiye ve Avustralya arasındaki ekonomik farklar, gençlerin yurtdışına göç etme eğilimleri, Afrika'daki su kuyusu projesi gibi sosyal sorunlar ve korona pandemisi dönemindeki psikolojik sorunlar hakkında tartışmaktadır.
- Sohbette ayrıca Japonya, Filipinler, Bali, İran ve Avustralya gibi favori gezme yerleri, yurtdışı seyahatlerinde dikkat edilmesi gereken konular (dil öğrenme, pasaport kaybı, kredi kartı güvenliği, sağlık sigortası) ve gelecek seyahat planları (Azerbaycan, Moldova, Özbekistan, Meksika'dan Şili'ye kadar 6 aylık bir yolculuk) hakkında bilgiler paylaşılmaktadır.
- Gerçek Dünya ve Yaşam Alanları
- Gerçek dünya Avrupa değil, Asya, Orta Amerika, Güney Amerika ve Afrika gibi daha az gelişmiş yerlerdir.
- Konuşmacı Avustralya'da yaşamış ve diğer yerlerde yaşamayı düşünmemiştir.
- Avustralya'da refah konusunda oldukça iyi olduğunu düşünüyor, Amerika'da da para kazanıp bir şeye sahip olunabileceğini belirtiyor.
- 00:57Korona Pandemisi ve Türkiye
- Konuşmacı, Türkiye'deki insanları korona tehlikesinden uyardığını ve insanların ciddiye almaması gerektiğini belirtiyor.
- Amerika ve Avrupa'da aşılanma süreci ilerlemekte, maske zorunluluğu kalkarken Türkiye'de bu süreç daha geride.
- Türkiye'de anneannesi ve yakın bir büyüğü korona nedeniyle kaybedilmiş.
- 02:11Pandeminin Ekonomik Etkileri
- İnsanların geçim derdi olduğu için pandemi sürecinde zorlanmaları başlangıçta idare edilebilirken, bir sene sonra herkes zorlanmaya başlamış.
- Kapitalizmin etkisi altında kalmışlar ve yapacak çok şey kalmamış.
- Konuşmacı, en kötü günlerin geçmiş olmasını umuyor.
- 02:39Yaşam Durumu ve Karantina
- Konuşmacı Fethiye'ye taşındığını ve orada keyifli olduğunu belirtiyor.
- Bahçeli bir evde olduğu için karantinaya girmek kolay olduğunu söylüyor.
- Türkiye'de kapalı küçücük yerlerde yaşamak kolay olmadığını, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde insanların zeminin altında yaşadığını ifade ediyor.
- 03:32Pandeminin Sosyal Etkileri
- Bu süreçteki en büyük sıkıntı insanların empati yapamaması ve kendilerini düşünmeleri.
- Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde insanların büyük bir kısmının günlük yaşadığı için geçinme kaygısıyla zor süreçler atlatması.
- Konuşmacı, bu yaz her şeyin yavaş yavaş toparlanacağını ve aşılama sürecinin olumlu olacağına inanıyor.
- 04:14Pandemi ve Gençler
- Konuşmacı, pandeminin düşündüğümüz kadar büyük bir felaket olmadığını, Afrika'daki insanların bağışıklıklarının çok daha güçlü olduğunu belirtiyor.
- Gençlerin psikolojilerini düzeltebilecekleri, online olarak kendilerini geliştirebilecekleri platformların olduğunu söylüyor.
- İnsanların sıkılmaması için yeni bir dil öğrenmeleri, kaynak okumaları ve araştırmaları öneriyor.
- 05:47Pandeminin Etkileri ve Mutluluk Endeksi
- Sıkılmanın üç nedeni olduğunu belirtiyor: sosyalleşmem, ekonomik etki ve psikolojik kaygı.
- Dünyadaki mutluluk endeksinde Türkiye 94. sırada yer alıyor.
- Konuşmacı, gençlere mutlu olacakları ve kafalarını dağıtacakları şeyler öneriyor.
- 06:39Türkiye'deki Gençlerin Durumu
- Son on yılda Türkiye'deki gençlerin durumunun çok kötüye gittiğini belirtiyor.
- Avustralya'nın başka bir kıtada olduğunu ve etrafında Türkiye kadar çok bağlantı olan ülke olmadığını vurguluyor.
- Avustralya, Kanada ve Kuzey Avrupa ülkelerinin ayrı tutulması gerektiğini söylüyor.
- 07:06Sosyal Medya ve Mutluluk
- İnternet sayesinde kolayca yeni deneyimlerle karşılaşıyoruz, ancak bu deneyimlere sahip olamadığımızda mutsuz oluyoruz.
- Sosyal medyada görülen mutluluk genellikle sahte olabilir, insanların gerçek duygularını yansıtmayabilir.
- Sosyal medyada gösterişli bir yüz varken, evde aile ve arkadaşlarla olan gerçek yüz farklıdır.
- 09:19Dünyayı Dolaşmanın Zorlukları
- Dünyayı dolaşmak herkesin yapabileceği bir iş değil, özellikle Avrupa dışında daha az gelişmiş bölgeleri gezmek çok daha zordur.
- Türkiye'de para kazanmak giderek zorlaşıyor, uçak biletleri dört-beş kat artmış durumda.
- Türkiye'de ekonomik belirsizlik ve doların karşısında Türk parasının değer kaybetmesi gençlerin geleceği görmemesine neden oluyor.
- 12:15Dünyayı Dolaşma Hayalinin Oluşumu
- Konuşmacı, sırt çantalılıkların hayatını görerek onların mutluluğunu ve pozitif enerjisini fark etmiş ve kendisinin de aynı şeyi yapmak istemiş.
- Üniversite yıllarında İngilizce eğitimi almış, Work and Travel programıyla Amerika'da kalmış ve InterRail ile Avrupa'yı gezmeyi denemiş.
- Gezmekten memnun kaldığı için bu hayali sürdürmek için para kazanmayı ve sonradan bu işi sosyal medya içerik üretme ile birleştirmeyi düşünmüş.
- 13:57Türkiye'deki Yaşam ve Beyin Göçü
- Konuşmacı Türkiye'de yaşamaktan memnun değil, çünkü insanların farklı düşüncelere açık olmaması ve sadece kendi inandıklarına bağlı kalması sorun yaratıyor.
- Türkiye'den yılda yüz elli bin kişi göç ediyor, bunların arasında Harvard, UCLA, Boğaziçi gibi iyi üniversitelerden mezun olan gençler de bulunuyor.
- Türkiye'nin en büyük sorunu beyin göçüdür, gençlerin ülkeyi terk etmesi önemli bir endişe kaynağıdır.
- 15:34Yaşanabilecek Ülkeler
- Avustralya ve Kanada gibi ülkeler çok iyi bir yaşam sunuyor, özellikle Avustralya'da insanlar çok sıcak ve dostça davranıyor.
- Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka gibi ülkeler ekonomik ve eğitim açısından çok iyi olsa da, Türkiye'den gelenler için soğuk iklim nedeniyle yaşamak zor olabilir.
- Amerika'da refah seviyesi oldukça yüksek, çalıştığınız sürece para kazanıp bir şeye sahip olabilirsiniz, ancak Türkiye'de haberlerde gösterildiği gibi olumsuz yönleri de vardır.
- 17:56Malta ve Polonya Hakkında Bilgiler
- Malta, vatandaşlık verdiği için insanlar oraya gidiyor; bir ev satın aldığınızda vatandaşlık alabiliyorsunuz.
- Polonya çok hızlı gelişiyor; eski Polonya ile şu anki Polonya arasında yüz senelik fark var.
- Polonya'da işçilik daha uygun olduğu için uluslararası şirketler Krakow'da ofis açıyor, bu da gençlerin iş bulmak için oraya gitmesini sağlıyor.
- 19:30Türkiye ve Avustralya Arasındaki Farklar
- Polonya'da bile inanılmaz bir satın alma gücü varken, Türkiye'de satın alma gücü bittiği için insanlar kalmak istemiyor.
- Türkiye'de en kötü bir arabayı almak için aylık 200-250 bin TL gerekiyor, bu da asgari ücret bazında çok zor bir durum.
- Konuşmacı Avustralya'da yaşamayı düşünüyor ve şehirlerinin çok güzel olduğunu, ekonomisinin muhteşem olduğunu belirtiyor.
- 21:19Avustralya'daki İş ve Fiyat Durumu
- Avustralya'da iş bulmak kolay, dışarı çıkıp 10 iş bulup gelebilirsin.
- Restoran sahipleri garson bulamıyor, 25 dolara bile garson bulamadıklarını söylüyorlar.
- İşçiler az olduğu için ücretler artıyor, bir işçi haftada 2700 dolar kazanabiliyor.
- 22:23Fiyat Karşılaştırması
- Türkiye'de birçok şeyin fiyatı iki katına çıkarken, Avustralya'da fiyatları düşürüyorlar çünkü dünyaya satan insanlar.
- Avustralya'da tavuk budu kilosu 1,70 dolar, Türkiye'de ise bir kanat 50 TL.
- Avustralya'da bir saatlik ücretle alınabilecek mal sayısı Türkiye'de alınabilecek mal sayısının 15-20 katı.
- 25:04Dünyanın En Güzel Yerleri
- Konuşmacı, favori beş yerini sıralıyor: Japonya, Filipinler, Bali adası, İran ve Avustralya.
- Japonya'nın "gezegenden başka" bir yer olduğunu, blogunda yaklaşık 500 sayfa yazı yazdığını belirtiyor.
- Filipinler'in Tayland kadar bozulmamış, hem turizm hem de doğa hem de yerel hayatın olduğu muhteşem bir coğrafya olduğunu söylüyor.
- 26:01İran ve Avustralya Hakkında
- İran'ı ekonomik açıdan çok öneriyor, hem vizesiz hem misafirperver insanlar hem de dünyada en ucuz yerlerden biri olduğunu belirtiyor.
- Avustralya'yı gezgin öğrenmek için öneriyor, özellikle genç yaşta olsaydı eğitimini kesinlikle orada yapardı.
- Avustralya'ya vasıfsız ve dil bilmeden gelip gezmek için Google Maps ve Google Translate gibi uygulamalar sayesinde kolayca yapılabilir.
- 28:00Afrika'da Su Gönderme Projesi
- Konuşmacı, Afrika'da birkaç köye su götürdüğünü ve bu projeyi Hazri Dağlı'nın kurduğu Idea University derneği ile gerçekleştirdiğini anlatıyor.
- Bu projenin zor olmadığını, doğru insanları bulursanız kolay olduğunu, niyetin güzel olması gerektiğini vurguluyor.
- Projenin dini, siyasi veya ideolojik bir beklentisi olmadığını, sadece insanlar için yaptıklarını belirtiyor.
- 31:32Afrika'da Yaşam Koşulları
- Afrika'da insanların çok fakir olduğu, gıdayı mısır unu haline getirip yedikleri, başka bir şeylerin olmadığı belirtiliyor.
- Zengin olanların bile hayvanları olsa da, hayvanların sütü dışında et ve kanı da tüketildiği söyleniyor.
- Afrika'da su bulmak çok zor, insanlar çamurun dibini kazarak su buluyorlar.
- 34:28Hindistan ve Afrika'daki Yetimhaneler
- Hindistan'da 300 milyondan fazla insanın sokaklarda yaşadığı, kimlikleri olmadığı ve kast sisteminin en altındaları olduğu belirtiliyor.
- Afrika'da işitme engelli olmak lanetli olmak demek, bu nedenle çocukların kolları ve ayakları kesiliyor.
- Hollanda'dan gelen bir kişinin Afrika'da işitme engelli çocukları kurtarmak için yetimhane ve okul kurduğu, binlerce çocuğun hayatını kurtardığı anlatılıyor.
- 38:30Zenginlik ve Muhtaçların Durumu
- Zenginlik sahibi topluluklar ve ülkeler genellikle muhtaç kesimi görmezden gelmektedir.
- İnsanlar çalışarak zengin olabilir ancak vicdansız olmamalı ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmelidir.
- Gezerek farklı ülkeleri görmek ve yaşama sorgulamak önemli bir deneyimdir.
- 39:13Hindistan ve Nepal Ziyareti
- Hindistan ve Nepal'deki insanların yaşam koşullarını görünce bunalıma girilmiştir.
- Çocukların durumu ve yetersiz beslenme durumları çok üzücüdür.
- İyi yerleri görünce motivasyon kazanılırken, kötü durumları görünce hayat sorgulanır.
- 40:07Gençlerin İşsizlik Sorunu
- Konuşmacı kendi ülkesindeki gençlerin durumundan çok üzgün olduğunu belirtiyor.
- Üniversitede klişeleşmiş meslekler okuyan gençlerin büyük bir kısmı işsiz kalacaklarını söylüyor.
- Üniversiteden mezun olmayan her yüz kişiden elli'si işsiz kalacak durumda.
- 42:27Geleceğe Yönelik Planlar
- Yapısal reformlar ve uzun vadeli planlar yapılması gerekiyor.
- İş bulamayan gençler yurt dışına gitmek için fırsat kolluyor.
- Gerçekleri söylemek yerine insanlar kandırılıyor ve bu durumun çözümü için isyan edilmeli.
- 43:40Çalışma Koşulları ve Kölelik
- Türkiye'de insanlar geçinmek için uzun saatler çalışıyor.
- İşverenler işsizlerin varlığından yararlanarak çalışanları kötü koşullarda kullanıyor.
- Dünyada resmi olarak otuzbin köle var ve sosyal devlet olmayan ülkelerde insanlar köle gibi isteklerini karşılamak zorunda kalıyor.
- 46:52Türkiye'nin Durumu
- Türkiye 2000 yılına kadar ve şimdi de dünyadaki en büyük yirmi ekonomiden biridir.
- Kore gibi ülkeler savaş sonrası disiplin, bilim ve eğitimle yeniden kurulmuşlardır.
- Gelişme arabaların modelleri veya mağazalarla değil, eğitim ve satın alma gücüyle başlar.
- 48:57Avustralya'dan Dönen Kişilerin Deneyimleri
- Avustralya'da çok fazla insan koşuyor ve spor yapıyor çünkü insanların zamanı var, çalışma saati belli ve kaygıları yok.
- Avustralya'da gösteriş yoktu ve herkes her şeye sahip olduğu için pahalı arabalara ihtiyaçları yoktu.
- Şehirler arası mesafeler çok uzundu, bin km'lik mesafeler arabayla günler sürmekteydi.
- 49:57Avustralya'daki Yaşam Koşulları
- Bir ülkenin en büyük amacı toplumunu mutlu etmeli, çok fazla şehir ve kalabalık olmasına gerek yok.
- Avustralya'da aksan geride kalmış olsa da siyaset konuşmak zor değildi.
- Avustralya çok temiz bir ülke, yolda giderken bile insanların çöp topladığını görmüşler.
- 50:46Çevre Temizliği ve Eğitim
- Ormanda elli metrekarelik bir araziyi temizlerken altı poşet çöp toplanmış.
- Avustralya'da parklarda çok sayıda temizlikçi bulunmuyor, Türkiye'de aksine küçük parklarda bile iki belediye görevlisi bulunuyor.
- Eğitim ailede başlıyor ve çocuklarımıza örnek olarak anca eğitim verebiliriz.
- 51:38Afrika Gezileri ve Güvenlik
- Afrika gezi rotası belirlerken güvenliğe öncelik veriyor, özellikle çat ve nijerya gibi riskli yerlere gitmiyor.
- Gece sokağa çıkmıyor, bilmediği sokaklara girmiyor ve önlemini alıyor.
- Dünyada yaklaşık altmış-beş ülke PCR testi istemiyor ve doğrudan gidebiliyorlar.
- 53:09Koronavirüs ve Psikolojik Etkiler
- Deniz koronavirüs olayından çok korkmuyor, önlemi alıyor.
- İnsanların psikolojisi daha büyük bir endişe kaynağı, psikiyatrist ofislerinde muayene olabilecek yerlerde yer yok.
- Boşanmalar artmış, insanlar intihar ediyor, özellikle İstanbul'da yaşayanlar zeminin altında yaşıyor ve güneşe çıkamıyor.
- 54:40Koronavirüs Hakkında Görüşler
- Koronavirüs varlığı tartışmasız bir gerçektir ve dünyada her yerde bulunmakta, ancak etkisi eski salgın hastalıklar kadar mortal değildir.
- Koronavirüs tehlikeli bir virüs olduğu için dikkatli olunması gerekmektedir.
- Türkiye'de koronavirüsün etkisi, 30.000 ile 60.000 vakalarda 17 günlük kapanma tedbirinin etkisiz kalabileceği düşünülmektedir.
- 56:16Koronavirüsün Geleceği ve Etkileri
- İnsanlar yaz aylarında koronavirüsün etkisini bırakacak, Ekim ayından sonra tekrar kapanma olabileceği öngörülmektedir.
- Koronavirüsün psikolojik sorunlara yol açtığı ve insanların alıştığı görülüyor.
- Türkiye'de kapanma tedbirleri alınırken insanlar tatile gidiyor, Bodrum gibi bölgelerde yoğun bakım yatakları ve nüfus yoğunluğu endişe verici seviyede.
- 57:51Gelecek Planları
- Konuşmacı, 10 yıl sonra bile geziye devam edeceğini ve bu tutkunun hayatının bir parçası olduğunu belirtiyor.
- Gezme, öğrenme ve kendini geliştirmek bir açlık gibi hissediliyor ve bu tutku hayatın boyunca devam edecek.
- Konuşmacı, 100 ülke ziyaretinden sonra kitap yazmayı planladığını ve muhtemelen bir yıl sonra kitap yazmayı düşündüğünü ifade ediyor.
- 1:00:28Gençlere ve Vatandaşlara Tavsiyeler
- Bu dönemde umut kaybetmemek ve çalışmaya devam etmek önemlidir.
- Yeni bir dil öğrenmek, kitap okumak veya yeni bir program öğrenmek gibi aktivitelerle boşluğa düşmemek gerekir.
- İngilizce ve İspanyolca öğrenmenin önemli olduğu, iki dil bilmek kişinin avantaj sağlayacağı vurgulanıyor.
- 1:01:53Yabancı Dil Öğrenme ve Yolculuk
- Konuşmacılar İspanyolca öğrenmek konusunda fikir alışverişinde bulunuyorlar.
- İspanyolca özellikle Orta Amerika'da (Meksika'dan Şili'ye kadar) çok yaygın bir dildir.
- Bir ülkeyi gezmek sadece orada bulunmak ve fotoğraf çekmek değil, ülkeyi anlamak için o dili bilmek gerekir.
- 1:02:52İspanyolca Kursları ve Konsolosluklar
- Nikaragua'da aylık 400-500 dolar arasında İspanyolca kursları bulunuyor ve bu kurslarda konaklama, yeme-içme ve dersler dahil.
- Pasaport kaybı durumunda Türk konsoloslukları pasaport çıkartabilir veya seyahat belgesi verebilir.
- Bazı ülkelerde Türk konsolosluğu bulunmuyor, bu durumda başka bir ülkenin konsolosluğuna başvurmak gerekebilir.
- 1:05:01Yolculukta Para Güvenliği
- Yolculukta para ve kartları tek bir noktada koymak yerine dağıtmak daha güvenlidir.
- Kredi kartı kaybı durumunda, kartın yurt dışı kullanımını kapatmak için bankaya ulaşmak gerekir.
- Kredi kartlarının genellikle bir sigortası vardır, ancak limiti müşterinin durumuna göre değişir.
- 1:07:21Sağlık Sigortası ve Hastanelik Deneyimleri
- Japonya'da eşek arısı sokması sonucu ayağın şişmesi durumunda, klinikte fatura alarak Türkiye'de sigortaya başvurulmuştur.
- Türkiye'deki hastanelerdeki çözüm hızı çok iyi olarak değerlendirilmektedir.
- Japonya'da insanların çok sistemliliği, hırsları ve işini çok sevmeleri vurgulanmaktadır.
- 1:09:28Japonya Deneyimi
- Japonya'da çalışma hayatının çok yoğun olduğu, çalışanların çalışmaktan öldürüldüğü belirtiliyor.
- Japonların çok yalnız yaşadıkları, restaurantlarda bile tekli yerlerin olduğu ve arkadaşlıkları olmadığı için içki içtikleri söyleniyor.
- Japonya'nın yemekleri ve kahveleri çok beğeniliyor, özellikle kahvelerin dünyada ünlü olduğu ve İtalyanlardan bile daha iyi olduğu belirtiliyor.
- 1:11:14Avustralya Durumu
- Avustralya'nın Japon yemeğini çok sevdiği ve özellikle sushi'nin Türkiye'de kıyaslanamayacak kadar uygun fiyatla sunulduğu belirtiliyor.
- Avustralya'nın turizm açığını kapatmak zorunda kaldığı, gelenlerin %20-30'unun koronavirüs pozitif olduğu ve devletin bunalıma girdiği söyleniyor.
- Avustralya'nın turizmi açmayacağını düşünüyor, ancak öğrenci vizeleri için büyük baskılar olduğu ve bunların açılması ihtimali olduğu belirtiliyor.
- 1:13:32İnsan İlişkileri Üzerine
- İran'daki insan ilişkilerinin en iyi olduğu, sokakta görülen insanların misafirperverliğiyle tanınan bir ülke olduğu belirtiliyor.
- Kuzey Avrupa ülkelerinde insanların çok yalnız yaşadıkları ve ilişki kurmanın zor olduğu söyleniyor.
- Dünyadaki insanların ikiye ayrıldığı, millet, dini, dili, ırkı olmaksızın her ülkenin iyi ve kötü insanları olduğu vurgulanıyor.
- 1:14:55Gelecek Planları
- Gelecek sekiz ayda Azerbaycan, Moldova, Özbekistan gibi ülkeleri ziyaret etme planı olduğu belirtiliyor.
- Kasım ayından itibaren Meksika'dan Şili'ye kadar tüm ülkeleri gezmek için altı ay süreyle bir yolculuk planı olduğu söyleniyor.
- Urugay'ın gelişmemiş, sakin ve kendi halinde bir ülke olduğu, Arjantin ve Brezilya gibi yerlerden uğranabilecek bir yer olduğu belirtiliyor.
- 1:17:15Yolculuk Deneyimleri ve Türkiye
- Deniz'in turist gemisi (cruise) ile orta Amerika'da gezmek istemesi ve bunu planladığını ancak pandemi nedeniyle gerçekleşmediği belirtiliyor.
- Avustralya'dan yurt dışına çıkmanın zor olduğu, üç aydan kısa süreli seyahat için özel izin gerektiği söyleniyor.
- Türkiye'nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgelerinin yemekleri çok güzel olduğu, özellikle Antep'te kafayı yiyebileceğiniz yerler olduğu belirtiliyor.
- 1:21:39Sohbetin Sonu ve Veda
- Yazın insanlar yeniden doğaya dönmeye başlıyor ve karantina dönemlerinin son bulması dileği dileştiriliyor.
- Hayatın kaldığı yerden devam etmesi isteniyor.
- Konuşmacılar birbirlerine selam gönderiyor ve Türkiye'de görüşmek üzere veda ediyorlar.