Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir gezi vlogu formatında olup, sunucu ve Bahar Hanım ile Billur adlı kişilerin Çorlu ilçesini keşfettiği bir rehberdir.
- Video, Çorlu'nun turistik yerlerini kronolojik olarak tanıtmaktadır. İlk olarak 10 Kasım 2020'de tamamlanan Atatürk Evi ziyaret edilmekte, ardından Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, minnacık bir hayvanat bahçesi, Masal Park, Tarihi Çorlu Evi (Muhacir Evi) ve Süleymaniye Camii gibi önemli noktalar tanıtılmaktadır.
- Videoda Atatürk Evi'nin Selanik'teki Atatürk evinin birebir ölçüleriyle yapılmış olduğu, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi'nde Marilyn Monroe, Zeki Alasya gibi ünlülerin balmumu heykelleri sergilendiği, Masal Park'ta 21 dönümlük arazide 167 farklı masal kahramanı ve çizgi film kahramanı bulunduğu gibi detaylar paylaşılmaktadır.
- 00:21Çorlu Atatürk Evi Tanıtımı
- Tekirdağ'ın en büyük ilçesi Çorlu'da Atatürk Evi bulunmaktadır.
- Atatürk Evi 10 Kasım 2019'da temeller atılmış ve 10 Kasım 2020'de tamamlanmıştır.
- Atatürk'ün Selanik'teki evinin birebir ölçüleriyle yapılmış olan bu ev, belediye başkanı Ahmet Sarıkurt'un Atatürk'ün fikirlerini anlatmak için yapmış olduğu bir projedir.
- 01:04Atatürk Evi'nin Özellikleri
- Atatürk Evi pazartesi günleri hariç diğer günler sabah 10 ile akşam 17 arası açık olup, elde edilen tüm gelirlerle öğrenci okutulmaktadır.
- Giriş ücretleri tam bilet 30 TL, öğrenci 15 TL'dir.
- Bodrum katında Anıtkabir'den getirilen hediyelik eşyalar satılmakta ve çocuklar için özel bir bölüm bulunmaktadır.
- 02:15Atatürk'ün Hayatı ve Çorlu İlişkisi
- Atatürk'ün fotoğrafları kronolojik olarak askerlik hayatıyla başlayıp 1935'e kadar devam etmektedir.
- Atatürk özellikle 1927'den sonra her güne özel en az üç tane fotoğraf çektirmiş, bu bilinçli bir arşiv çalışmasıdır.
- Atatürk iki defa Çorlu'ya gelmiştir: 1936'da bölgedeki mübadillerin durumlarını incelemek için ve 1937'de Trakya manevraları için.
- 03:17Atatürk'ün Çorlu'ya Dair Belgeleri
- Atatürk 1937'de Çorlu'ya geldiğinde şehrin eksiklerini belirten bir belge yazmıştır.
- Belgede Çorlu için bir havaalanı yapılması ve hayvancılık için hayvan sayısı tamamlanması gerektiği belirtilmiştir.
- Bu belge İsmet İnönü'ye gönderilmiş ve "sonu sevgiyle gözlerinizden öperim" diye bitmiştir.
- 03:46Atatürk'ün Çalışma Odası
- Askeri çalışma odasında Selanik'teki Atatürk'ün aynısı olan Murat Taşkın'ın eseri olan heykel bulunmaktadır.
- Atatürk'ün boyu 1,74, kilosu 74 kilo olduğu hali çalışılmıştır.
- Atatürk'ün çalışması için şaşaalı odalara ihtiyacı yoktu, küçük bir masa ve alçak bir sandalye onun için yeterliydi.
- 04:22Atatürk'ün Çalışma Notları
- Çankaya'daki çalışma odasında Atatürk'ün kendi el yazısı dilbilgisi çalışma notları yer almaktadır.
- Orijinalleri bugün İstanbul'da Şişli'deki Atatürk Evinde sergilenmektedir.
- Müzede sosyalist kelimesinin bizzat kendisinin türettiği bir çalışma notu bulunmaktadır.
- 04:45Atatürk'ün Doğduğu Oda
- Selanik'teki eve gittiğimizde bu konumlu odada Atatürk'ün dünyaya gözlerini açtığı söylenen oda bulunmaktadır.
- Odanın ortasında kahve pişirilen bir mangal ve Atatürk'ün babasının balmumu heykeli Ali Rıza Bey bulunmaktadır.
- Duvarda Atatürk'ün askerlik hayatı ile alakalı fotoğraflar ve Zübeyde Hanım ile Makbule Hanım'ın heykelleri yer almaktadır.
- 05:27Yatak Odası ve Banyo
- Yatak odası, Atatürk'ün doğduğu dönemlerde evlerin yatak odaları böyleymiş diye oluşturulmuştur.
- O dönemlerde evlerde dolap yok, onun yerine sandıklar vardır ve yerde el dokuma yüzyıllık bir seccade yer alır.
- Banyo turnalı, takunyalı bir banyo örneğidir.
- 06:06Atatürk Bahçesi
- Atatürk evinin bahçesinde Atatürk'ün okuduğu kitap sayısı olan 3997 tane gül bulunmaktadır.
- Atatürk'ten önce memlekette renkli güller yoktu, sadece İsparta'daki pembe güller vardı.
- Atatürk Avrupa seyahatleri sırasında kırmızı, pembe, beyaz gülleri görmüş, orman çiftine getirtip çoğaltılıp vatandaşlara dağıtılmıştır.
- 07:10Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
- Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in bir dönem belediye başkanlığını yapmış ve Anadolu Üniversitesi'nin rektörlüğünü yapmış büyük bir üstattır.
- Yılmaz Büyükerşen'in bir hobisi balmumu heykeller yapmaktı ve öğrencileriyle birlikte bir atölyesi vardı.
- Türkiye'nin çeşitli yerlerinde Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzeleri bulunmaktadır.
- 07:49Müzenin Tarihi ve İçeriği
- Müzenin bulunduğu bina 1903 yılında Çorlu'da belediye başkanlığına hizmet etmiştir.
- 2015 yılında restorasyona giren bina 2020 yılında Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
- Müzede Marilyn Monroe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Adile Naşit, Kemal Sunal, Zeki Müren, Nazım Hikmet, Fazıl Say gibi ünlülerin balmumu heykelleri bulunmaktadır.
- 09:42Atatürk ve Silah Arkadaşları
- Müzenin en önemli salonunda başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve yanında silah arkadaşları sergilenmektedir.
- Her biri özel bir odada sergilenmektedir.
- Müzede geleceğin ressamı Bedir Baykam'ın da balmumu heykeli bulunmaktadır.
- 11:26Çorlu'daki Hayvanat Bahçesi
- Çorlu'da minnacık bir hayvanat bahçesi bulunuyor ve yağmur yağarken pembe şemsiye altında ziyaret ediliyor.
- Bahçede birkaç kuş çeşidi, midilli, tavşan ve bıldırcın gibi hayvanlar bulunuyor.
- Midilli atları ve kadife gibi hayvanlar da bahçede yer alıyor.
- 13:45Masal Parkı
- Çorlu'nun en önemli yerlerinden biri olan Masal Parkı, 21 dönümlük arazide 21 farklı konseptte 167 masal ve çizgi film kahramanı heykeliyle çocuklar için vazgeçilmez bir yer.
- Park sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de önemli çünkü çocukluk masallarındaki kahramanlar burada heykeller olarak yer alıyor.
- Parkta Rapunzel, Hacivat ve Karagöz gibi karakterler bulunuyor ve Hacivat-Karagöz hikayesi anlatılıyor.
- 17:24Tarihi Çorlu Evi
- Tarihi Çorlu Evi (Muhacir Evi) 150 yıllık bir bina olup restore edilmiş ve günümüzde müze olarak kullanılıyor.
- 150 yıl önce burada Rum bir doktorun kaldığı söyleniyor, daha sonra Doğancı ailesi buraya yerleşiyor.
- Hüseyin Malik Doğancı evi belediyeye satıyor ve belediye, Çorlu'daki insanlardan aldığı eski eşyalarla süsleyerek müze haline getiriyor.
- 19:34Süleymaniye Camii
- Çorlu'nun en eski camisi olan Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1521 yılında yaptırılmış.
- İlk dönemlerinde 22 odalı bir medresesi olduğu biliniyor ve günümüzde 500 yılını devirmiş olan cami hem turistlerin hem de ibadet edenlerin uğrak yeri durumunda.
- Çorlu, özellikle kültürel anlamda son zamanlarda gelişmekte olan bir ilçe olarak tanıtılıyor ve ziyaret edilmesi tavsiye ediliyor.