• Buradasın

    Türkiye Futbol Federasyonu'nun Finansal ve Yayın Politikaları

    youtube.com/watch?v=aTLMJfcUHUo

    Yapay zekadan makale özeti

    • "Futbol Gündemi" programında Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Hüsnü Güreli ile yapılan bu röportajda, federasyonun finansal politikaları ve yayın ihalesi süreci ele alınmaktadır.
    • Röportajda Türkiye Futbol Federasyonu'nun UEFA'nın koyduğu mali disiplin yaptırımlarını uygulamak için aldığı önlemler, 2016 yılında yürürlüğe konan lisans talimatı ve kulüplerin gelir-gider dengesini kontrol etme politikaları detaylı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca, yeni yayın ihalesi süreci, Digiturk'in ihaleyi kazanması ve Passolig sisteminin futbol seyircilerine etkisi de tartışılmaktadır.
    • Röportajda kulüplerin borç sorunları, transfer politikalarındaki sorunlar, yayın gelirlerinden elde edilen gelirler ve milli takıma dair primler konusundaki yeni düzenlemeler hakkında bilgiler paylaşılmaktadır. Federasyon başkanı, kulüplerin mali disiplin için basit bir bütçe hesaplama yöntemi önermekte ve UEFA'nın mali disiplin konusundaki sert tutumunu vurgulamaktadır.
    00:06Futbol Federasyonu Başkan Vekili Hüsnü Güreli'nin Konukluğu
    • Futbol Federasyonu Başkan Vekili Hüsnü Güreli, aynı zamanda son yayın ihalesinde ihale komisyonu başkanı olarak görev yapmaktadır.
    • Güreli, Türkiye'de "para sihirbazı" olarak nitelendirilmekte ve futbol federasyonunda para işleriyle ilgili yetkili bir konumdadır.
    • Yayın ihalesi rekor bir rakamla sonuçlanmış ve ülkeye, kulüplerimize, yayıncıya ve futbolseverlere hayırlı olmuştur.
    01:07Yayın İhalesi Süreci
    • Yayın ihalesi altı yıl önce yapılmış, iki sene uzatılmış ve halen içinde bulunduğumuz kuruluşun satın aldığı bir ihaleydi.
    • Yayın ihaleleri, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından kulüpler adına, Kulüpler Birliği Vakfı ile müştereken yapılır.
    • Güreli, yönetim kurulu, Kulüpler Birliği Vakfı başkanı ve ekibiyle üç aylık bir çalışma yapmış, İngiliz danışmanlarla işbirliği içinde çalışmıştır.
    03:24İhale Sonuçları
    • Türkiye'nin içinde bulunduğu ortam, A, B, C ve D paket yapısına en uygun yapı olarak değerlendirilmiştir.
    • Beş yayıncı kuruluş şartname almış, iki tanesi katılmış ve ihalede Digiturk firması (Bain Sport) kazanmıştır.
    • Digiturk, dünya çapında 42 ülkede faaliyet gösteren, beş kıtada çalışan ve yenilikçi bir firma olarak tanımlanmıştır.
    05:05Yatırım ve Sözleşme Detayları
    • Digiturk, yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında bir parayla firmayı satın almış ve Türkiye'ye, Türk ekonomisine ve hükümetine güvenmiştir.
    • Firma, 3 milyar dolarlık bir yatırımın altına, 5 yıllık sözleşme imzalamıştır.
    • Bu durum, Türkiye'nin güvenilir bir ülke olduğu sonucunu doğurmuştur.
    06:19Kulüp Borç Problemi
    • Güreli, yaklaşık 10-15 yıldır çeşitli konferanslarda, seminerlerde ve sempozyumlarda kulüplerin borç problemini ele almıştır.
    • Kulüpler Birliği Başkanı ve Federasyon Başkanı tarafından kurulan "Kulüplerin Yeniden Yapılandırılması" komitesinin başkanı olarak Güreli seçilmiştir.
    • Dört büyük kulübün borcu 4,5 milyar lira, 18 kulübün borcu 5 milyar lira olup, bu kulüpler senede 500 milyon lira zarar yaratmaktadır.
    • Kulüplerin yaklaşık 2,5 milyara yakın banka borçları bulunmakta ve senede 250-300 milyon lira faiz ödemeleri yapmaktadır.
    09:23Türkiye Futbol Federasyonu'nun Yeni Talimatı
    • Türkiye Futbol Federasyonu, 2016 Ocak ayında devrim niteliğinde bir talimat yürürlüğe koydu.
    • Bu talimat, kulüplerin gelir-gider dengesini kontrol ediyor: 100 lira gelir varsa 120 liradan fazla harcama yapamaz, 130 liradan fazla harcama yaparsa 3 puanı kesilir.
    • Bu talimatın sonucunda 6 kulübün 3'er puanı silindi, bu puanlar borçsuzluk yazılarını getiremedikleri için silindi.
    10:18Denk Bütçe Hesabı ve Yeni Takip Sistemi
    • Türkiye Futbol Federasyonu, denk bütçe hesabı nedeniyle puan silme kararı alacak.
    • Lisans Kurulu Başkanı Naim Demirel ve başkan vekili, UEFA ile birlikte sıkı bir çalışma içinde.
    • Kulüplere UEFA'nın uygun bir tablo gönderildi, bu tabloda futbolun gelirleri ve giderleri yer alıyor.
    11:38Kulüplerle Anlaşma Süreci
    • Tüm kulüpler tek tek çağrılacak ve UEFA gibi 6 aylık, 1 senelik veya 2 senelik bir anlaşma yapılacak.
    • Kulüplerden gelir-gider dengelerini ne zaman sıfıra getirecekleri sorulacak.
    • Lisans Kurulu Teknik Ekibi, kulüplerin gerekçelerini makul bulup bulmayacağını değerlendirecek.
    12:18Puan Silme Cezaları
    • Bir sene sonra bilançolara bakılacak, gelir-gider dengesi sıfıra getirilememişse ceza uygulanacak.
    • %5 ile %15 arasında aşım varsa 1 puan, %15 ile %30 arasında aşım varsa 2 puan, %30 ve üzerinde aşım varsa 3 puan silinecek.
    • Bu cezalar dört büyük kulüp, beş büyük kulüp ve Süper Lig birincilik kulüpleri için de geçerli olacak.
    13:03Transfer Yasakları ve Baskılar
    • Türkiye Futbol Federasyonu'nun transfer yasağı getirme hakkı var ve yapılan transferleri lig müsabakalarında oynatmama cezası verecek.
    • 21 Eylül günü borçtan dolayı tavizsiz 6 kulübe 3'er puan silindi.
    • Bu süreçte çok baskı ve ricalar alındı, ancak yönetim kurulu taviz vermedi.
    14:00Kulüplerle Toplantı Çağrısı
    • İlk Kulüpler Birliği toplantısında Türkiye Futbol Federasyonu Lisanstan Sorumlu olarak konuşmacı, Lisans Kurulu Başkanı Naim Demirel ve ekibi kulüpleri başkan düzeyinde çağıracak.
    • Kulüplerin mali işlerden sorumlu az başkanları da toplantıya katılmalı, çünkü bu son şans.
    • Lisans Kurulu, kulüplerin ayağına giderek aktif pazarlamacı gibi çalışacak.
    15:33UEFA'nın Kuralları ve Çözüm Önerileri
    • Türkiye Futbol Federasyonu'nun temel amacı, UEFA'dan önce bu sorunları çözmek ve UEFA'dan uzaklaşmak.
    • UEFA'nın kuralı: son üç senedeki açığın 5 milyon Euro'yu geçemez ve gelir-gider dengede %5'ten fazla gider yapılamaz.
    • Türkiye Futbol Federasyonu, lisans talimatında %5 aşımı 3 sene içinde eritip sıfıra getirmek için değişiklik yapacak.
    17:03Yasal Çözüm Önerileri
    • Türkiye Futbol Federasyonu, lisans kurulu adını "Mali Kontrol ve Lisans Kurulu" olarak değiştirmek istiyor.
    • Bu konuda hükümetten bir yasa tasarısı getirilmesi rica ediliyor.
    • Yönetim sorumluluklarını getirerek, örneğin kulübü borçla alan kişinin 101 milyondan sonra yapacağı her borçlanmada kefil olması gibi düzenlemeler öneriliyor.
    19:24Futbol Kulüplerinin Mali Sorunları
    • Digiturk, kendi görev süresini aşarak iki buçuk milyar dolar gelir sağladı, bu durum hem iyi hem kötü sonuçlar doğuruyor.
    • Bankalar, kulüplerin borçlanmasına izin veriyor ve bu durum kulüplerin mali durumunu zorlaştırıyor.
    • Almanya ile Türkiye arasında yayın ihalesi açısından yaklaşık yüz elli milyon dolarlık bir fark var, ancak Türkiye bu yüksek yayın ücretine rağmen Avrupa kupalarında başarılı olamıyor.
    20:55Genç Oyuncu Yetiştirme ve Altyapı
    • Türkiye futbol federasyonu, her sene bütçesine beş milyon lira genç oyuncu oynatanlara teşvik koyuyor.
    • Birinci ligde altıyüzelli bin lira, ikinci ligde üçyüz bin lira, üçüncü ligde ikiyüzelli bin lira sponsorluk veriliyor.
    • Her sene sahalar ve tesisler için yaklaşık yirmi-yirmi beş milyon liralık bütçe aktarılıyor, ancak statların bakımı için kulüplerin bir araya gelip bir formül bulması gerekiyor.
    22:42Stad Bakımı ve Federasyonun Rolü
    • Gençlik Spor Genel Müdürlüğü statları yapıyor ve devretmiş durumda, ancak kulüplerin statların bakımı için sorumluluk alması gerekiyor.
    • Bazı kulüpler statlarının bakımı için gerekli harcamaları yapmıyor, bu durumda federasyonun bir kolluk kuvveti olmadığı için zorla çözüm bulunamıyor.
    • Teknik departmanlar her ay kontrol yapıyor ve rapor alıyor, ancak kulüplerin bu uyarıları umursamadığı görülüyor.
    24:08Yayın Gelirleri ve Federasyon Payı
    • Bugüne kadar yayın gelirlerinden yüzde on iki futbol federasyonu payı vardı, ancak kulüpler birliği ile federasyon arasında imzalanan protokolle bu payın yüzde sekiz'i kulüpler birliği'ne devredilecek.
    • Protokolün bir şartı vardı: amatörleri federasyondan alması şartı ile bu yüzde sekizlik bedel kulüplerimize devredilecek.
    • Yasa çıktıktan sonra yüzde on iki'lik federasyon payının yüzde sekiz'i kulüplerimize devretme konusunda federasyon başkanı söz verdi.
    26:01Milli Takım Primleri ve Mali Disiplin
    • Milli takıma dair primler konusunda kamuoyunda büyük tartışma yarattı ve vicdani rahatsızlık yarattı.
    • Avrupa Şampiyonası öncesi yapılan çalışma sayesinde Fransa'da kriz geçildi ve yirmi-yirmibeş milyon lira gelir sağlandı.
    • Gelecek dönemde UEFA veya FIFA'dan gelen paraların yarısı kulüplerin, yarısı da federasyonun masrafları için kullanılacak.
    28:18Kulüplere Mali Disiplin Önerileri
    • Kulüplere tahmini gelirlerini en kötü senaryo ile yazmaları öneriliyor.
    • Gelirlerden genel giderler, finansman giderleri ve yedek akçe ayrılmalı, fazla bonservis tazminatı ödenmemeli.
    • Futbol ekonomisi aile ekonomisiyle aynı şekilde çalışıyor, gelirlerden fazla harcama yapılmamalı, aksi takdirde borçlanma ve mali sorunlar yaşanıyor.
    30:59Passolig Sisteminin Etkileri
    • Passolig sistemi, kaliteli seyirciyi seçebilecek bir sistem olarak tasarlanmış ve bu sayede seyirci profili değişmeye başlamıştır.
    • Süper Lig'de Passolig'in ilk üç sezonunda ortalama bir hafta 5.488 seyirci bulunurken, geçen sezon 8.400'e, bu sezon ise 9.804'e çıkmıştır.
    • Birinci Lig'de Passolig'in ilk sezonunda ortalama 1.204 seyirci bulunurken, geçen sezon 2.026, bu sezon ise 2.514'e çıkmış, %24 artış göstermiştir.
    33:13Futbol Federasyonu'nun Uyarıları
    • Futbol Federasyonu Başkan Vekili Hüsnü Güreli, kulüplerin mali disiplinlerini hatırlatmak için zaman zaman buluşmaları gerektiğini belirtmiştir.
    • Kulüplerin mali disiplinlerine uymaması durumunda puan silme ve transfer yasaklama gibi ciddi yaptırımlar uygulanacaktır.
    • Dün oynanan Benfica-Beşiktaş maçı, ilk yarıda Beşiktaş'ın performansı üzülmüş olsa da ikinci yarıda takımın iftihar edilecek bir performans sergilemiştir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor