• Buradasın

    Samsunspor Kulüp Başkanı Yüksel Yıldırım ile Futbol ve Kulüp Yönetimi Üzerine Röportaj

    youtube.com/watch?v=Hng3kFJjzLs

    Yapay zekadan makale özeti

    • "Spor Ya Sohbetlerinde" programında Samsunspor Kulüp Başkanı Yüksel Yıldırım ile yapılan bu röportajda, Yıldırım aynı zamanda Yıldırım Grup Holding'in sahibi olarak futbol ve iş dünyası hakkında görüşlerini paylaşıyor.
    • Röportajda Samsunspor'un ikinci ligden Süper Lig'e yükseltilmesi süreci, kulüp yönetimindeki zorluklar, transfer piyasası, futbol ekonomisi ve altyapı geliştirme stratejileri ele alınıyor. Yıldırım, kulübü "Türkiye futbolunun karakoyu" olarak tanımlayarak, planlı ve şeffaf bir yönetim yapısının önemini vurguluyor.
    • Konuşmacı ayrıca Türk futbolunun durumu, Süper Lig'in marka değeri, yabancı oyuncu kısıtlamaları ve altyapı geliştirme konularında eleştirel görüşlerini paylaşırken, Samsunspor'un 68 yıllık tarihine rağmen büyük bir kulüp olamadığına dair gerçeklerle de karşılaştırmalar yapıyor. Yıldırım, kulübün gelecekte pırıl pırıl bir futbol kulübü haline gelmesi için genç oyuncuların doğru şekilde yetiştirilmesinin önemini özellikle vurguluyor.
    00:03Mac Üç Çarkol Tıraş Bıçakları Tanıtımı
    • Günümüzde erkeklerin en büyük problemlerinden biri kir, yağlanma ve terleme olup, Mac Üç Çarkol tıraş bıçakları ve tıraş jeli ikilisi bu soruna pratik bir çözüm getiriyor.
    • Mac Üç Çarkol'un aktif karbon içeriği ve geliştirilmiş neşter keskinliğindeki bıçakları ile her günü tertemiz bir tıraş ile başlayabiliyorsunuz.
    00:28Samsunspor Kulüp Başkanı Yüksel Yıldırım'ın Röportajı
    • Röportajda Samsunspor Kulüp Başkanı Yüksel Yıldırım, kulübün çift şampiyonluğuna dair tebrikler alıyor.
    • Yıldırım, kulübü yönetmeye başlamasının zorunluluk olarak başladığını, Samsunspor'un ikinciliğe düştüğünde ve eski başkanın ayrıldığında kulübün sahipsiz kalacağı endişesiyle bu işe girdiğini anlatıyor.
    • Kulübü yönetmeye başladığı sene şampiyonluk kazandılar ve ertuğrul sağlam'ı getirip beş yıllık bir program hazırladılar, ancak COVID-19 pandemisi bu planları durdurdu.
    04:31COVID-19 Pandemisi ve Samsunspor'un Zorluğu
    • Yıldırım, COVID-19'a yakalandıklarını ve hastanede ağır geçirdiklerini, Mustafa'nın hastanede vefat ettiğini, kendisinin şans eseri hayatta kaldığını anlatıyor.
    • Hastaneden çıktıktan sonra 30 kilo vermiş, psikolojik sorunlar yaşamış ve tekerlekli sandalyede kalmış olsa da Samsunspor'u yönetmeye devam etmiş.
    • O sene takım şampiyon olamamış, Ertuğrul Sağlam'la karşılıklı fesih yapıp ayrılmışlar.
    05:54Yeni Başarı ve Şampiyonluk
    • Yıldırım, geçen sene şampiyon olmak için kafayı kırdığını ve inanarak genç arkadaşları korumak altına aldığını belirtiyor.
    • Hüseyin Eroğlu adlı bir antrenöre başlarken önyargılı yaklaşmış, ancak konuşup anlaşmışlar ve el sıkışarak işe başlamışlar.
    • Takımın iki disiplinsiz elemanı kadro dışı bırakılmış, Novikovas tek taraflı fesih yapmış ve FIFA'ya şikayet etmiş.
    10:03Şampiyonluk ve Gelecek Planları
    • Yıldırım, Eyüpspor'un 10 puan gerisinden gelip 16 puan önünde şampiyon olduklarını ve bu başarıyı başrollerinde kendisinin ve Hüseyin Eroğlu'nun olduğunu belirtiyor.
    • Süper Lig'de üst üste iki mağlubiyet aldıktan sonra taraftarlar panik etmeye başladığını, ancak 35 maçın tamamı yendiğinizde şampiyon olursunuz diye açıklıyor.
    • Antrenörün takımın fazla değiştirmeye gerek olmadığını düşünmesine rağmen 10 transfer yapmışlar, ancak takımın iyi olmadığını gördüklerini ve transferlerin henüz tamamlanmadığını belirtiyor.
    12:04Futbol Kulüplerinin Finansal Durumu
    • Bir futbol kulübü bir şirket gibidir ve gelir-gider dengesinin sağlanması gerekir, aksi takdirde kulüp batar.
    • Konuşmacı, kendisinin zengin olduğunu ancak servetini Samsunspor'a yatırmadığını belirtiyor.
    • Kulüplerin maddi durumunu desteklemek için taraftarların bilet ve forma satın alması gerektiğini vurguluyor.
    13:21Kulüp Finansmanı ve Harcama Limitleri
    • Forma satışları, bilet gelirleri ve diğer gelirler toplandığında 2-3 milyon euro elde edilebiliyor.
    • Bu gelirlerle 3-4 oyuncu almak için 1 milyon euro altında harcama yapılabilir.
    • TFF'nin harcama limitleri ve kulüplerin bilançosuna göre hareket etmeleri gerektiğini savunuyor.
    14:22Doğruyu Anlatmanın Zorlukları
    • Konuşmacı, finansal durumu açıkladığında kötü adam olarak görülüyor, sessiz kaldığında da kötü adam olarak görülebiliyor.
    • Türk futbolunun "karakoyu" olacağını, diğerleri beyazken kendisinin kara olacağını belirtiyor.
    • Amerika'da 10 yıl çalışarak dürüstlük, çalışma ve planlama konusunda eğitim aldığını, bu sayede dünya çapında sayılı bir iş adamı olduğunu söylüyor.
    15:12Para Kazanmanın Zorluğu
    • Konuşmacı, her şeyinin şeffaf olduğunu ve tırnaklarımla kazandığını, zor kazandığı parayı kolay harcayamayacağını belirtiyor.
    • İş dünyasında da aynı çizgide olduğunu, projelerinin bankalar tarafından desteklendiğini, çünkü çalışma şekli ve başarı odaklı olduğunu söylüyor.
    • Futbola başarılı olmak için girdiğini ve bu nedenle kalacağını, kolayı bırakmayacağını vurguluyor.
    16:37Samsunspor'un Başarıları
    • Konuşmacı, Samsunspor'u bataklıktan çıkarıp Süper Lig'e getirdiğini belirtiyor.
    • Basketbol dalında da başarı elde ettiğini, takımının şampiyon olduğunu söylüyor.
    • Yarım sene İkinci Lig'de başkanlık yaptığı takımı şampiyon yaptığını vurguluyor.
    17:42Futbol Dünyasındaki Sorunlar
    • İnşaat dünyasında olduğu gibi futbolda da finansal kontrol sistemi olmalı, diyor.
    • Fransa'da Dunkirk kulübü satın alırken, gelirlerinin düşük olduğu için 5 milyon euro bloke edildiğini anlatıyor.
    • Türkiye'de taraftar basışı, menajerlerin oyun kurması ve baskı altında kalmanın kulüplerin başarısını etkilediğini belirtiyor.
    20:40Futbolcuların Eğitim Durumu
    • Futbolcuların eğitim seviyesinin düşük olduğunu, Afrika, Latin Amerika ve Avrupa'dan gelen oyuncuların sadece kendi ülkelerinin dillerini ve belki İngilizce/Fransızca biliyorlarını söylüyor.
    • Oyuncuların kendilerini geliştirmiyor, okumuyor ve medya kaynaklarını kullanmıyorlarını belirtiyor.
    • Futbolun sadece futbol olmadığını, Suudi Arabistan gibi ülkelerin futbola büyük önem verdirdiğini vurguluyor.
    22:13Suudi Arabistan'ın Futbola Etkisi
    • Suudi Arabistan'ın futbola büyük yatırımlarıyla (on beş milyar dolar) piyasayı etkilediği belirtiliyor.
    • Çin'in benzer şekilde futbola büyük yatırımlar yapması sonucunda oluşan yolsuzluklar ve avantajlar bölüşülmesi gibi sorunlar yaşanıyor.
    • Suudi Arabistan'ın da benzer şekilde yolsuzluklar olduğu söyleniyor.
    23:05Transfer Pazarındaki Zorluklar
    • Suudi Arabistan'ın büyük yatırımları futbola tsunami gibi bir etki yaratıyor ve piyasadaki dengeleri bozuyor.
    • Avrupa'da değer yaratmış Afrika oyuncuları, Suudi Arabistan'ın çok daha yüksek teklifleri nedeniyle Avrupa kulüplerine gelmek istemiyor.
    • Transfer döneminde kulüplerin beklediği oyuncuların peşinde olmasına rağmen, satan takımların bulunmaması ve pazarlık sürecinin uzaması zorluk yaratıyor.
    25:58Kulüp Yönetimi ve Harcama Limitleri
    • Kulüp yöneticilerinin kadro mühendisliği, finansal planlama, TFF'nin harcama limitlerini tutturma, hocayı ve taraftarı tatmin etme gibi birçok sorumluluğu var.
    • TFF'nin belirlediği harcama limiti (255 milyon TL, yaklaşık 8,5-9 milyon Euro) içinde kalmak zorunluluğu var.
    • Harcama limitinin aşılması durumunda TFF'nin lisans vermemesi ve kulübin resmi olarak kaydedilmesi mümkün olmaması sorun yaratıyor.
    28:17Kulüp İçindeki Sorunlar
    • Takımda yüksek maaş alan oyuncuların varlığı, diğer oyuncular arasında dengeleri bozuyor ve takım içinde bölünmeler başlıyor.
    • Futbol dünyasında artık psikoloji çok önemli bir rol oynuyor; futbolcunun, hocanın, taraftarın ve kulübün psikolojik durumları başarıyı etkiliyor.
    • Kulüp sahibinin uzakta olması ve kulüple sürekli temas kuramaması, kulübin yönetimi zorlaştırıyor.
    31:29Medya ve Ekonomik Gerçekler
    • Medya, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi büyük kulüplerle ilgileniyor, Anadolu kulüpleri için yeterli yer verilmiyor.
    • Konuşmacı, 56 ülkede milyarlarca dolarlık yatırım ve 25 bin direkt maaşlı çalışanı olan bir şirketin başında olduğunu belirtiyor.
    • Türkiye'nin ekonomisinin %70'ini İstanbul'un oluşturduğu vurgulanıyor.
    32:40Büyük Kulüp Olma Zorluğu
    • Bir şehirde yaşayan 17-20 milyon insan mecburen o şehrin takımına düşkün olur.
    • Konuşmacı, Samsunspor'un büyük kulüp olmadığı konusunda taraftarlarının kırgın olduğunu ancak bu gerçekleri kabul etmek gerektiğini belirtiyor.
    • Almanya'da Bayern Münih'in 11 senedir şampiyon olduğu gibi, büyük kulüplerin statları, taraftar sayısı, bütçeleri ve tarihleri diğer kulüplerden büyük.
    33:41Samsunspor'un Durumu
    • Samsunspor sıfır borçlu bir kulüp, 2 milyon şehrin takımı ve 34 bin kişilik bir stadyum sahibi.
    • Büyük bir takım olmak için şampiyon olmak, Süper Lig'de stadı her hafta doldurmak ve yeterli dünya sponsoru bulunması gerekiyor.
    • Konuşmacı, Londra'da Standard Chartered Bank ile toplantıda Liverpool'a yıllık 50 milyon pound reklam verildiğini öğrenince şaşkınlık duyduğunu belirtiyor.
    34:32Sponsorluk Sorunu
    • Samsunspor'un önüne reklam veren bir sponsoru yok, konuşmacı kendi kendine yıl portu koyuyor.
    • Konuşmacı, kulübü üç kuruşa satmamakta kararlı olduğunu, sadece global markalarla anlaşma yapmak istediğini ifade ediyor.
    • Konuşmacı, markalaşma için on kişilik bir ekibi olduğunu ve bu ekibin Samsun'da ve İstanbul'da çalıştığını belirtiyor.
    36:42Süre ve Prestij
    • Samsunspor'un 60 yıllık bir tarihine sahip olduğu, ancak Roma'yı bir günde kuramadıkları gibi kulüp de bir günde kurulamayacağı vurgulanıyor.
    • Galatasaray ve Fenerbahçe gibi kulüplerin 100 yıllık tarihleri olduğunu ve bu sürede prestij kazandıkları belirtiliyor.
    • Galatasaray ve Fenerbahçe stadyumlarında loca almak prestij olarak görülüyor, ancak Samsunspor'da bu durum zorla satma şeklinde gerçekleşiyor.
    38:06Samsunspor Kulübü Başkanı'nın Futbol Tercihleri
    • Samsunspor Kulübü Başkanı, kendisinin hem Samsunspor taraftarı hem de Galatasaraylı olduğunu belirtiyor.
    • 1965'te kurulan Samsunspor'un 1963 doğumlu başkanı, 5 yaşındayken kulübün kurulduğunu ve o dönemde çevresindeki insanların çoğunun Galatasaraylı olduğunu anlatıyor.
    • Galatasaray'ın Avrupa'da başarılar elde ettiğinde, Hakkari, Van, Ağrı gibi bölgelerde bile Galatasaray sevgisi arttığını vurguluyor.
    40:28Samsunspor'un Geleceği ve Planları
    • Kulüp Başkanı, üç yılda planladığını beş yılda gerçekleştirdiğini ve şimdi ikinci beş yıllık planlamaya başladığını belirtiyor.
    • Damien Komali ile üç yıllık anlaşma imzaladığını ve bu işin bedava olmadığını, parayla yapıldığını açıklıyor.
    • Kulüpte akademi, antrenman tekniği, masörlerin çalışma şekli, fizyoterapinin çalışma şekli gibi alanlarda profesyonelleşme hedeflediklerini ifade ediyor.
    42:03Altyapı ve Oyuncu Eğitimi
    • Kulüp Başkanı, altyapıdan yetenekleri çıkarmak ve oyuncuları geliştirmek için çaba gösterdiklerini belirtiyor.
    • Türkiye'de futbolcuların çoğu oyuncu olmadan iş hayatı bitiyor ve okuma fırsatı bulamıyorlar diye endişeleniyor.
    • Avrupa'da olduğu gibi, Türkiye'de de futbolcuların hem eğitim alması hem de futbol oynayabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı, Spor Bakanlığı ve Futbol Federasyonu'nun ortak çalışması gerektiğini vurguluyor.
    44:29Futbolun Ekonomik Boyutu ve Stadiumlar
    • Türkiye'de profesyonel takımların statlarının dolu olmadığını, sadece büyük takımların statlarının dolu olduğunu belirtiyor.
    • Anadolu'daki takımların statlarının üçte biri dolu, üçte ikisi boş olduğunu ve bu durumun gelir ve futbol sevdirmenin engel olduğunu söylüyor.
    • Futbol Federasyonu'nun Süper Lig markasını yukarı çekmek ve globalleştirmek için çaba gösterdiğini, ancak bunun için daha fazla şey yapılması gerektiğini vurguluyor.
    46:15Yabancı Takımlar ve Yabancı Kuralı
    • Kulüp Başkanı, çocukluğunda Liverpool, Almanya'da Bayern Münih, İspanya'da Barcelona gibi takımları tuttuğunu belirtiyor.
    • Ekonomik açıdan Londra takımlarının daha avantajlı olduğunu, Manchester City'nin Abu Dabi sahibiyle profesyonel bir yapıya sahip olduğunu anlatıyor.
    • Yabancı kuralına karşı olduğunu, futbolun global olduğu için yabancı limitinin kaldırılması gerektiğini, ancak Türk çocuklarının rekabete girmesi gerektiğini vurguluyor.
    50:32Türkiye'nin Endüstriyel Gelişimi
    • Türkiye'de savunma sanayi, otomotiv, tekstil, inşaat, madencilik ve denizcilik gibi birçok sektörde dünyada önemli bir yer kazanmıştır.
    • Korumacı politikalar olmasaydı, bu sektörlerin hiçbiri gelişmeye ulaşamazdı.
    51:09Türk Futbolunun Altyapı Sorunu
    • Kulüplerin altyapısına zorlanılması gerekiyor, ancak 19 yaşın altındaki gençlerin A takıma alınması zorlaşınca, bu gençler alt liglere veya yabancı kulüplere satılmaktadır.
    • 21 yaşın üstündeki futbolcular artık gelişimini tamamlamış olup profesyonel futbolcular haline gelirken, 19 yaşın altındaki futbolcular Türkiye'deki eğitim kalitesi ve Türk hocalarının yetersizliği nedeniyle yeterince geliştirilemiyor.
    • Türkiye'den sadece Arda Güler, Bertuğ Yıldırım ve AAGMAN gibi az sayıda futbolcu yetişebiliyor, bu durumun nedeni yeteneklerin yeterince geliştirilmediği ve doğru şekilde kullanılmadığıdır.
    53:22Altyapı Geliştirme Stratejileri
    • Futbol Federasyonu ve kulüplerin birlikte çalışarak, her kulüpte yetenekli oyuncuların kimler olduğu gibi konularda denetleme yapması gerekiyor.
    • Her kulüpten altyapısından iki-üç oyuncunun A takımda oynaması durumunda kulüpler ekonomik olarak daha güçlü hale gelebilir.
    • Samsunspor, Ajax'ın yaptığı modeli uygulamaya çalışıyor; her sene alt ligden A takıma oyuncu getirip, en az birinin ilk 11'de oynatılması şartını getirmeye çalışıyor.
    55:26Samsunspor'un Vizyonu
    • Samsunspor, Tuluz ile üç senelik anlaşma yaparak iyi bir oyuncusunu Tuluz'un altyapısında oynatıp, dil öğrenmesini ve oradaki yapıyı tanımalarını sağlamaya çalışıyor.
    • Konuşmacı, Samsunspor'un sahipliği devam ederse, uzun vadede kulübü bir gün vizyoner biriye devretmeyi hedefliyor.
    • Konuşmacı, futbol federasyonunun düzgün bir programla Türkiye'de beş-on yıllık bir plan yaparak, Türk Süper Lig'in ilk beş sırada yer alamasa bile altıncı ve yedinci sırada yer alma şansı bulabileceğini düşünüyor.
    58:48Türk Futbolunun Durumu ve Geleceği
    • Türkiye futbolu şu anda ikinci beşte yer alıyor ve yavaş yavaş çıkıyor, Türkiye sekizinci sıraya düşmüş, şimdi yedinci olacak.
    • Galatasaray ve Fenerbahçe'nin büyük paralar harcamasıyla ligin kalitesi artıyor, ülke puanı yükseliyor ve ligin marka değeri artıyor.
    • Gelecek sene yabancı oyuncular Türkiye'ye daha rahat gelecek, çünkü Avrupa'da çok güzel başarılar gösteren Türkiye'nin bir sıçrama tahtası olarak görülüyor.
    59:52Ligin Marka Değerini Artırmak İçin Yapılması Gerekenler
    • Ligin marka değerini artırmak için federasyon, kulüpler ve kulüplerin birliği gerekiyor.
    • Her kulübün kendi vizyonu olması, bunların pazarlanması ve bunlara para harcaması gerekiyor.
    • Her takımın iki yıldız oyuncu getirebilecek bütçeye sahip olması, taraftarın stada olmasına ve takımını desteklemesine neden olacak.
    1:00:42Finansal Zorluklar
    • Geçen sene 500 milyon dolar olan televizyon yayın hakları, bu sene 120 milyon dolara düşmüş, kuru TL'ye gelince 85 milyon dolara ulaşmış.
    • Kulüplere gelen para azalsa da, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi büyük kulüpler 10 milyon bonservis veya maaş veriyor, bu durumda Anadolu takımları hiçbir şey yapamıyor.
    • Portekiz gibi küçük nüfuslu ülkeler, futbol ihracatında inanılmaz başarılar gösteriyor, Brezilya, Kolombiya ve Afrika'dan gelen oyuncuları Portekiz pasaportlarıyla Avrupa'ya dağılıyorlar.
    1:03:33Samsunspor'un Hedefleri ve Stratejisi
    • Samsunspor hedefi bilerek belirlemiş, ilk üç sene başarısız olup, dördüncü sene başarılı olmuş.
    • Bu sene küme düşmeme hedefi değil, daha yüksek bir hedef koymak gerekiyor.
    • 20 takım arasında, dört büyük kulüp, Adana Demirspor ve Başakşehir gibi yapılanmalarla başarılı olan takımlar var, bu yüzden ilk on hedefi kolay değil.
    1:05:24Takım Yönetimi ve Finansal Dikkatli Olma
    • Takım kurmak kolay, para verip oyuncu alıp değiştirmek, ancak bu durum borç içinde kalma riski taşır.
    • Para kazanmadan vermek mümkün değil, Samsun'a para getirilemez, borçlanıldığında bu borcu ödenecek.
    • Samsunspor, Samsun'un takımıdır, taraftarın takımıdır; Samsun'un marka değeri bir numaralı olursa, takıma hiçbir şey olmaz.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor