• Buradasın

    Fenerbahçe Şike Davası ve Türk Futbolu Tartışmaları

    youtube.com/watch?v=TXwRhs-9IRw

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, TVM'de yayınlanan "Süper Gol" programının bir bölümüdür. Programda sunucu Nihat Erenci, hukuk uzmanları Avukat Metin Ünlü, İsmail Tepecik, İbrahim Akin, Bayram Tutumlu ve diğer spor yorumcuları yer almaktadır.
    • Programın ana konusu Fenerbahçe'nin 3 Temmuz 2019'da yaşadığı şike operasyonu ve bunun hukuki süreçleri, UEFA ve İsviçre Federal Mahkemesi'ndeki duruşmaları, yeniden yargılanma süreci ve Şampiyonlar Ligi'ne gitme umudu üzerine odaklanmaktadır. Ayrıca Trabzonspor şike davası, Türk futbolundaki iddia ve bahis sorunları, Galatasaray'ın finansal ve yönetim sorunları da tartışılan konular arasındadır.
    • Programda Fenerbahçe'nin şike operasyonunun "kumpas" olduğu iddiası, tapelerin delil olarak geçerliliği, yeniden yargılanma süreci ve UEFA'nın Türkiye'deki yargı kararlarını dikkate almaması ele alınmaktadır. Ayrıca Mehmet Ali Yılmaz'ın futbola bakış açısı, eski futbol yöneticilerinin (Mehmet Ali Yılmaz, Süleyman Seba, Ali Şen, Faruk Süren) Türk futboluna katkıları ve Galatasaray başkanı Ünal Aysal'a yönelik eleştiriler de programın önemli bölümleridir.
    00:40Süper Gol Programı ve Konuklar
    • Süper Gol programı pazar gecesi mutlu gecelerle başladı ve bu hafta iki önemli konukla devam edecek.
    • Programda ünlü hukukçu ve spor yorumcusu Avukat Metin ve Fenerbahçeli Avukatlar Derneği Genel Başkanı İsmail Tepecik konuk olarak yer aldı.
    • Programda ayrıca TVM Spor Müdürü Nihat Erenci, yorumcular Büşah Gencer ve Murat Özer de yer alıyor.
    02:31Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi Umutu
    • Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ne katılabilmek için İsviçre Federal Mahkemesi'ne başvurmuş ve 3 Temmuz'da duruşma gerçekleşmiş.
    • Duruşmada UEFA savunmasını gönderirken, diğer davalı taraf hakimlere savunma için 16 Temmuz'a kadar süre verilmesini talep etmiş.
    • İsviçre Federal Mahkemesi bu talebi kabul etmiş ve Fenerbahçe'nin avrupa umudunu daha da artırmış.
    04:46Mehmet Ali Yılmaz'ın Açıklamaları
    • Eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, TVM'de yayınlanan bir programda siyasetin futbola karıştığını belirtmiş.
    • Yılmaz, iddia gibi talih oyunlarının futbolun niteliğini bozduğunu ve şike davasında Federasyon'un Trabzon'a kupayı vermediğini söylemiş.
    • Yılmaz ayrıca, futbolun içindeki amigo kesiminin kontrolü ele geçirmesini ve bunun tribündeki terörü kontrol etmenin zorluğunu vurgulamış.
    09:11Trabzonspor Taraftarlarının Görüşleri
    • Trabzonspor taraftarları, onursal başkanın açıklamalarını doğru bulmuş ve futbolda adaletsizliğin siyasetin etkisi olduğunu düşünmüş.
    • Taraftarlar, 2010-2011 sezonu şampiyonu Trabzonspor'a kupanın iade edilmemesinin siyasetin kendisi olduğunu belirtmiş.
    • Bazı taraftarlar, başbakanın Trabzonspor'un kupasını vermesi gerektiğini ve UEFA'nın kararı beklediklerini ifade etmiş.
    11:21Fenerbahçe'nin İsviçre Mahkemesi Kararı
    • Programda Fenerbahçe'nin İsviçre Federal Mahkemesi'nden beklediği kararı ele alacak ve Fenerbahçeli Avukatlar Derneği Genel Sekreteri Emre Kapıkaya ile görüşecek.
    • Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne gitmek için İsviçre mahkemesinden umutla beklediği kararı konu edilecek.
    11:53Fenerbahçe'nin UEFA Kararı Hakkında İddiaları
    • Fenerbahçe'nin UEFA kararına karşı başvurusu hukuken bir yargılama süreci olarak değerlendirilmektedir.
    • Fenerbahçe, dava dilekçesi ile mahkemeye savunmalarını sundu ve özellikle kamu düzeni maddesiyle savunmalarını sürdürmektedir.
    • İsviçre Federal Mahkemesi, KAS grubundan da savunma talep etti ve 16 Temmuz'a kadar süre verildi.
    13:16Fenerbahçe'nin İddialarının Değerlendirilmesi
    • Fenerbahçe'nin savunmaları hukukçular arasında güçlü ve geçerli olarak değerlendirilmektedir.
    • Fenerbahçe'nin savunmaları arasında UEFA'nın 2011 maçlarından dolayı ceza verme yetkisini tartışması ve muhalefet şerhinin karara geçirilmemesi bulunmaktadır.
    • Fenerbahçe'nin 2011 yılındaki şiddet olayları iddiasıyla ilgili beyanname verirken bunu belirtmediği için verilen bir yıllık men cezasının oy birliğiyle verilmemesi iddiası da bulunmaktadır.
    16:54Polis Fezlekesi ve Darbe İddiası
    • Fenerbahçe'nin karşılaştığı tüm sorunların temeli polis fezlekesine dayanmaktadır.
    • Konuşmacı, 3 Temmuz olayını "3 Temmuz darbesi" olarak nitelendirmekte ve bu darbenin kumpas sonucu hazırlanan bir fezleke olduğu algısını yaratmaktadır.
    • İstanbul Emniyet Müdürlüğü, soruşturma başlamadan 19 maçta şike yapıldığı açıklaması yaparak yargıya baskı yaptığını iddia etmektedir.
    22:16Ülkenin Darbe Araştırması
    • Konuşmacı, 16 Ağır Ceza Mahkemesi'ne 18 Haziran 2012 tarihinde dilekçe vererek Fenerbahçe'ye karşı darbe iddiasını savunmuştur.
    • İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Muhtıra ve Darbeleri Araştırma Komisyonu başkanlığına yazılı başvuruda bulunulmuştur.
    • Bu başvurular değerlendirilmediği için paralel devlet yapısı 17 Aralık darbesini beklemeden çökertilebilirdi iddiası yapılmaktadır.
    24:00Yeniden Yargılanma Süreci
    • Yeniden yargılanma sürecinde tüm deliller yeniden değerlendirilecek ve mahkeme kendi önünde dinlediği delillere göre karar verecektir.
    • Polis tepeleri artık delil olmaktan çıkmıştır, bu nedenle yeniden yargılanmada tapeler devreye girmeyecektir.
    • İbrahim Akin ve Mehmet Ödyakman gibi kişilerin zorla ifade verildiği iddiaları, yeniden yargılanmada değerlendirilecektir.
    27:11Yeniden Yargılanmanın Sonuçları
    • Yeniden yargılanmada daha önce delil olarak sayılmayanların da devreye girmesiyle mahkemenin farklı bir boyut alacağı ve beraatlerin gerçekleşeceği beklenmektedir.
    • Yeniden yargılanma davasında Galatasaray veya Trabzonspor gibi diğer kulüpler söz konusu olmayacaktır.
    • UEFA'da Trabzonspor ve Fenerbahçe arasında birbirleriyle ilgili şikayetler olsa da, yeniden yargılanma sonucunda bu konuda bir şey çıkacağını zannetmiyorlar.
    30:01Yeniden Yargılanmanın Detayları
    • Yeniden yargılanma sürecinde önceki ifadeler yok sayılarak, tüm deliller yeniden toplanacaktır.
    • Tapeler artık delil olmaktan çıkmıştır ve yeniden yargılanmada delil olarak kabul edilmeyecektir.
    • Sanıklar istedikleri delileri mahkemeye sunabilecekler ve her türlü delil sunma hakkı bulunmaktadır.
    32:49Fenerbahçe'nin Beklentileri
    • Anayasa Mahkemesi'nin olumlu bir kararı alınması beklenmektedir ve bu durum Fenerbahçe'nin Federal Mahkemede durumunu güçlendirecektir.
    • Yeniden yargılama sürecinde sadece Aziz Yıldırım ve yöneticilerin beraatlerini değil, Kumpas iddiasının da ortaya çıkacağını bekliyorlar.
    • Konuşmacı, önümüzdeki beş yıl içinde 3 Temmuz sürecinin düzmece olduğunu, Fenerbahçe'nin bir iftira olduğunu ve tüm mağduriyetlerin ortadan kaldırılacağını inandığından bahsediyor.
    34:39Sportif Yargı ve KAS Hakkında Bilgiler
    • Ceza hukukuyla sportif yargının ayrımı, Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA'nın disiplin komitesi ve tahkim kurulunun verdiği kararlara KAS (Kuruluşu ve Yetkisi) tarafından verilen son kararla sonuçlanmaktadır.
    • KAS, İsviçre yasalarına bağlı bir dernek olduğu için verdiği kararlarda İsviçre Federal Mahkemesi'nin yargı denetimine tabidir.
    • İsviçre Federal Mahkemesi, genellikle sadece usulü yönünden ve kamu düzenine aykırılık olup olmadığı konusunu inceler, kasın kararlarının işin esasına girmeyi tercih etmez.
    36:13Fenerbahçe'nin KAS Davası
    • Fenerbahçe'nin KAS'a dava açtığı ve UEFA'nın cevabını verdiği durumda, İsviçre Federal Mahkemesi, KAS'a 16 Temmuz'a kadar cevap verme süresi vermiştir.
    • KAS, Fenerbahçe'nin dava dilekçesini ve UEFA'nın cevabını alarak, savunma yapmak için ek süre talep etmiştir.
    • Fenerbahçe, KAS'ın kararına karşı dava açtığı için, KAS'ın savunmasında kararındaki noktaları ve Fenerbahçe'nin iddialarına cevap vermesi gerekmektedir.
    39:12Yargılama ve Ceza Hukuku
    • Yargılamanın yenilenmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 311. maddesinde açıklanmıştır ve kesinleşen bir hükümle sonuçlanmış davada, yeni olaylar veya yeni deliller ortaya konulduğunda, sanığın beraatini veya daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması gerektirecek nitelikte olursa, dava yeniden görülür.
    • İletişim kayıtlarının dinince kayma suç olmaktan çıkarılmıştır ve bu değişiklikler geriye dönük olarak uygulanmamaktadır.
    • Yargılama ile ilgili kanunlar asla geriye dönük olarak işlemez, bu Türk hukuki ve dünya hukuk sisteminin önemli bir kuralıdır.
    44:06Hanefi Avcı'nın Şike Operasyonu Açıklamaları
    • Eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, cezaevinden çıktıktan sonra katıldığı bir televizyon programında Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
    • Avcı, şike operasyonunun dinlemelerin hukuksuz yapıldığını ve Aziz Yıldırım cemaatin hedef seçtiği kişilerden biri olduğunu belirtti.
    • Avcı, 2009 yılında futbolla ilgili istihbarat dinlemeye başladıklarını ve şike olayının aslında cemaat operasyonu olduğunu iddia etti.
    46:43Fenerbahçe ve Yeniden Yargılanma Tartışması
    • 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Fenerbahçe'nin şike davasında yeniden yargılanma kararı verdi, ancak bu karar henüz kesinleşmedi.
    • Konuşmacı, Türkiye'de hukuk yanlış işlediğinde yeniden yargılanma hakkı verilmesine rağmen, Fenerbahçe'nin durumunda bu uygulamanın doğru olup olmadığından şüphe duyuyor.
    • Konuşmacı, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı "adil yargılanma" adı altında verildiğini ancak bunun nedeni konusunda merakını dile getirdi.
    48:47Fenerbahçe Davası ve UEFA'nın Yaklaşımı
    • Konuşmacı, eski mahkeme kararlarına, Fenerbahçe tapelere ve polis tutanaklarına dayanarak UEFA ve CAS'ın Fenerbahçe'yi cezalandırdığını belirtiyor.
    • Türkiye'de yeni yasalar ve yargılanma sistemiyle ilgili olarak, eski polis tutanaklarının artık geçerliliğini yitirdiğini ve yeniden yargılanma sürecinin başladığını vurguluyor.
    • Konuşmacı, UEFA'nın "sıfır tolerans" politikası ve FIFA'nın "şike ağababası" olarak nitelendirilmesiyle ilgili eleştirilerde bulunuyor.
    49:53FIFA ve Şike Tartışması
    • Konuşmacı, 92 yaşında olan Blatter'in hala FIFA başkanlığı için çaba sarf ettiği ve futbol dünyasında şike olaylarının devam ettiği iddialarını dile getiriyor.
    • Dünya Kupası'nın durumunu eleştirerek, tüm favorilerin elendiğini ve futbolun canlılığını kaybettiğini belirtiyor.
    • Konuşmacı, UEFA ve FIFA'nın kendilerini eleştirmek yerine, Fenerbahçe, Beşiktaş, Eskişehirspor ve Sivasspor gibi takımları cezalandırmakla ilgili sorunlar ortaya koymaktadır.
    52:31UEFA ve CAS'ın Yargı Yaklaşımı
    • Konuşmacı, CAS'ın (Kas) bağımsız bir sportif yargı mahkemesi olduğunu ve UEFA'nın tüm sportif organları yargılayan bir makam olduğunu vurguluyor.
    • CAS'ın Yargıtay kararını dikkate almayacağını ve mahkemenin beraat kararı verse bile UEFA disiplin talimatına göre ceza vereceğini açıkladığını belirtiyor.
    • Konuşmacı, UEFA'nın hukuka aykırı elde edilen delilleri bile kabul ettiğini ve sadece doğruyu gösteriyorsa karar verebileceğini eleştiriyor.
    55:02Kumpas Tartışması
    • Konuşmacı, Ergenekon, Balyoz ve Oda TV davalarında kumpasın varlığına işaret ederek, Fenerbahçe davasında da kumpasın bulunduğunu iddia ediyor.
    • Konuşmacı, Balyoz, Ergenekon ve Oda TV davalarının soruşturmasını yürüten savcıların aynı ekip olduğunu belirtiyor.
    • Konuşmacı, Fenerbahçe davasının 2009 yılından beri Cemaatçe verilen bir kararın uygulanması ve senaryolaştırılması olduğunu iddia ediyor.
    58:26Fenerbahçe'nin Özel Durumu
    • Konuşmacı, Fenerbahçe'ye kumpas kurulmasının nedeninin sadece Fenerbahçe'nin biat etmemesinden kaynaklandığını belirtiyor.
    • Son beş yılda Fenerbahçe'nin on yıllık sürecinin son uygulaması ve Balyoz davasıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarsızlaştırılması olduğunu iddia ediyor.
    • Konuşmacı, Ergenekon davasıyla ülkenin aydınlarının itibarsızlaştırıldığını ve Genelkurmay Başkanı'nın terör örgütü lideri olarak tutuklandığını belirtiyor.
    59:09Fenerbahçe'nin Vatanseverlik ve Sivil Toplum Organizasyonu Olarak Durumu
    • Fenerbahçe, en büyük sivil toplum örgütü olarak Cumhuriyet'in değerlerinden vazgeçmemeyi savunmuştur.
    • Fenerbahçe yapısı itibariyle vatansever bir kulüptür ve toplum tarafından benimsenmiş en büyük sivil toplum örgütüdür.
    • Fenerbahçe, ülkesinin ordusuna ve milletine sahip çıktığı için Cemaat tarafından ele geçirilmek istenmiştir.
    1:00:13Galatasaray ve Fenerbahçe Arasındaki Farklar
    • Galatasaray'ın açılışında başbakana tepkisi olmuş ve stadının yolları hala yapılmamıştır.
    • Galatasaray'ın başkanı, 25 milyon oydan 20 milyonun AKP'ye verildiğini açıklamıştır.
    • Fenerbahçe, Cumhuriyet'in değerlerine, laikliğe ve demokrasiye açıkça sahip çıktığı için eleştirilmiştir.
    1:01:00Polis Fezlekesi ve Yargı Durumu
    • "Polis fezlekesi" olarak adlandırılan durum, bataklık kurutulması gerektiği için eleştirilmektedir.
    • 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı "yok hükmündedir" olarak kabul edilmiş ve mahkeme yeniden yargılama yapacaktır.
    • 2017 maddeye göre tüm deliller toplanacak ve önceki mahkeme kararında delil olarak kabul edilen tapeler yasayla delil olmaktan çıkarılmıştır.
    1:02:05Fenerbahçe Davası Hakkında Görüşler
    • Fenerbahçe kongre üyesi ve spor ekonomisi uzmanı Hakan Hanoğlu programda yer almaktadır.
    • Fenerbahçe davası konusunda "kumpas" iddiası ele alınmaktadır.
    • Hakan Hanoğlu, "Fenerbahçe operasyonu" teriminin yerine "Fenerbahçe davası" terimini tercih ettiğini belirtmiştir.
    1:04:24Yargıtay Kararı ve Hukuki Değerlendirme
    • Yargıtay'ın temyiz kararı, hukuka uygun olarak elde edilmemiş kanıtların bile kabul edilebilir olduğunu belirtmektedir.
    • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Baykov ve Rusya kararında, hukuka aykırı elde edilmiş olsa bile ikna edici ve doğru delillerin kullanılabilir olduğu belirtilmiştir.
    • Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kararı net olarak kumpas iddiasının reddine karar vermiştir.
    1:08:17Üç Temmuz Süreci ve Fenerbahçe
    • Konuşmacı, Üç Temmuz sürecinin bir kumpas olarak uygulandığını ve bu kumpasın emniyette, yargıda, basında ve federasyonda ayakları olduğunu belirtiyor.
    • UEFA müfettişi Kont'un sorduğu soruya göre, Federasyon'da Fenerbahçe'nin hiçbir şey yapmamış olma ihtimalinin olmadığını söylemiş ve amaçın Fenerbahçe'yi küme düşürmek olduğunu ifade ediyor.
    • Günümüzde bazı kulüpler, yöneticiler ve gruplar bu kumpasın üzerini örtmeye çalışıyor, gerçeğin ortaya çıkmasına mani oluyorlar.
    1:12:31Bayram Tutumlu'nun Açıklamaları
    • Bayram Tutumlu, Galatasaray başkanı Ünal Aysal'a yönelik sözlerinin ardından suç duyurusu yapıldığını ve kendisinin yakalanacağı iddiasını reddediyor.
    • Kendisinin kanunsuz bir iş yapmadığını, sahtekar bir adamı ortaya çıkardığını ve Allah'tan başka kimseden korkmadığını belirtiyor.
    • Türkiye'deki medyanın devletle işi olduğunu iddia ediyor ve Yıldırım Demirören'in Beşiktaş'ı mahvettiğini, ancak İspanya, İtalya, Almanya veya İngiltere'de böyle bir iş yapsaydı hapiste olacağını söylüyor.
    1:15:05Beşiktaş ve Fenerbahçe Hakkında Görüşler
    • Bayram Tutumlu, Fikret Orman'ı beğenmediğini ve Galatasaray'a çok kızmış olduğunu belirtiyor.
    • Beşiktaş'taki en büyük problemi Önder Özen olarak gösteriyor ve onun dil bilmediğini, reaksiyonları olmadığını, ilişkileri olmadığını, dünya futbolunu bilmediğini söylüyor.
    • Fenerbahçe'nin Aziz Yıldırım'ın aklanması durumunda Şampiyonlar Ligi'ne gidebileceğini ve Aziz Yıldırım'ın dünyadaki sayılı başkanlardan biri olduğunu ifade ediyor.
    1:19:45Trabzonspor'un Finansal Durumu
    • Trabzonspor'un başkanı İbrahim Mert, yüreğini ortaya koyan bir insan olsa da takımı iyi gitmiyor ve paraya ihtiyacı var.
    • Mehmet Ali Ağaoğlu gibi paralı olan birinin önderliğinde Trabzonspor'un paraya ihtiyacı var ve hemen acilen para toplaması gerekiyor.
    • Trabzonspor'un birçok oyuncuyu sattığı sebebi paraya ihtiyacı ve takımın yaşadığı büyük sıkıntılar.
    1:21:18FIFA Menajeri Bayram Tutumlu'nun Açıklamaları
    • FIFA menajeri Bayram Tutumlu, Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım'ın ve Fenerbahçe'nin aklanıp Şampiyonlar Ligi'ne gideceğinden bahsetti.
    • Tutumlu ayrıca Fenerbahçe camiasını çok kıskandığını belirtti.
    • Tutumlu, Trabzonspor'un paraya ihtiyacı varsa kendisinin canını vererek yardım edeceğini söyledi.
    1:22:19Futbolun Siyasi Etkileri
    • Mehmet Ali Yılmaz, futbolun özerkliğini sağladığını ancak bu özelliği bozanlara karşı sistemlerini sunduğunu belirtti.
    • Futbolun özerk kalmaması ve siyasetin futbola karışması, günümüzde yaşanan sorunların temel sebebi olarak gösterildi.
    • Futbolun inanılmaz bir ekonomi olduğu ve yıllık bahis piyasasının bir trilyon dolar değerinde olduğu vurgulandı.
    1:24:08Şike ve Bahis Sorunu
    • İkinci lig kulüplerinde iddiaya ve bahise olan ilgi çok yaygın, oyuncuların maaşları alamadığı için bahis oynamaları durumunda takımın aleyhine oynayabiliyorlar.
    • Mehmet Ali Yılmaz, bu konuya parmak basan ilk kişi olarak tanındı ve futbolun ahlakını bozan bir konu olarak bahis olayını eleştirdi.
    • Uefa'nın puan silme cezası getirmeye çalıştığı ancak bu öneri devreye giren bazı kişiler tarafından engellenmiş.
    1:26:27Mehmet Ali Yılmaz'ın Futbol Hakkındaki Görüşleri
    • Haziran 17'de Futbol Federasyonu Türkiye liglerini tescil etmiş, alınan puanları doğru kabul etmiş ve Fenerbahçe'yi şampiyon etmiş.
    • Mehmet Ali Yılmaz, siyasetin futbola karışması durumunu eleştirmiş ve kendisinin futbolu özerkleştirdiğini belirtmiş.
    • Yılmaz, Yargıtay'ın verdiği kararın uygulanmaması durumunu eleştirmiş ve Aziz Yıldırım'ın aklanması umudunu dile getirmiş.
    1:29:06Tribün Güvenliği ve Şike Sorunu
    • Amigolar taraftar değil, hırçın bir gruptur ve kontrolü ele geçirdiğinde kulüp yönetimleri işin içinden çıkamaz.
    • Kulüplerin yönetimlerinin bu amigo kesimini ıslah etmesi ve elektronik biletle tribündeki terörü kontrol etmesi gerektiği vurgulandı.
    • İddia denilen nesle kumar futbola sokuldu, bu durum futbolu çirkinleştirdi ve mertliğini bozdu.
    1:30:09Türk Futbolunun Durumu ve Yöneticiler
    • Konuşmacı, Türk futbolunun kötü durumunun temel sebebinin yöneticiler olduğunu belirtiyor.
    • Eski yöneticiler (Mehmet Ali Yılmaz, Ali Şen, Süleyman Seba, Faruk Süren) arasında saygı ve sevgi vardı, birbirlerine karşı hakaret veya ters röportajlar olmamıştı.
    • Taraftarlar da yöneticilerin davranışlarından etkilenerek toplumda örnek teşkil ediyorlardı.
    1:31:31Eski ve Yeni Yöneticilerin Karşılaştırılması
    • Konuşmacı, Mehmet Ali Yılmaz gibi eski yöneticilerin futboldan elini ayağını çekmemesi gerektiğini, önderlik yaparak eski havayı yakalamaları gerektiğini vurguluyor.
    • Şimdiki yöneticilerin "topu görse bomba zannedip karakola götürecek" tarzda, futboldan anlamayan kişiler olduğunu eleştiriyor.
    • Eski yöneticilerin Türk futbolu için her şeyi vermiş, kemiklerini sızlattırmışken, yeni gelenlerin futboldan anlamadığı için durum kötüleşti.
    1:33:20Futbolun İçinden Gelen İnsanların Sorumluluğu
    • Futbolun içinden gelen insanların çok tembel olduğu ve ortamı paralı insanlara bıraktıkları iddia ediliyor.
    • Futbolun içinden gelen insanlar, kendilerine sahip çıkmamalarından dolayı Türk futbolunun bu hale gelmesine neden oldular.
    • Türk futbolunu konuşacak adam kalmadığı için artık avukatların futbol konusunda konuştuğu belirtiliyor.
    1:35:48Şike Tartışması
    • Konuşmacı, "şike" tartışmasından bıktığını ve bu durumun ya çözüleceğini ya da bu insanların yok edileceğini söylüyor.
    • 50 yaşından sonra Türk futbolunda "şike" tartışmalarının başladığını ve artık bu duruma son verilmesi gerektiğini vurguluyor.
    • Türk futboluna sahip çıkmak gerektiğini, şike tartışmalarının durulması gerektiğini belirtiyor.
    1:36:46Galatasaray ve Ünal Aysal Hakkında Eleştiriler
    • Bayram Tutumlu'nun Galatasaray başkanı Ünal Aysal'ı hedef alan açıklamaları eleştiriliyor.
    • Galatasaray yöneticilerinin ekmek parasını, lokanta parasını kulübü ödettirdiği iddia ediliyor.
    • Aziz Yıldırım'ın "gizli kapılar ardında" yapılan görüşmelerle Galatasaray'a zarar verdiği ve Ünal Aysal'ın "aldatılacak başkan" olduğu söyleniyor.
    1:38:26Mançini'nin Galatasaray'dan Ayrılışı
    • Mançini'nin iki senede kazanacağı dokuz milyon euroyu bırakıp Galatasaray'dan ayrıldığı belirtiliyor.
    • Galatasaray yönetiminin önce tazminat ödemeyeceğini söylemesine rağmen, gizli görüşmeler sonrasında tazminat ödeneceği söylentileri ortaya çıktı.
    • Konuşmacı, Mançini'nin para için çalıştığını ve dokuz milyon euroyu bırakıp gitmesinin şüpheli olduğunu düşünüyor.
    1:40:02Galatasaray'ın Futbol ve Basketbol Sorunları
    • Galatasaray geçen günlerde basketbolda final serisinde Fenerbahçe'ye karşı son maça çıkmayarak maçı kaybetti ve şampiyonluğu kaybetti.
    • Galatasaray yöneticileri açıklama yaptı ve gerekirse futbolda da ligden çekilirler dediler.
    • Galatasaray'ın çok fazla borç altında olduğu ve yönetimin altyapı hazırladığı iddia ediliyor.
    1:41:39Galatasaray'ın Geleceği Hakkında Uyarılar
    • Galatasaray'da çok büyük problemler olduğu ve bir patlarsa kötü patacağı uyarısı yapılıyor.
    • Ünal Aysal'ın kafasına göre vezneder alması Galatasaray'ı paramparça ettiği belirtiliyor.
    • Galatasaray'da yıldız oyuncuların takımı yönettiği şeklinde söylentiler var, ancak bu durumun mümkün olmadığı, yönetimin kişiliksiz olması nedeniyle böyle bir durumun yaşanabileceği ifade ediliyor.
    1:43:19Wesley Sneijder ve Eto'o Hakkında Eleştiriler
    • Galatasaray'ın en büyük zararı Wesley Sneijder transferi olduğu belirtiliyor.
    • Eto'o'nun çok tehlikeli, egoist ve sadece kendini düşünen bir oyuncu olduğu, futbolunu ve eski gücünü kaybettiği iddia ediliyor.
    • Eto'o'nun dünyadaki en büyük menajerlerden biri olduğu ve nereye giderse oraya problem yaratmaya çalıştığı, geçmişte hiçbir takımdan iyi ayrılmadığı söyleniyor.
    1:44:37Galatasaray Yönetimine Yönelik Eleştiriler
    • Galatasaray'daki oyuncuların (hem yerli hem yabancı) başkanı inanılmaz yalancı olduğunu söylediği belirtiliyor.
    • Galatasaray'daki başkanın 73 yaşına gelmiş olduğu ve bu yaşından sonra bir başkanın düzelmesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor.
    1:45:34Bayram Tutumlu'nun Galatasaray'a Yönelik Açıklamaları
    • Bayram Tutumlu, TV'de Galatasaray'ı, özellikle Ünal Aysal ve yönetimini hedef alan sert sözler söylemiştir.
    • Tutumlu, Galatasaray yönetimini "kişiliksiz" olarak nitelendirmiştir.
    • Sneijder'in gelişi bir hataydı ve Sneijder'in takımı yönettiğini iddia etmiştir.
    1:46:00Metin Ünlü'nün Yorumları
    • Metin Ünlü, Bayram Tutumlu'nun sözlerini kabul etmediğini ve kınadığını belirtmiştir.
    • Tüm spor kulüplerinin başkanlarına ve yöneticilerine "kişiliksiz" denmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulamıştır.
    • Sneijder'in takımını yönettiğini iddia etmek, hem teknik kadroya hem de Galatasaray yönetimine hakaret sayılacağını ifade etmiştir.
    1:48:42Bayram Tutumlu'nun Tepkisi
    • Bayram Tutumlu, Metin Ünlü'nün bilmediğini ve belgesiz konuştuğunu iddia etmiştir.
    • Sneijder'in menajerinin kendisiyle iletişime geçtiğini ve belgeleri olduğunu söylemiştir.
    • Galatasaray'ı paramparça eden kişilerin geri dönmesi gerektiğini ve Türkiye'nin futboldan soğuduklarını belirtmiştir.
    1:52:17Galatasaray'ın Finansal Durumu
    • Bayram Tutumlu, Galatasaray'ın paraya ihtiyacı olduğunu iddia etmiştir.
    • Galatasaray'ın 250 bin Euro ile paraya ihtiyacı olduğunu belirtmiştir.
    1:52:58Galatasaray'ın Ekonomik Durumu ve Felipe Melo'nun Değerlendirmesi
    • Galatasaray'ın büyük bir paraya ihtiyacı var ve UEFA'dan Şampiyonlar Ligi vizesini alıp alamayacağı belli değil.
    • Felipe Melo, Galatasaray'ın beyninin kötü olduğunu, kulübün para olmadığını ve transferleri yapamayacağını söylemiş.
    • Felipe Melo, Galatasaray'ın kendisini satarsa kulübe para getireceğini ve kendisinin daha iyi olamayacağını belirtmiş.
    1:54:18Bayram Tutumlu'nun Galatasaray'a Dair Düşünceleri
    • Bayram Tutumlu, Felipe Melo'nun tutumunu ayıp bulduğunu ve onun Galatasaraylı olmadığını, kulübün "yağcısı" olduğunu söyledi.
    • Tutumlu, Galatasaray'ın Türkiye'nin onurunu ve şerefini kurtardığını, Avrupa'daki Galatasaraylıların Türkiye'deki Galatasaraylılardan daha iyi olduklarını belirtti.
    • Galatasaray'a olan aşkından dolayı mahkemeye verileceği ve tutuklanabileceği iddiasını reddetti.
    1:57:30Programın Sonu ve Yorumlar
    • Programın sonunda ünlü bir konuk, Bayram Tutumlu'nun konuşmasını beğenmediğini ve Galatasaraylılık para ile ölçülmediğini belirtti.
    • Kulüp sevgisi ve üyelik değerlerinin maddi değerlerle ölçülmediği, kulübe girmekle öğrenildiği vurgulandı.
    • Trabzonspor onursal başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın Trabzonspor ve Fenerbahçe arasındaki sorun olmadığını belirten konuşması örnek bir konuşma olarak görüldü.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor