Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Servet Yıldırım ve ekonomist Mahfi Eğilmez'in sunduğu bir ekonomi programıdır. Programda ayrıca Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ telefon bağlantısıyla konuşmaktadır.
- Program, siyasi ve jeopolitik gelişmelerle başlayıp, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 2019 seçimlerinde Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklaması ve Suriye'deki gelişmeler ele alınmaktadır. Ardından Dünya Bankası'nın Türkiye büyüme tahminlerini yükseltmesi, kripto para piyasası, dolar ve euro paritesi, petrol ve altın fiyatları gibi ekonomik konular incelenmektedir. Son bölümde ise Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, Arda Turan transferi ile ilgili sorulara yanıt vererek kulübün finansal durumunu açıklamaktadır.
- Programda ayrıca Türk Lirası'nın 2018'deki durumu tartışılmakta ve ekonomist Mahfi Bey, Türkiye'nin ekonomik büyümesi ve istihdam yaratma kapasitesi hakkında görüşlerini paylaşmaktadır. Piyasa uzmanları, belirsizlikli bir ortamda doğru yatırım stratejileri hakkında tavsiyelerde bulunmaktadır.
- 00:10Programın Tanıtımı
- Servet Yıldırım ve Mahfi Eğilmez ile 10 Ocak Çarşamba günü ekonomi gündemine ve piyasalara bakılacak.
- İzleyicilerden sorular ve yorumlar için NTV.com.tr e-posta adresi üzerinden iletişime geçilebilir.
- Dün NTV Spor Genel Yayın Yönetmeni Fuat Akdağ'ın "istihdam yaratmayan üretim" tartışması üzerine bugün cevap verilecek.
- 01:23Siyaset ve Jeopolitik Gelişmeler
- MHP lideri Devlet Bahçeli, 2019'da cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını ve Erdoğan'ı destekleyeceklerini açıkladı.
- Erdoğan, Bahçeli'ye şükranlarını sundu ve iki liderin bir araya geleceği belirtildi.
- Suriye ordusu, çatışmasızlık bölgesi olarak ilan edilen İdlib'in güneydoğusunda El Nusra ile mücadele operasyonu yürütüyor.
- 02:36Ekonomik Gelişmeler
- Dünya Bankası, Türkiye'nin 2017 büyüme tahminini %4'ten %6,7'ye yükseltti.
- Türkiye'nin beklenenden daha hızlı toparlanmasında mali ve parasal desteğin önemli payı olduğu vurgulandı.
- Trump'ın 23-26 Ocak tarihlerinde İsviçre'nin Davos kentinde yapılacak Dünya Ekonomik Forumu'na katılmayı düşündüğü açıklandı.
- 03:42Kripto Para ve Piyasa Durumu
- Ethereum'un kurucu ortağı Charles Hoskinson, kripto para piyasasının çökeceğini ve konsolide olacağını söyledi.
- Küresel piyasalarda doların değerlendiği, Euro'nun 1,19-1,16 ile iki haftanın en düşüğü indiği belirtildi.
- Borsa İstanbul gün boyunca satıcılıydı, küresel borsalardan negatif ayrıştı ve %1'in üzerinde kayıp yaşandı.
- 05:14Döviz ve Altın Fiyatları
- Brent petrol 69,24 dolarla 2,50 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
- Altın fiyatları doların değer kazanmasıyla geriledi, ons altın 1.308 dolarla bir haftanın en düşük seviyesini gördü.
- Gram altın 158,90 lira, çeyrek altın 262 lira, yarım altın 525 lira, Cumhuriyet altını 1.067 lira.
- 06:21Döviz Tahminleri ve Yatırım Önerileri
- Euro'nun dolar karşısında değerleneceği öngörüsü birçok ekonomist ve kuruluş tarafından yapıldı.
- Euro/Dolar paritesinin 2018'de 2017'ye göre daha değerli olacağı tahmin ediliyor.
- Doğru yatırım için tek bir şeye yoğunlaşmak yerine, altın, döviz ve Türk lirası gibi farklı alanlardan parça parça alıp bir sepet oluşturmak öneriliyor.
- 09:20Kripto Para ve Bitcoin Tartışması
- Kripto para ve Bitcoin'in arkasındaki teknoloji sorun değil, ancak para kaybı durumunda bankaya gidip şikayet etme şansı yoktur.
- Ethereum'un kurucu ortağı, kripto para piyasasının çökeceğini ancak sonrasında konsolide olacağını belirtmiştir.
- Fed, Bitcoin'in dolar için güvenilir bir rakip olamayacağını ve sanal paraların ne anlama geleceğini çözmeye çalışmanın daha başlarında olduğunu açıklamıştır.
- 11:16Türk Lirası ve Döviz Tahminleri
- 2018 yılında Euro lehine olacak, ancak TL'ye karşı nasıl olacağını belirleyecek birçok neden vardır.
- Türk Lirası, son 2-3 yıldaki değer kayıpları ve reel efektif kur endeksi açısından aşırı değer kaybetmiş bir para konumundadır.
- Yabancı sermaye girişi (tahvil ve hisse senedi) geçen yıl 11 milyar dolar olmuş, bu Türk Lirasının daha fazla değer kaybetmesinin önünde engel olmuştur.
- 13:37Başakşehir Kulübü Başkanı'nın Açıklaması
- Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, Arda Turan transferi ile ilgili sorulara yanıt vermiştir.
- Kulüp, UEFA'ya katılmaktan 13 milyon Euro, Cengiz Ünder satışından 25 milyon Euro ve diğer transferlerden 5 milyon Euro gelir sağlamıştır.
- Göksel Gümüşdağ, kulübün belediye takımı veya belediye kaynakları kullanmadığını, A.Ş. olarak yedi ortağının borçtan ve alacaktan sorumlu olduğunu vurgulamıştır.
- 17:09Ekonomik Büyüme ve İstihdam İlişkisi
- Ekonomi son bir yılda yaklaşık %7 büyüyüp istihdam yaratmış olsa da, yarattığı istihdam oranı daha düşük seviyededir.
- Ekonomide yapısal sorunlardan biri ihracat ve üretimin ithal girdi bağımlılığıdır.
- Tarım ve hizmetler gibi sektörlerin istihdam yaratma kapasitesi daha yüksektir, ayrıca kaçak işçi göçmenler sorunu da istihdam yaratımını etkilemektedir.