Buradasın
Yapay Zeka ve Geleceğin Toplumsal Etkileri Üzerine Bir Sohbet
youtube.com/watch?v=Jz3_IF6DUvIYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, yapay zeka konusunda uzmanlar, hukukçular, öğretmenler ve diğer alanlardan konuşmacıların yer aldığı bir sohbet formatındadır. Konuşmacılar arasında Nihan/Nihal Hanım, bir hukuk uzmanı, bir öğretmen ve teknoloji uzmanları bulunmaktadır.
- Video, yapay zekanın tarihsel gelişimi, yapay dar zeka ile yapay genel zekanın farkları ve gelecekteki potansiyel uygulamaları üzerine odaklanmaktadır. Konuşmacılar, yapay zekanın sağlık, hukuk, eğitim, askeri alan ve transhumanizm gibi farklı alanlardaki etkilerini tartışarak, 20-30 yıl içinde genel bir teknolojiye dönüşebileceğini öngörmektedir.
- Ayrıca videoda Türkiye'nin yapay zeka alanında özellikle Baykar şirketinin ve Selçuk Bayraktar ailesinin sahip olduğu potansiyel, beyin göçü sorunu ve genç neslin teknolojik becerileri gibi konular da ele alınmaktadır. Konuşmacılar, yapay zekanın olumlu ve olumsuz yönlerini tartışıp, gelecekteki toplumsal düzeni nasıl etkileyeceğine dair görüşlerini paylaşmaktadır.
- Yapay Zekanın Temel Amacı
- Yapay zekanın temel amacı insan zekasını taklit etmek ve karmaşık durumlarda farklı kararlar verebilmektir.
- Günümüz bilgisayarlar büyük kapasiteler olsa da insan zekasının karmaşıklığını ve düşünme yeteneğini sahip değildir.
- Yapay zeka, insan zekasını makinelere uygulamak için geliştirilen algoritmalarla 1950'lerden 1960'lara kadar çalışmalar yapılmıştır.
- 01:01Yapay Zeka Tarihsel Gelişimi
- İlk yapay zeka terimi 1959'da Darmt konferansında kullanılmış ve özellikle Amerika'da savunma bakanlığı ve devlet kurumları tarafından desteklenmiştir.
- 1970'ler ve 1980'lerde beklentiler karşılanmazken yatırımlar azalmış, ancak 1990'lar ve 2000'lerde özel şirketlerin yatırımıyla tekrar gelişmeye başlamıştır.
- 2010'lardan sonra özellikle Tesla gibi otonom araçlar gibi önemli gelişmeler yaşanmıştır.
- 02:56Yapay Genel Zeka ve Geleceği
- Birçok uzmanın görüşüne göre 20-30 yıl içinde insan zekasına eşit olan yapay genel zekaya ulaşılabilir.
- Şu anki yapay zekalar yapay dar zekaya sahip olup, bir alanda iyi olsa da diğer alanlarda aynı performansı gösteremezler.
- Yapay zeka ve insan zekası birbirinden ayrı kalmaya devam ederse otomasyon tüm meslekleri alabilir, simbiyotik ortak yaşam geliştirilirse ise insanın yapabilecekleri sınırı olmaz.
- 06:00Yapay Zeka Türleri
- Yapay zeka iki ana kategoriye ayrılır: yapay dar zeka ve yapay genel zeka.
- Yapay dar zeka sadece tanımlı işi gerçekleştirebilen sınırlı sistemlerdir (örneğin satranç oynayan bilgisayarlar, otonom araçlar).
- Yapay genel zeka ise insan zekasına eşit seviyede, çeşitli alanlarda genel bilgi sahibi olabilecek sistemlerdir.
- 07:42Yapay Zekanın Etik Sorunları
- Büyük şirketlerin sahipleri yapay zekayı önce kendilerine ulaşmak isteyebilir, bu durumda diğer insanlar onların gözünde hayvan zekasına sahip olabilir.
- Yapay zekalı insanlar tanrısal seviyelere çıkartılabilecek kapasitelerle, hiçbir güç onları durduramaz.
- Yapay zekanın etik arka planının şimdiden çıkarılması ve dünya genelinde kabul görülen bir hukuk sistemi oluşturulması gerekmektedir.
- 10:33Yapay Zeka ve Hukuk Alanındaki Yetersizlik
- Türkiye'de yapay zeka alanında çalışan hukukçu sayısı oldukça düşük ve akademik metin sayısı da sınırlı.
- Yapay zekanın insanlar için öngörülemez durumda olduğu ve 20-30 yıl içinde genel yapay zekaya ulaşılabilir deniliyor.
- Bilgi üstel bir şekilde artmakta ve sıradışı bir hızla gelişmekte, bu nedenle 20-30 yıl içinde yapay zeka gelişimi gerçekleşebilir.
- 11:59Yapay Zekanın Geleceği ve Kontrolü
- Yapay zeka konusunda yeterli atılımlar ve koruma yapılmazsa, bunun bir lüks değil bir sıkıntı yaratabileceği düşünülüyor.
- Kontrolsüz bir güç olarak gelen yapay zekanın kanunlarla öngörülmesi gerektiği vurgulanıyor.
- Geçmişte bilim kurgu filmlerini izlerken, şu anda bunları yaşadığımız belirtiliyor.
- 13:03Yapay Zekanın İnsanlık Üzerindeki Etkileri
- Yapay zeka sayesinde çok fazla öyküye sahip insanlar olabilir ve dünya bunların yönetiminde olabilir.
- Yapay zeka cep telefonundan daha fazla hayatımıza girecek ve bizi yönetecek.
- Eğitim şekli değişecektir ve biyolojik insanların biteceği düşünülüyor.
- 14:33Kanunların Yapay Zekaya Uyum Sorunu
- Yapay zeka gerçekleştikten sonra kanunların getirilmesi geç olacak çünkü insan zekası yapay zekanın kapasitesine ulaşamayacak.
- Önümüzde öngörülmezlik var ve bunun önünü ciddi şekilde almak gerekir, aksi takdirde büyük bir insanlık suçu yaşanabilir.
- Yapay zeka hukuku gibi alanlar henüz yeni hukuk düzenine giren konulardır ve etik açıdan henüz düzene oturtulamamıştır.
- 16:07Yapay Zekanın Olumlu ve Olumsuz Görüşleri
- Yapay zekadan korkma eğilimi var, bu da Hollywood'un etkisiyle besleniyor.
- Yapay zekanın daha olumlu etkilerde bulunacağına inanılıyor ve insanlığın geleceğini insansılaştırmamak gerektiği vurgulanıyor.
- Yapay zeka duyu organları olmadığı için insanlar gibi algılamayacak, veriye dayalı bir sistem olarak çalışacak.
- 18:10Zeka Kavramı ve Yapay Zeka
- Yapay zekanın insanlığın gelişimi ve süper yapay zeka geliştirilmesiyle ilgili fikirler tartışılıyor.
- Zeka kavramı görsel, işitsel ve duygusal zeka gibi çoklu bir yapıya sahiptir ve hatırlama, kaydetme, eski bilgileri kullanma ve yeni bilgi üretme ile ilişkilidir.
- Akıl, zekanın doğru zamanda doğru yerde uygulanması anlamına gelir ve zekanın norma göre uygulanması akıl oluşturur.
- 21:41Yapay Zekanın Kullanım Alanları
- Transmanistik bağlamda yapay zeka, çok veri ve çok zeka ile daha iyi kararlar alınabilir ve daha iyi akıl oluşturulabilir.
- İnsanlar dijital ortamda hareketlerini kaydettikçe, yapay zeka daha başarılı tahminlerde bulunabilir.
- Kovan zihin kavramı etrafında zekaların birleştirilmesi, bireyselliği birazcık yok eder ve insan ömrü uzatılırsa daha iyi bir zeka oluşturulabilir.
- 24:16Yapay Zekanın Sağlık Alanında Kullanımı
- Yapay zeka sağlık alanında maliyetler azaltabilir, tedaviler geliştirilebilir ve tedavi yönetimi daha efektif hale getirilebilir.
- Robotik cerrahi, implantlar ve big data ile hasta bilgilerinin saklanması yapay zekanın sağlık alanında kullanılma alanlarıdır.
- Yapay zeka, embriyo seçiminde, kanser tedavisinde, ilaç etkileşimlerinde ve tüp bebeklerde kullanılabilir.
- 26:44Transhumanizm ve Yapay Zeka
- Transhumanizm açısından, ölmeden önce yapay zekanın dijital ortamda aktarılması ve chat robot tarzı şeklinde saklanması mümkündür.
- Yapay zekanın aktarılabileceği bir robot vücuta ve hiperrealistik doku giydirilerek istenen insanın oluşturulabileceği düşünülüyor.
- Akıllı şehirlerde yapay zeka, insan haklarını daha iyi koruma, siber saldırganlara karşı önlem almak ve daha doğru kararlar vermek için kullanılabilir.
- 29:11Yapay Zekanın Toplumsal Etkileri
- Yapay zeka destekli akıllı şehirlerde otomatik araçlar ile daha az doğa kirletilmesi, daha hızlı ve güvenli ulaşım sağlanabilir.
- İnsanlar yeteneğine göre işe yönlendirilebilir, ancak bu durum emek sınıflarının işsiz kalmasına neden olabilir.
- Yapay zeka, insan zekasının analitik ve duygusal yönlerini tespit ederek işe seçim yapabilir.
- 30:19Yapay Zeka ve Eğitim
- Yapay zeka ile insanların analitik ve duygusal zekalarına göre hangi bölüme daha yatkın oldukları tespit edilebilir ve eğitimi şekillendirilebilir.
- Özel yetenekli ve rasyonel yetenekli çocukların daha farklı eğitim görmesi gerektiği, transhumanizm ve yapay zeka açısından değerlendirilebilir.
- Robot işçilerin yerine emek kıtlığı olmadığı zamanlarda insanlar daha manevi şeylere zaman ayıracaklarını düşünülebilir.
- 31:20Yapay Zeka ve Güvenlik
- Üçüncü Dünya Savaşı'na vesile olabilecek bireysel transhumanizmin askerleştirilmesinin önemi vurgulanmalıdır.
- Spot miniler, silahlı atlaslar, dronelar, yapay zekaya sahip robotlar ve tanklar gibi teknolojilerin gelişimi dikkatle izlenmelidir.
- Yapay zeka dünyaya ya kaos, cehennem, kıyamet ya da ölümsüzlük, kurtuluş getireceğini düşünülebilir.
- 32:22Eğitimde Yapay Zeka'nın Olumlu Etkileri
- Yapay zeka sayesinde eğitimde tekdüzelikten kurtulup çeşitlilik yaşanacaktır.
- 18. yüzyıldan kalma işçi sınıfı yetiştirme amaacına yönelik eğitim şekli değişecektir.
- Gelecekte öğretmenler rehberlik boyutunda olacak, yazılım ve yapay zekanın şekillenmesi boyutunda görev yapacaklardır.
- 33:26Eğitimde Kişiselleştirme
- Her çocuk aynı sınıf içinde aynı şeyi öğrenmek zorunda olmak bitecektir.
- Her çocuğun kendine göre güzellikleri vardır ve yapay zeka ile bu çocuklar kalıplara girmeyecek, kendi geleceğini organize edebileceklerdir.
- Yapay zeka ile istenilen insan profiline göre algı denetimi yapılabilir ve istedikleri bir dünya yaratılabilir.
- 35:40Eğitimin Tek Tipleşmesi ve Çeşitliliği
- Korku senaryolarında genellikle insanların tek tip olduğu ve duygularından arındırılmış olduğu gösterilir.
- Eğitimde çeşitlilik olacak ancak sınırsız çeşitlilik kontrol edilemez ve izin verilmeyecek.
- Eğitimde tek tiplikten çıkmayacak, ancak modern bir çeşitliliğe gidilecektir.
- 38:13Türkiye'de Yapay Zeka
- Türkiye küresel çapta yapay zeka konusunda zayıf kalsa da ileride olumlu yanları daha çok olmasını temenni edilmektedir.
- Yapay zeka tüm algıları ve hayatları şekillendirebilecek en güçlü bir teknolojidir.
- Türkiye'de askerileşme noktasında bazı insansız hava araçları geliştirilebiliyor ve bazı sistemler geliştirilebiliyor.
- 41:09Türkiye'nin Yapay Zeka'da Durumu
- Türkiye'de yazılımı ve üretimi yerli ve milli olan yapay zeka sistemleri geliştirilmektedir.
- Aselsan, Havelsan gibi devletin elindeki üretimler ve Türksat uyduları ile uzay çalışmaları gelişmektedir.
- Türkiye gerisinde olsa da aşağılık psikolojisine düşmemek, bireysel yazılımcıların ve girişimcilerin önünün açılması gerekmektedir.
- 42:44Eğitim ve Beyin Göçü Tartışması
- Eğitim sisteminde robotik, kodlama ve yapay zeka konularının küçük yaşlardan itibaren entegre edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
- Türkiye'nin yapay zeka alanında değerli yeteneklerini kaybetmesi ve beyin göçü vermesi endişe edici bulunuyor.
- Yapay zeka sektöründe dünya üzerinde en fazla yatırım yapıldığı belirtiliyor.
- 44:39Beyin Göçü Tartışması
- Bir konuk, beyin göçünün basın tarafından büyütüldüğünü ve yapay zekanın Türkiye dışında da Türkiye yararına yapılabilen bir alanda olduğunu savunuyor.
- Yapay zeka konusunda sınırların ortadan kaldırılması gerektiği, küresel ölçekte düşünülmeli olduğu vurgulanıyor.
- Uzak gezegenlere seyahatlerin başlayacağı bir gelecekte ülkelerin sınırlarıyla hapsolmak yerine küresel bir bakış açısı gerekliliği dile getiriliyor.
- 46:37Geleceğin Çocukları ve Eğitim
- Geleceğin çocukların teknolojik konularda hızlı öğrenme yetenekleri olduğu ve bazen öğretmenlerden daha hızlı bilgi edinmeleri belirtiliyor.
- Çocukların sınırsız bilgiye ulaşabilecekleri ve büyük ufuklara sahip oldukları vurgulanıyor.
- Geleceğin çocukların Türkiye'nin geleceği için umut kaynağı olduğu ifade ediliyor.
- 48:18Türkiye'nin Yapay Zeka Potansiyeli
- Türkiye'de yapay zeka alanında gençlerin çalışabileceği ve iyi ürünler ortaya koyabileceği potansiyel var, ancak bunun için yeterince teşvik mevcut değil.
- Baykar şirketinin Selçuk Bayraktar ailesi bu alanda iyi bir konuma sahip ve Baykar'ın insansız hava araçları bazı listelerde ilk on, hatta ilk ikiye, üçe girmektedir.
- Türkiye, Libya'da gerçekleşen otonom yapay zekalı saldırıyla BM'de ilk otonom yapay zekalı saldırısı unvanını kazanmıştır.
- 49:54Yapay Zekanın Geleceği
- Yapay zekaya hakim olan dünyanın efendisi olacak, bu nedenle hangi devlet bu alana daha çok yatırım yaparsa ileride bunun meyvelerini alacaktır.
- Sağlık alanında yapay zeka, özellikle radyoloji ve patoloji gibi alanlarda görüntüleri insan doktorlardan daha iyi anlayabilen yapay zekalar geliştirilmektedir.
- Yapay zeka, doktorların aşırı yoğunluktan dolayı hastalara fazla vakit ayrılmaması durumunda onlara yardımcı olabilir ve mevcut uygulamalar (örneğin Ada) hastaların semptomlarını değerlendirerek olası tanıları sunmaktadır.
- 52:02Yapay Zekanın Diğer Alanlardaki Etkileri
- Hukuk alanında yapay zeka, hukukçuların çalışma hayatları boyunca okuduğu onbinlerce, yüzbinlerce sayfa dökümanı analiz ederek hata yapma şansı neredeyse hiç olmayacak ve hukukçuların bulamayacağı hükümlere hızlıca ulaşabilecektir.
- İngiltere'de yapay zeka patent sahibi olabilir mi diye bir tartışma yaşanmış ve İngiliz Patent Ofisi patentin sadece gerçek insanlar tarafından alındığını belirtmiştir.
- Yaklaşık 20-30 sene sonra yaşayacağımız dünya tamamen yapay zeka tarafından yönetilecek olabilir, bu nedenle bireyler olarak yapay zeka konusunda bilgimizi arttırmak ve hayata bakış açımızı genişletmek önemlidir.