• Buradasın

    Elektromanyetik Top ve Savunma Teknolojileri Üzerine Uzman Sohbeti

    youtube.com/watch?v=yNroJagoe3w

    Yapay zekadan makale özeti

    • "Uzmanlar ile Sohbetler" programında sunucu ve Fazıl Bey (TUSAŞ'tan ve savunma teknolojilerinde uzman) arasında geçen teknik bir röportaj.
    • Video, elektromanyetik top teknolojisinin çalışma prensipleri, enerji ihtiyaçları ve dünya genelindeki durumunu ele alıyor. Amerika, Çin ve Türkiye'nin bu teknoloji üzerindeki çalışmaları, elektromanyetik katapult sistemleri ve Türkiye'nin 76/62 deniz topu projesi detaylı olarak inceleniyor. Ayrıca, 2023 yılında faaliyete geçen Yıldırım Test Tesisleri'nin özellikleri ve kullanım alanları da anlatılıyor.
    • Röportajda Makine Kimya Endüstrisi, Ermaksan ve Anzasan gibi Türk savunma sanayii firmalarının projelerdeki rolleri, TCG Anadolu gemisinde kullanılan makara sistemi ve TB3 ile Kızılelma UAV'ların iniş-kalkış teknikleri hakkında teknik bilgiler de paylaşılıyor. Elektromanyetik top teknolojisinin avantajları, namlu teknolojileri ve gelecekteki potansiyeli de videoda ele alınan konular arasındadır.
    02:19Elektromanyetik Top Teknolojisi
    • Elektromanyetik top, yüksek voltaj kullanarak (birkaç bin volt, hatta on bin volta kadar) yüksek akım darbeli güç kaynaklarından elde edilir.
    • Bu sistem kapasitör tabanlı olup, merminin namlu içindeki hareketi ile ölçülerek peş peşe anahtarlanır ve mikrosaniyelik hassasiyette çalışır.
    • Elektromanyetik top, asenkron DC darbeli lineer çalışan bir elektrik motoru gibidir ve plazma ortamında elektriği ileterek mermiyi namlu boyunca iterek çok yüksek hızlara çıkarır.
    04:28Elektromanyetik Topun Teknik Zorlukları
    • Elektromanyetik top teknolojisi malzeme teknolojisi, elektrik, anahtarlama ve manyetik alan tasarım gibi birden fazla disipline girer.
    • Her ülkenin (ABD, Çin, Avrupa, Kore) farklı bilgisi ve görgüsüyle farklı anahtarlama çeşitleri geliştirir, ancak temel prensipler benzerdir.
    • Anahtarlama sayısı kritik bir bilgidir; daha verimli anahtarlamalar sayesinde kalın kablolara ihtiyaç duyulmaz ve mühimmat ve namlu daha az yıpranır.
    06:51Elektromanyetik Topun Uygulanması
    • Elektromanyetik top teknolojisinin gelişimi, elektromanyetik katapult, yarı iletken ve kompozit teknolojilerinin gelişimine de katkı sağlar.
    • ABD, elektromanyetik top için geliştirilen mühimmatı uyarlayarak 155 toplardan ve deniz toplarından atışlar yapmaktadır.
    • Elektromanyetik top projelerinin durdurulmasının nedeni, gelişmiş mühimmatlarla mevcut topçularda daha uzun menzillere ulaşabilmenin, tüm silah sistemini değiştirmekten daha ekonomik ve pratik olmasıdır.
    09:06Elektromanyetik Top Teknolojisi ve Gelişimi
    • Elektromanyetik top teknolojisi geliştirilmeye devam ediyor, ancak tüm silahları elektronik hale getirmek gibi bir yaklaşım yoktur.
    • Amerikan donanmasının entegrasyon projesi bütçesi onaylanmamış olsa da, tesis ve çalışmalar devam etmektedir.
    • Elektromanyetik top mühimmatındaki geliştirmelerin sonuçları şu anda konvansiyonel sistemlerde de fayda olarak alınmaktadır.
    09:47Amerika ve Türkiye'deki Elektromanyetik Top Çalışmaları
    • Amerikan ordusu, General Atomics firmasıyla çalışarak atışlı testlerini devam ettirmektedir.
    • Kara şartlarında treyler ile çekilebilen, uyarlanabilir ve basit bir sistem daha cazip ve ekonomik olarak görülmektedir.
    • Türkiye'de henüz İstif sınıfı teslim alınmamış ve TF-2000 hala konuşulmaktadır, bu nedenle elektromanyetik top teknolojisi doktrin, lojistik ve operasyonel ihtiyaç haline geldiğinde canlanacaktır.
    11:09Türkiye ve Çin'deki Elektromanyetik Top Çalışmaları
    • Türkiye, Amerika ve Çin gibi ülkelerin bildiği teknolojiyi de yapabilmektedir, ancak ölçek farkları vardır.
    • Türkiye 10 megajul güç seviyelerine kadar ulaşmış, ancak proje için planlama, organizasyon ve hedef konması gerekmektedir.
    • Çin 2005 yılında laboratuvar fotoğrafı paylaşmış, 2008-2009 yıllarında ise gemi üzerinde ateş eden ve 100 kilometrelik atışlar test eden bir elektromanyetik top projesi ile ortaya çıkmıştır.
    12:41Elektromanyetik Top Teknolojisinin Geleceği
    • Elektromanyetik top sistemleri gibi yeni teknoloji silahların gelişmemesi mümkün değildir.
    • Avrupa'da Fransa, Almanya, Rusya ve Kore gibi ülkeler elektromanyetik top teknolojisinde çalışmalar yapmaktadır.
    • Türkiye'de TÜBİTAK, SAGE ve ASELSAN bu konuda çalışmalar yaparken, en başta altyapıları veren ve çekirdek temel teknolojilerin anahtarı olan yüksek akım, yüksek gerilim ve power elektronik konularında ilerleme kaydedilmektedir.
    15:21Elektromanyetik Fırlatma Sistemleri
    • Amerika uçak gemisinde elektromanyetik fırlatma sistemi test görüntülerini paylaşmış, Çin ise kendi uçak gemisinde benzer bir sistem kullanacağını belirtmiştir.
    • Çin'in uçak gemisi denize indirme töreninde, elektromanyetik fırlatma sistemi kısmının üstü kapalı olduğu için teknolojisinin gizli tutulup tutulmadığı konusunda şüpheler doğmuştur.
    • Çin'in teknolojik olarak yapılan işin en performanslı, en verimli ve en optimum olup olmadığı sorgulanmaktadır, çünkü proje yapılış şekilleri Batı ve Doğu arasında farklılık göstermektedir.
    17:35Çin'in Uçak Gemisi ve Elektromatik Katapult Sistemleri
    • Gemi canlı şartlarda denendiği için daha gelişmiş parçalar, donanımlar ve ayarlamalar olacaktır.
    • Çin'in uçak gemisinde kapalı olan kısımlar henüz bitirilmemiş olabilir, bu da ince revizyonlar ve modifikasyonlar yapmaya devam ettiklerini gösterir.
    • Amerika'nın Ford uçak gemisi sahaya çıktığında elektromatik katultalar karada denenmiş olmasına rağmen gemi üzerinde sorunlar yaşadı ve Trump tarafından eleştirildi.
    18:28Çin'in Elektromatik Katultalar Hakkında Tahminler
    • Çin'in de ince revizyonlar yapmaya devam ettiği düşünülüyor, gemi denize indirildiğinde ve uçak operasyonları başladığında hatalar ve arızalar yaşanabilir.
    • Amerika'da 10 bin kişi, Çin'de ise 10 binlerce kişi elektromatik fırlatma sistemleri projesinde çalışıyor.
    • Çin'in yaklaşımı ve projeye bakışı farklı olduğu için yapabileceklerine inanılıyor, ancak çok iyi ve verimli olup olmayacağı ayrı bir konu.
    19:34Elektromanyetik Fırlatma Sistemleri Arasındaki Farklar
    • Elektromanyetik katult ve top sistemi arasındaki mantık benzer olsa da, katultte lineer DC asenkron bir sistemle hızlandırma yapılıyor.
    • Elektromanyetik topun namludan çıkan mermi 5-6 milisaniyenin altında, katultte ise saniyeler boyunca hızlanan çok daha yüksek kütleden bahsediliyor.
    • Amerika'nın Ford gemisindeki elektromatik katult 250 megajullere yakın enerji harcayabiliyor, en büyük elektromanyetik top ise 64 megajul şarj olan enerjiye sahip.
    21:24Çin'in Avantajları ve Türkiye'deki Durum
    • Çin, yarı iletken konusunda dünyadaki en büyük üreticilerden biri ve yüksek akım, yüksek gerilim konusunda yarı iletken anahtarlama çok kritik teknolojiler.
    • Türkiye'de yarı iletkenlerin alımı zor olduğu için alternatif çözümlere gidilmiş, Çin ise kendi ürettikleri yarı iletkenleri kullanabiliyor.
    • Türkiye'de yüksek gerilim ve yüksek akım konularını geliştirmek için kritik teknolojileri geliştirmek gerekiyor, ancak bu konuda hiçbir proje ve altyapı yok.
    23:19Türkiye'de Elektromanyetik Teknolojiler
    • Elektromanyetik top ve katult teknolojileri Türkiye'de yapılabilir, ancak şu anki imkanlar ve tecrübelerle zor olabilir.
    • TCG Anadolu'da edindiğimiz kabiliyetlerle, Bayraktar TB3 ve Kızılelma'nın iniş-kalkış konusunda bilgi edinilebilir.
    • Türkiye'de elektromanyetik konusunda bilgi sahibi kişiler var ve gelecekte bu konuda sorular sorulabilir.
    24:42Katult Sistemlerinin Çalışma Prensibi
    • Mekanik katult sistemlerinde ayarlar ve çalışma toleransları sınırlı olurken, makaralı sistemin alt ve üst sınır voltajları ve akımları vardır.
    • Mekanik sistemlerde bir tondan beş-altı tona çıkacak dramatik bir fark olduğunda, sistem standart bir etki verir.
    • Elektromanyetik fırlatma sistemlerinin güzelliği, anahtarlama elemanlarının ve manyetik alanın kontrolünün çok daha kolay olması ve çok daha yüksek güçlere rahatlıkla çıkabilmesidir.
    26:59Elektromanyetik Fırlatma Sistemlerinin Avantajları
    • Elektromanyetik fırlatma sistemleri, uçağa ve yük durumuna özel fırlatma profilleri ve hızlandırma profilleri belirleyebilir.
    • Elektromanyetik fırlatma sistemleri, buharlı sistemlere göre ağırlık ve hacim olarak önemli avantajlar sunar; buharlı sistemler yaklaşık 700 ton ağırlığında iken, elektromanyetik sistemler 300-400 tonlara kadar düşer.
    • Elektromanyetik fırlatma sistemleri, geminin dengesini korurken daha az yük bindirerek daha çok iş yapabilir, bakım açısından daha kolay ve ömürlüdür.
    29:51Deniz Topu Projeleri
    • Makine Kimya Anonim Şirket, 76/62 deniz topu projesini geliştirerek Automelera'nın 1960'larda tasarlanmış kompakt modelinin Türkiye'de geliştirilmiş halini sunuyor.
    • 76/62 deniz topu, daha kolay bakımı, daha yüksek atış hassasiyeti, daha az arıza ihtimali ve tamamen yerli kontrollü bir top sistemi olarak değerlendiriliyor.
    • Makine Kimya'nın ürettiği namlular, klasik namlu üretim teknikleriyle üretiliyor ve binli atışları rahatlıkla geçiyor.
    33:37Namlu Teknolojileri ve Gelecek Çalışmalar
    • Büyük kalibre namlularda krom kaplama teknolojisi ileri seviye bir teknoloji olmasına rağmen, Türkiye'de dünyadaki kadar kaliteli krom kaplama yapma ve tecrübesi bulunmuyor.
    • Elektromanyetik top ve gelişmiş mermilerin kullanılması, namluların daha fazla yıpranmasına neden olabilir, bu da namlu teknolojisinin ilerletilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
    • Makine Kimya, seramik namlular üretimiyle ilgili çalışmalar yapmakta ve yurt dışında ihracat yapmakta, ayrıca elektromanyetik top için namlu, mermi ve tasarımı kendi geliştirmektedir.
    38:01Elektromanyetik Top ve Mühimmat Geliştirme
    • Elektromanyetik top mühimmatı normal toplardan daha etkili görünse de, bu mühimmatı atabilmek için namluyu geliştirmek gerekiyor.
    • 76-62 top ticari bir ürünken, elektromanyetik top geleceğe yönelik bir teknoloji olup, 76-62'nin yapılması gerekliydi.
    • Geçmişte yurt dışından gelen ambargolar ve yedek parça kısıtlamaları yaşanırken, 76-62 projesi bu sorunları aşmanın bir yolunu gösterdi.
    39:1576-62 Top Projesinin Katkıları
    • Makine Kimya, 76-62 projesinde öncülük yapmış ve bu projenin başarıya ulaşması için çözüm ortakları olarak İstanbul Tersanesi ve Ermaksan firması önemli rol oynamıştır.
    • Anzasan firması, atış kontrol sistemini ve atış adedi cetvelini rekor sürede üretmiş, test etmiş ve doğrulamış, deniz ve hava hedeflerine yüzde yüz isabet kaydetmiştir.
    • Makine Kimya, bu işi organize etmiş ve liderlik rolü üstlenmiştir.
    42:13Güdümlü Mühimmat Geliştirme
    • Yasin Bey'in açıklamasına göre, 76 topa güdümlü mühimmat üretilmesi planlanmaktadır.
    • Güdümlü mühimmat, hava savunma hedeflerine karşı daha etkili olabilir, daha az sayıda mermiyle daha doğru bir angajman sağlayabilir.
    • Türkiye'de Roketsan ve Makine Kimya'nın mühimmat fabrikasının bu alanda çalışmalar ve testleri bulunmaktadır.
    43:53Milli Mavi Uçan Yıldırım Test Sistemi
    • Makine Kimya, Milli Mavi Uçan Yıldırım test sisteminin kompleks üretiminde görev almaktadır.
    • Hızal firması, uçakla ilgili yüksek gelirli, yüksek akım çalışmalarını yapmakta ve yıldırım test tesisi için danışmanlık vermektedir.
    • Test tesisinde, yıldırım düştüğünde uçak parçalarına nasıl etki edildiği test edilecek olup, milyon voltlardan yüzbin voltlara kadar değişen, birkaç yüz bin amperden birkaç yüz ampere kadar değişen darbe jeneratörleri kullanılacaktır.
    46:10Yıldırım Test Tesisinin Durumu
    • Tesis 2023 yılında faaliyete geçecek, hatta daha erken geçmesi hedefleniyor.
    • Türkiye'de üretilmeyen yarı iletkenler ve transistörler yurt dışından gelecek, tesisi çalıştıracak yetkili personelin eğitimleri devam ediyor.
    • TUSAŞ'ın bu konuda yetişmiş uzman ve kaliteli personelleri var, Hürkuş, UCRET, Atak helikopteri ve A400 testlerinde yurt dışında tecrübe edindiği için tesiste neyin nasıl yapılacağı konusunda ciddi bilgileri var.
    47:27Tesisin Kapsamı
    • Tesis sadece bir uçak ya da platforma ait değil, helikopter, uçak, donanım gibi çeşitli platformların test edilmesi için kullanılacak.
    • Milli muharip uçak projesi kapsamında kurulsa da, Hürjet'in testleri zaten yurt dışında yapıldı, ancak UCRET için geliştirme, değişiklik ve tasarım testleri tesisde yapılabilir.
    • TAI'nin Yıldırım test tesisinin adı bu şekilde geçiyor, ancak yolcu uçağı, helikopter, insansız araç veya kara/deniz aracı için de benzer testler yapılabilir.
    49:03Programın Amacı ve Etkisi
    • Programın amacı izleyicilere bilgi sunmak, farkındalığı artırmak ve mevcut bilgilerine ekstra bilgi katmak.
    • TUSAŞ'ın yeni mezunlarla ilgili işe alımları yapıldığında, izleyicilerin programlardan etkilenerek teknik sorular sorduğu belirtiliyor.
    • Programın teknolojik altyapı ve genel kültürle ilgili bilgi sunmasıyla Türkiye'nin teknolojik gelişimine katkı sağladığı vurgulanıyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor