Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Dünya'nın tarihini kronolojik olarak anlatan belgesel formatında bir içeriktir.
- Video, Dünya'nın 4,5 milyar yıllık hikayesini gezegenin oluşumundan başlayarak günümüz güneşi sistemindeki olayları kronolojik olarak sunmaktadır. İçerikte meteorlardan gelen suyun yaşamı mümkün kıldığı, ilk bakterilerin ortaya çıkışı, Kambriyen patlaması, büyük donma dönemleri, Permiyen soy tükenmesi, dinozorların ortaya çıkışı ve yok olması, memelilerin evrimi ile insanın ortaya çıkışı gibi önemli tarihsel dönüm noktaları ele alınmaktadır.
- Belgesel ayrıca Pangea kıtasının bölünmesi, okyanusların oluşumu, kıta plakalarının hareketleri, kömür ve petrol gibi enerji kaynaklarının oluşumu gibi jeolojik süreçleri de detaylı şekilde anlatmaktadır. Video, Afrika'nın doğu kıyısındaki dağ sırasının insanın iki ayak üzerinde yürümesine yol açtığı tezi gibi ilginç bilgiler de içermektedir.
- 00:14Dünya'nın Geçmişi
- Dünya, bildiğimiz kadarıyla evrendeki tek yaşam yeri olabilir.
- Gezegenimizi özel yapan nedenleri keşfetmek için dünyanın geçmişinin derinliklerine inmeliyiz.
- Dünya'nın inanılmaz hikayesini anlamak için zaman yolculuğu yaparak gezegenin doğumuna kadar geriye gitmeliyiz.
- 01:42Dünya'nın Oluşumu
- Yolculuk neredeyse beş milyar yıl önce başlıyor, yeni doğmuş güneşimiz toz bulutu içinde.
- Yerçekimi tozları küçük kayalara dönüştürerek, milyonlarca yıl boyunca bu kayaları birleştirerek dünyayı oluşturuyor.
- Dört buçuk milyar yıl önce gezegenimiz bir cehennem gibiydi, sıcaklık bin iki yüz dereceden fazla, hava yok, sadece karbondioksit, nitrojen ve su buharı vardı.
- 04:40Ay'ın Oluşumu
- Mars boyutunda ve saniyede on beş kilometre hızla hareket eden Tia adlı genç gezegen Dünya'ya çarptı.
- Çarpışma sonucu trilyonlarca ton kalıntı uzaya saçıldı, ancak yerçekimi bu enkazı Dünya'yı çevreleyen kırmızı sıcak toz ve kaya halkasına dönüştürdü.
- Bu halkadan genişliği üç bin kilometrenin üstünde bir top oluştu, bu da Ay'ın oluşumuydu ve başlangıçta Dünya'dan çok daha yakın (yirmi iki bin kilometre) bir mesafede bulunuyordu.
- 07:20Dünya'nın İlk Günleri
- Sogumaya başlayan Dünya'nın üzerinde güneş doğuyor, ancak sadece üç saat sonra batıyor.
- Dünya o kadar hızlı dönüyor ki tam bir gün altı saat sürüyor.
- Dünya yavaş değişiyor, gezegenimizin oluşumunu anlamak için milyonlarca yili hızla geçmeliyiz.
- 08:37Su ve Yaşamın Başlangıcı
- Dört milyar yıl önce, meteorların içindeki garip kristallere bakın, aynı patates kızartmasının üzerine döktüğünüz tuz zerreleri gibi gözüküyorlar ve bunların içinde minik su damlacıkları var.
- Her bir göktaşında çok az miktarda su var ama dünyayı yirmi milyon yıldan fazla bombaladıkları için su birikintileri oluşuyor.
- Dünya daha tanıdık gözüküyor ama hala çok tehlikeli bir yer, rüzgar büyük ihtimalle bugünkü en yıkıcı kasırgadan daha hızlı.
- 11:37Kıta ve Atmosferin Oluşumu
- Zamanla Ay uzaklaşıyor, dalgalar duruluyor ve gezegen daha yavaş dönüyor.
- Gezegenin doğumundan yedi yüz milyon yıl kadar sonra hayat veren su yüzeyi kaplıyor, küçük adalar birdenbire ortaya çıkmış gibiler.
- Erik halindeki kaya dünyanın kabuğunu delip patlıyor ve okyanusun üzerine yükseliyor, zamanla lav soğuyor ve bir volkanik ada oluşturuyor, bu adalar gelecekte birleşecekler ve ilk kıtaları oluşturacaklar.
- 13:23Yaşamın Başlangıcı
- Meteorlar gezegenin oluşumundan beri yağıyorlar, üç buçuk milyar yıl önce saldırı yeni ve sert bir aşamaya girdi.
- Bu göktaşları çözülünce mineraller açığa çıkıyor, uzaydan okyanusun dibine karbon, ilkel proteinler ve aminoasitler taşıyorlar.
- Su bir kimyasal çorba haline geldi ve bir şekilde bu kimyasallar bir araya gelip hayat yarattılar, su mikroskobik organizmalarla dolu, bu tek hücreli bakteriler dünyadaki en erken yaşam formları.
- 16:30Stromatolitler ve Oksijen
- Daha karmaşık yaşamları bulmak için zamanda ileri yolculuk yapıp üç buçuk milyar yıl öncesine sığ bir okyanusa gitmeliyiz.
- Bu bakteriler güneş ışığını yemeğe çeviriyor, bu fotosentez adı verilen işlem, güneş ışığını karbondioksiti ve suyu glikoza çevirmek için kullanıyor.
- Bu sihirli dönüşüm bir yan ürün üretiyor: oksijen adı verilen bir gaz, su altında stromatolitler yavaş yavaş okyanusu oksijenle dolduruyor.
- 19:22Dünya'nın Değişimi
- Bundan sonraki iki milyar yıl boyunca oksijen seviyesi artmaya devam ediyor, gezegenin dönüşü yavaşladıkça günler uzamaya başlıyor, şimdi artık en az on altı saat sürüyor.
- Birvirgülelli milyar yıl önce, yani gezegenin oluşumundan üç milyar yıl sonra karmaşık bir hayat yok, bitkiler, dinozorlar, insanlar da yok.
- Dünya'da bu güneş sistemindeki başka hiçbir gezegende olmayan bir şey var, her şeyi değiştirecek bir güç.
- 20:15Plakalar ve Kıta Oluşumu
- Gezegenimiz volkanik adalardan benekleri olan güzel bir mavi top birvirgülelli milyar yıl önce ev sahipliği yaptı.
- Milyonlarca yıl sonra, okyanusun altında dünyanın kabuğu büyük plakalar halinde kırıldı, dünyanın çekirdeği hala iş başında, güneşin yüzeyinden daha sıcak.
- Bu hareket küredeki plakaları itip çekiyor ve okyanusları ve adaları da onlarla beraber taşıyor, milyonlarca yıl geçiyor, görüyoruz ki yaşadığımız gezegen aktif değişiyor, yaşıyor.
- 25:32Buz Devri
- Bu donmuş çorak yer, güney avustralya, altıyüzelli milyon yıl önce.
- Bu, bazı bilim insanlarının adlandırdığı gibi kartopu dünyasının başlangıcı, gezegeni ele geçiren en uzun ve soğuk buz devi olduğuna inandıkları dönem.
- Buzdan devasa bir duvar binlerce metre yüksekliğinde, buz durdurulamıyor, daha çok buz, güneş ışığı gezegenden dışarı yansıtılıyor ve buz daha büyük bir hızla yayılıyor.
- 26:48Dünya'nın Donma Dönemi
- Dünya üç kilometre kalınlığında bir buz tabakasının altında gömülü, erimiş bir ateş topu yerine donmuş buzdan bir top haline gelmiştir.
- Yüzey donmuş olsa da çekirdek hala güneşin yüzeyinden daha sıcak olup, volkanlar milyarlarca ton karbondioksit püskürtmektedir.
- Buz erimeye başladığında, volkanlar daha çok karbondioksit yayıyor ve sıcaklığı çok daha hızlı yükseltiyor, oksijen seviyesi yükseliyor.
- 29:46Buzun Erimesi ve Oksijen Oluşumu
- Buzun erimesi sırasında hidrojen peroksit kırılıyor ve çok miktarda oksijen açığa çıkarıyor.
- Dünya uyanıyor ve atmosfer daha sıcak hale geliyor, yaz günleri yaklaşık yirmiiki saat sürüyor.
- Okyanuslarda ilkel bakteriler ortaya çıkıyor ve buz devrinde ayakta kalan organizmaları bulmanın en iyi yolu okyanusa bakmaktır.
- 32:35Kambriyen Patlaması
- Beşyüzkırk milyon yıl önce oksijenle dolu bir okyanusta ilkel bakteriler evrim geçiriyor ve çok hücreli organizmalar ortaya çıkıyor.
- Kambriyen patlaması sırasında artan oksijen seviyeleri organizmaların daha büyük olmasına ve kemikli iskeletler geliştirmesine izin veriyor.
- Okyanuslardaki hayat canlanıyor, trilobitler ve diğer çok hücreli organizmalar ortaya çıkıyor.
- 34:27Okyanuslardaki Hayat
- Okyanuslarda geniç gözlerine, jilet gibi keskin dişlerine ve kavrayan uzuvlarına sahip canavarlar dolaşıyor.
- Beş santim uzunluğunda olabilecek ilk omurgaya sahip yaratıklar ortaya çıkıyor.
- Okyanusa hayatı harabalık bulmayı beklerken, hayat dolu bir dünyaya giriliyor.
- 36:47Kara Üzerindeki Hayat
- Dörtyüzaltmış milyon yıl önce plakalar hareket ediyor ve yeni bir kıta oluşuyor.
- Güneş yüzeyi ölümcül radyasyonla kavuruyor, ancak ışınların atmosferle karşılaştığı yerde oksijen ozona dönüşüyor.
- Oksijen seviyeleri yükseliyor ve karada yaşam için gerekli koşullar oluşuyor.
- 39:31Karaya Geçiş
- Tiktok adlı garip bir balık, boynu kendini yukarı kaldırmasına izin veriyor ve yüzgeçlerini bacak gibi kullanarak suyun dışına çıkıyor.
- Onbeş milyon yılı aşkın sürede tetrapodlar evrim geçiriyor ve daha güçlü bacaklarla su dışında daha çok vakit geçiriyorlar.
- Üçyüzaltmış milyon yıl önce kara onların evi oluyor ve dört bacaklı omurgalılar evrimleşiyor.
- 41:37Tohumların Ortaya Çıkışı
- Yosunlar ve eğrelti otları var, bazıları en az otuz metre boyunda.
- Bitkiler spor kullanarak çoğaldılar, ancak tohum sudan kilometrelerce uzakta aylarca hatta yıllarca ayakta kalabiliyor.
- Tohumlar gezegene hayat saçıyor ve bitkiler daha çok oksijen pompalıyor.
- 43:44Eklem Bacaklılar ve Devasa Yaratıklar
- Kartal boyutunda bir yusufçuk olan meganura, bacaklarını kanat olarak evrilti ve avlanma alanını genişletiyor.
- Kırkayaklar, örümcekler ve böcekler karaya ilk ayak basan eklem bacaklılar.
- Atmosferdeki yüksek oksijen seviyesi, kertenkele benzeri yaratıkların bedenlerini büyütmeye olanak sağlıyor.
- 45:12Yumurtanın Evrimi
- Hillonous adlı ilk aminiyot, yumurtalarını suya bırakmak yerine, yumurtalarını kendi besin ve su kaynakları içeren olarak geliştirmiş.
- Yumurta evrimde önemli bir gelişme olarak, hayvanların suyu geride bırakıp karayı fethetmesine izin veriyor.
- Ölü bitkiler çürüyerek milyonlarca yıl sonra kömür yataklarına dönüşüyor.
- 48:04Büyük Soy Tükenme
- Sibirya ovalarında otluyor, dinozorlar değil, devasa sürüngenler olan skotosauruslar var.
- Baz altı patlaması seli, çok miktarda kabuk dumanı dünyanın derinliklerinden yükseliyor ve erik kayaları dünyanın kabuğundaki çatlaklardan itiyor.
- Sibirya patlamaları dünya karbondioksit seviyelerini arttırıyor, atmosfer sıcaklığı artıyor ve bitki örtüsü ölüyor.
- 53:54Sibirya Patlamaları ve Yaşamın Yüzde Doksanbeşinin Yok Olması
- Sibirya patlamaları, okyanusları ısıtıp oksijensiz bırakarak deniz yosunları hariç tüm canlıları yok etti.
- Deniz yatağından kaçan metan gazı, sera gazı olarak atmosfere salınarak sıcaklığı neredeyse kırk dereceye çıkararak Sibirya patlamalarından önceki sıcaklıktan altı derece fazla hale getirdi.
- Yarım milyon yıl boyunca devam eden lav akımları, Amerika Birleşik Devletleri büyüklüğünde bir alanı neredeyse altı kilometre derinliğinde eriyip kayayla kaplayarak dünyanın yaşamının yüzde doksanbeşini yok etti.
- 56:45Yeni Yaşamın Başlangıcı
- Dünyadaki yaşamın tamamen yok olmasından elli milyon yıl sonra, gezegen dönüşüm geçirdi ve ikiyüz milyon yıl öncesi Süper Kıta Pangea kutuptan kutba esniyordu.
- Suyun tükenmesinin travmasının ardından gezegen iyileşti, sıcaklık sabitlendi, asit yağmuru nötrleşti ve bitki örtüsü geri döndü.
- Dinozorlar, Permiyen döneminde hayatta kalan sürüngenlerden evrim geçirdi ve dünyanın egemeni oldular.
- 1:00:30Pangea'nın Çatlasması ve Atlantik Okyanusunun Oluşması
- Yüzdoksan milyon yıl önce Süper Kıta Pangea kırıldı ve yeni bir okyanus olan Tetis ortaya çıktı.
- Akıntılar besinleri kıyı sularına iterek, bu alanlar daha sonra Suudi Arabistan, Irak ve İran olacak.
- Ölüm sonrası besinler balıkları çekti ve sonraki on milyon yılı aşkın sürede kaya tabakaları ölü yaratıkları gömecek ve ısıtacak, tarih öncesi balıklar ve planktonlar petrol olacak.
- 1:02:29Atlantik Okyanusunun Oluşumu ve Yaratıcı Coğrafi Aktivite
- Yüzseksen milyon yıl önce Kuzey Amerika plakası Avrupa ve Asya plakalarından tırnak büyüme hızında (her yıl iki buçuk santimetre) uzaklaşıyor.
- Plakaların hareketi, dünyanın kabuğunu ikiye ayırdı, sıkışarak dağ sıralarına ve volkanlara dönüştürdü.
- Bu coğrafi aktivite, gezegeni hareketli, yaratıcı ve eşsiz hale getirdi ve üzerinde yaşayan canlılar adapte olmak ve evrim geçirmek zorunda kaldı.
- 1:09:30Asteroid Çarpma ve Dinozorların Sonu
- Meksika Körfezi'ne doğru gelen asteroid, Yukatan Yarımadası'na çarptı ve milyonlarca nükleer silah enerjisini açığa çıkardı.
- Çarpma sonrasında basınç dalgası, kayalar, depremler ve tsunami dünyayı sardı, dünyanın yüzeyi ikiyüzyetmişbeş dereceye kadar ısındı ve bitki örtüsü tutuştu.
- Asteroid çarpma dinozorları yok etti, taşlaştırdı ve yaktı, dinozorların yüzaltmışbeş milyon yıllık saltanatı sona erdi.
- 1:14:42Memelilerin Evrimi ve İnsanların Başlangıcı
- Dinozorların ölümü diğer türler için bir fırsat oldu, memeliler için yer altında yaşadıkları için sıcaktan ve yangınlardan korundular.
- Kırk yedi milyon yıl önce Almanya olacak yerde, gözleri ve beyni daha büyük olan Darwinus Massive (Ida) gibi yaratıklar evrim geçirerek maymun ve şempanze, en sonunda da insan oldu.
- Kırk yedi milyon yıllık evrime bakarak bilinen ilk atalarımıza ve kendi hikayemizin başlangıcına tanık olduk.
- 1:19:27Himalayaların Oluşumu ve Günümüz Gezegeni
- Dünyanın plakaları sırtlarında kıtalarla yeniden hareket halindeydi, Hindistan plakası Asya'ya doğru kuzeye hareket ediyordu.
- Hindistan ve Asya plakaları dev bir mücadele içindeydi, bir zamanlar okyanus tabanı olan yer iki bin beş yüz kilometre bükülerek büyük bir dağ sırası yükseldi.
- Yirmi milyon yıl önce bu bizim gezegenimizdi, her kıtasıyla, her okyanusuyla, ancak bir şey eksikti: biz insan ırkı.
- 1:23:05Afrika'nın Doğusundaki Dağlar ve İnsanların Evrimi
- Afrika'nın doğu yakasında yer kabuğunu meydana getiren karalar arasında yaklaşık altı bin kilometrelik yarıklar oluşmuş ve bu yarıkların kıyılarında dağlar uzanıyor.
- Bu dağlar Hint Okyanusu'ndan gelen nemin karaya geçmesini engelleyerek sıcaklık artışı ve kuraklık yaratmış, yağmur ormanının bozkıra dönüşmesine neden olmuş.
- Yeni iklim, yaratıkların doğal ortamını değiştirerek onları uzaklara yiyecek aramaya, maymun gibi iki ayak üstünde yürümeye zorlamış; bu, insan tarihindeki en önemli adım olmuştur.
- 1:25:30Homo Erectus ve İlk İnsan Göçleri
- Bir buçuk milyon yıl önce Homo erectus türü, Afrika'da iki ayak üzerinde yürüyen ilk insan türüydü.
- Yetmiş bin yıl önce deniz seviyesi düşerek Afrika ve Arabistan arasındaki boşluk on üç kilometre küçüldü ve Kızıldeniz bu küçük grubun Afrika dışına geçmesi için yeterince dar ve sığ oldu.
- Bu iki yüz küsur kişilik Homo sapiens grubu, zamanla çoğalıp Hindistan'a, Asya'ya ve Avrupa'ya yayıldı.
- 1:28:18Buz Devri ve İnsanların Yeni Dünyaya Geçişi
- Dünya'nın yörüngesinde, karbondioksit seviyelerinde ve sıcak sularda olan doğal bileşimler dünyanın ısısını düşürerek buz devrine girdi.
- Gökdelenler kadar yüksek buz kütleleri kuzey yarım kürede günde otuz santim ilerleyerek gezegeni şekillendirdi.
- Yirmi bin yıl önce, Sibirya ve Alaska arasındaki okyanusun ortasında bir köprü oluştu ve bu köprü insanları Asya'dan Yeni Dünyaya geçirmeye olanak sağladı.
- 1:30:29Buz Devrinin Sonu ve Günümüz
- On dört bin yıl önce buz devrini tetikleyen değişimler tersine dönerek buz çekildi ve buz kütleleri açtığı çukurlar Kuzey Amerika'nın büyük gölleri oluşturdu.
- Altı bin yıl önce buz kutuplara, Kuzey Kutbuna ve Antarktika'ya geri çekildi.
- Dört buçuk milyar yıllık bir yolculuğun ardından insanlar bugünün dünyasına ve zamanına geri döndü.
- 1:33:01Dünya'nın Geleceği
- Dünya en azından dört buçuk milyar yıl daha yaşayacak ve gezegenimizin öyküsünün henüz yarısı anlatılmıştır.
- Gelecekte daha fazla mucize, felaket ve garip yaratıklar olabilir.
- Dünya'nın öyküsünün bir sonraki bölümü hala yazılıyor.
- 1:34:13Gezegenin Oluşumu ve İlk Yaşam
- Bir buçuk milyar yıl önce, yani gezegenin oluşumundan üç milyar yıl sonra karmaşık bir hayat yoktu.
- Dünya'da bu güneş sistemindeki başka hiçbir gezegende olmayan, her şeyi değiştirecek bir güç vardı.
- Gezegenimiz volkanik adalardan benekleri olan güzel bir mavi top, bir buçuk milyar yıl önce ilkel yaşama ev sahipliği yaptı.
- 1:35:04Plakaların Hareketi ve Süper Kıta Rodinya
- Okyanusun altında dünyanın kabuğu büyük plakalar halinde kırıldı ve çekirdek hala iş başında, güneşin yüzeyinden daha sıcak ve kabuğun üstündeki kayayı hareket ettirebiliyor.
- Bu hareket küredeki plakaları itip çekiyor ve okyanusları ve adaları taşıyor.
- Dört yüz milyon yıldan fazla sürede yeni süper kıta Rodinya şekil aldı.
- 1:36:01Stromatolitler ve Oksijen Üretimi
- Rodinya'nın etrafındaki sığ sularda stromatolitler sihirlerini iki milyar yıldan fazladır yapıyor.
- Stromatolitler atmosfere oksijen pompalıyor.
- Dünya sıcaklık otuz derece ve günler on sekiz saat uzunluğunda iken, dünyadan çok Mars'a benziyordu.
- 1:39:53Asteroid Çarpma ve Yaşamın Sıfırlanması
- Asteroidin çarpma gücüyle çarptığı her şey yok oluyor ve asteroid bile anında buharlaşıyor.
- Çarpma milyonlarca nükleer silah enerjisini açığa çıkarıyor.
- Çarpmadan dakikalar sonra asteroidin çarptığı yerden binlerce kilometre uzakta, dünya her yönden saldırı altında; kayalar yağıyor, depremler yeri sallıyor ve tsunamiler kıyıları dövüyor.
- 1:43:22Stromatolitler ve Oksijen Üretimi
- Daha karmaşık yaşamları bulmak için zamanda ileri yolculuk yapıp üç buçuk milyar yıl öncesine sığ bir okyanusa gitmek gerekiyor.
- Stromatolitler, yaşayan bakteri kolonileri, güneş ışığını yemeğe çevirerek fotosentez yaparak oksijen üretiyor.
- Oksijen sudaki demiri paslandırıyor ve demir zengini kaya birikintileri oluşturmak için okyanus tabanına çöküyor.
- 1:45:45Süper Kıtanın Parçalanması ve İklim Değişikliği
- Derinden bir güç kabuğu parçalıyor ve bunu yapacak kadar kuvvetli tek bir güç var: ısı dünyanın eriyik çekirdeğinden kaçıyor, kabuğu esnetiyor ve güçsüzleştiriyor.
- Büyük süper kıta ikiye ayrılıyor ve yoğun coğrafik aktiviteler volkan kütleleri oluşturuyor.
- Bu volkanlar atmosfere karbondioksit pompalıyor ve atmosferde gezegenin etrafındaki güneş ışığını hapsetmeye yetecek kadar karbondioksit yok, bu nedenle sıcaklık elli dereceye kadar düşüyor.
- 1:48:48Sibirya Patlamaları ve Küresel Felaket
- Güney Avustralya'da 650 milyon yıl önce donmuş çorak bir yerde sıcaklık 20 derece civarında olmasına rağmen, görünen "kar" aslında 16 bin kilometre uzaktaki patlamanın serpintisi olan kül.
- Sibirya patlamaları atmosferi sülfür dioksitle doldurarak, yağmurun sülfürik asit haline gelmesini ve her şeyi yakmasını sağlıyor.
- Patlamalar dünyanın karbondioksit seviyelerini artırıyor, atmosfer sıcaklığı yükseliyor, su buharlaşıyor ve bitki örtüsü ölüyor.
- 1:51:02Okyanusların Değişimi
- Karada hayat belirtisi olmasa da okyanuslarda pembe su yosunları hariç her şey yok oluyor.
- Yeni sıcak atmosfer okyanusları ısıtıp oksijensiz bırakıyor, böylece sadece yosunlar hayatta kalabiliyor.
- Sibirya patlamaları bütün gezegeni dönüştürüyor, en derin okyanus tabanına bile ulaşıyor.
- 1:52:12Meteor Yağmuru ve Dünya Suyu
- 4 milyar yıl önce güneş sisteminin oluşumundan kalan kalıntılar dünyaya meteor yağmuru oluşturuyor.
- Meteorlardaki garip kristaller tuz zerreleri gibi görünüyor ve içinde minik su damlacıkları bulunuyor.
- Her bir göktaşında çok az su olsa da dünya 20 milyon yıldan fazla bombaladıkları için su birikintileri oluşuyor.
- 1:53:42Dünya'nın Gelişimi
- Dünya'nın çekirdeği eriyik halde kalırken, yüzeyi 70-80 derece soğuyarak kabuk oluşturuyor.
- Dünya'daki her su damlası milyarlarca yıl yaşında olup, bir meteorun içinde milyonlarca kilometre yolculuk yapmış olabilir.
- Dünya hala tehlikeli bir yer olmasına rağmen, rüzgar bugünkü en yıkıcı kasırgadan daha hızlı, gezegenin hızlı dönüşüyle hızlanıyor.
- 1:55:01Hayatın Başlangıcı
- 600 milyon yıl önce atmosfer daha sıcak, yaz günleri yaklaşık iki saat sürüyordu.
- Okyanuslarda ilkel bakteriler ortaya çıktı, ancak buz devri bu bakterilerin hayatta kalmasını zorlaştırıyor.
- Buz devrinde hayatta kalan bir şeyi bulmanın en iyi yolu okyanusa bakmaktır.
- 1:56:12Kambriyen Patlaması
- 540 milyon yıl önce oksijenle dolu bir okyanusta ilkel bakteriler evrim geçiriyor.
- Uvaxia adlı, sümüklü böcek gibi görünen çok hücreli organizmalar yeni nesillerden biri olarak ortaya çıkıyor.
- Kambriyen patlaması, artan oksijen seviyeleriyle organizmaların daha büyük olmasına ve kemikli iskeletler geliştirmesine izin veriyor.
- 1:58:25Büyük Donma
- Gezegen üç kilometre kalınlığında bir buz tabakasının altında gömülmüş durumda, donmuş bir buz topu haline gelmiş.
- Neredeyse bütün güneş ışığı ve sıcaklık uzaya geri yansıtılıyor.
- Volkanlar dünya donmaya başladığından beri patlıyor, milyarlarca ton karbondioksit püskürtüyor, ancak buzla boğulmuş kayalar gazı emecek durumda değil.