Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, İstanbul'daki Aya Mama Yaşam Vadisi projesinin tanıtımını yapan bir belgesel formatındadır. Konuşmacılar, projenin ilerleyişini ve detaylarını anlatmaktadır.
- Video, Aya Mama Deresi'nin ıslahı ve yaşam vadisi dönüşümü projesini detaylı olarak ele almaktadır. Proje, 2009 yılındaki sel felaketinden sonra başlamış olup, Başakşehir'den başlayıp Bahçelievler ve Bakırköy ilçelerinden geçerek Marmara Denizi'ne dökülüyor. Proje iki etap halinde ilerlemekte olup, ilk etapta sahil yolundan Çobançeşme kavşağına kadar olan 177 dönümlük alan rekreasyon ve yeşil alan olarak dönüştürülüyor. Proje kapsamında dere ıslahı, atıksu kolektör çalışmaları, bisiklet yolları, spor sahaları, kafeteryalar ve yapay göletler gibi alanlar oluşturuluyor.
- 00:09Aya Mama Deresi'nin Geçmişi ve Mevcut Durumu
- Aya Mama'ya bugüne kadar hor davrandı, bundan sonra İstanbul kurumlarıyla beraber iyi davranacak.
- 2009 yılındaki sel felaketinde 31 vatandaş kaybedilmiş, dere kesitinin yetersiz olması ve kolektörlerin eksik olması taşkınlarla önemli bir problem yaratmış.
- Şehrin merkezi olmasına rağmen Aya Mama'nın çevresi atıl duruma gelmiş, havalimanı, konut alanı ve ticari alanlar arasında çöp döküm sahaları ve şantiye binaları bulunuyordu.
- 01:14Yaşam Vadisi Projesi ve Aya Mama'nın Önemi
- Aya Mama Deresi'nin yaşam vadisi'ne dönmesi projesi kapsamında birinci etap, Başakşehir'den başlayan Bahçelievler ve Bakırköy ilçelerinden geçerek Marmara Denizi'ne dökülen derenin kenarından yaklaşık 177 dönümlük alanın rekreasyon ve yeşil alanından başlıyor.
- İstanbul'da şu anda 21 tane yaşam vadisi'nde çalışılıyor ve 21 tane vadinin projelendirme çalışmalarını yapılmış, Aya Mama da bunlardan biri.
- Birinci etap projesi deredeki problemleri çözmek, dar olan kesiti arttırarak suları Marmara Denizi'ne güvenli bir şekilde ulaştırmak ve atıksu sorunlarını çözmek üzere dere ıslahı ve atıksu kollektör çalışmalarıyla başlamış.
- 02:32Ataköy İkitelli Projesi ve Yol Değişiklikleri
- Aya Mama yaşam vadisi'nin çevresinde Ataköy İkitelli projesi devam ediyor, 2016 yılında başlamış, 2019 yılında yaklaşık %35 mertebesinde iken devralınmış ve bugün itibariyle %80'lerde.
- Hedef 2024'ün başında Ataköy İkitelli projesinin tamamını açmak, çünkü bu hem Aya Mama vadisi'nden geçen hem de kuzey-güney aksı'nda Avrupa yakası için çok önemli bir hat.
- D-100 tarafında (Çobançeşme kavşağından derenin geçişindeki köprüye kadar) yolu derenin kenarından rekreasyon alanı olacak şekilde bir üst caddeye deplase edilmiş, mevcut yol kaldırılarak bisiklet yolu ve gezinti alanı rekreatif alana çevrilmiş.
- 03:56Dere İslahı ve Atıksu Kollektör Çalışmaları
- Arıtma tesisinin E-5 karayolu arasında bir etapta çalışılıyor, şu ana kadar 1047 metrelik bir kutu kesit dere ıslahı tamamlanmış, 250 metre civarında imalat kalmış.
- Sadece dere ıslahı yapılmıyor, aynı zamanda 1243 metre 2800 milimetre çapında atıksu kollektörü tamamlanmış, 130 metrelik imalat kalmış.
- E-5 ile TEM otoyolu arasında bir kısım bu bölgede de çalışmalar hızla devam ediyor, Bahçelievler Belediyesi'nin imar uygulamaları bekleniyor.
- 04:50Tünel İnşaatı ve Peyzaj Çalışmaları
- Ayamama deresi paralelinde giden, zemin olarak zorlayan bir bölgede çalışılıyor, yükleniciyle ve müşavirle birçok teknik konu yeniden tasarlanmış.
- Tünel kısmının tamamen bitirildiği, çok az istasyon kazıları ve betonarme kalmış, bazı istasyonların ince işleri de bitirilmiş.
- Peyzaj projeleri bütün vadinin tamamlanmış, bu vadi 1.200.000 metrekarelik bir yeşil alan, ilk etap uygulaması bitmek üzere ve yaklaşık 300.000 metrekarelik alan tamamlanmış olacak.
- 06:33Projenin Ekolojik ve Kültürel Önemi
- Ataköy İleri Biyolojik Aritma Tesisi var, geri dönüşüm suyu üreten bir tesis, tesisten çıkan suları arıtıp tekrar bölgedeki yeşil alan sulaması için verecek.
- Sadece ekolojik anlamda değil aynı zamanda kültürel ve sanatsal anlamda da birçok objeyi ve mekansal etkinliği burada yer almasını arzu ediyorlar.
- Spor sahaları, kafeterya, yapay gölet, etkinlik alanları ve bisiklet yollarıyla birlikte dere ıslahlarının konsepti değişmiş, sadece dereyi ıslah edip suya akış vermek yerine derelerin etrafını da park, bahçe ve yaşam alanlarına dönüştürüyorlar.
- 07:27Ekolojik Koridorlar ve Gelecek Vizyonu
- İstanbul'da kesintisiz ekolojik koridorlar oluşturmak, birbirine bağlı bir yeşil sistem oluşturmak istiyorlar.
- Bakırköy'den sahilden başlayıp Bahçelievler-Küçükçekmece hattı boyunca giden kesintisiz bir alan, hem ekolojik anlamda hem de insani faaliyetler alanında kesintisizlik sağlayacak.
- Bakırköy ilçesinin bulunduğu bölgede 145-150 dönümlük bir alanı vatandaşlar kuru olarak rahat kullanabilecek, Aya Mama'yı sahile kadar indireceği bir yeşil alan tasarımını, bir yaşam vadisi konseptini İstanbul'a hediye etmek düşüncesindeyiz.