Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- "Tasarım Sohbetleri" serisinin altıncı bölümü olan bu video, UX Designer Şarda ve UX Engineer Fatih arasında geçen bir sohbet formatındadır. Konuşmacılar tasarım ve yazılım alanlarındaki deneyimlerini paylaşmaktadır.
- Video, tasarımcı ve yazılımcı arasındaki iletişim sorunlarını ve bu sorunları çözmek için kullanılan araçları ele almaktadır. İçerik üç ana başlık altında ilerlemektedir: aynı dünyada mı yaşıyoruz, farklı dünyaların insanları mıyız ve doğru iletişimi nasıl mümkün kılacağız. Konuşmacılar, tasarım sürecinin yazılım sürecine nasıl entegre edileceğini, wireframe aşamasının önemini ve her iki tarafın birbirini daha iyi anlamasının gerekliliğini tartışmaktadır.
- Videoda ayrıca eski zamanlarda PSD dosyalarının paylaşılması ve tasarım verilerinin eksikliği gibi sorunların günümüzde Zeplin, Marvel gibi asset tool'lar sayesinde nasıl çözüldüğü anlatılmaktadır. Photoshop'un yerine Sketch gibi araçların web UI geliştirme için daha verimli olduğu ve aynı dili konuşarak aynı araçları kullanmanın iki taraf için daha iyi sonuçlar vereceği konusunda görüşler paylaşılmaktadır.
- 00:15Tasarım Sohbetleri ve Konuşmacılar
- Şarda UX designer olarak, Fatih ise UX engineer olarak görev alıyor ve projelerin yazılım ve prototipler taraflarında çalışıyor.
- Tasarım sohbetlerinin altıncı videosunda tasarımcı ve yazılımcı arasındaki iletişimi ele alacaklar.
- Konuşma üç ana başlıkta ilerleyecek: aynı dünyada mı yaşıyoruz, farklı dünyaların insanları mıyız ve doğru iletişimi nasıl mümkün kılacağız.
- 01:40Tasarımcı ve Yazılımcı Arasındaki Benzerlik
- Tasarımcı ve yazılımcı aynı dünyada yaşıyor, aynı işi farklı parçalarında görev alarak yapıyorlar.
- Tasarımcı ve yazılımcı beyninin farklı bölgelerini kullanırken, ortak bir noktada buluşarak son ürüne odaklanmalılar.
- Farklı beyinlerle iletişim kurarken anlaşmazlıklar yaşanabilir, bu yüzden her iki tarafın da birbirinin işini anlaması gerekiyor.
- 03:33Doğru İletişim İçin Gerekli Şartlar
- Yazılımcı bir tasarımcı gibi düşünerek kodlama yapamaz, bu hem verimini düşürür hem de istediği gibi ilerlemesine engel olur.
- Tasarımcı da tamamen bir yazılımcı gibi düşünerek tasarım yapamaz, bu da estetik açıdan düzgün bir ürün ortaya çıkmasını engeller.
- Her iki taraf da birbirinin işini ve sürecin nasıl işlediğini bilirse, ortak buluşmaları gereken noktalarda daha iyi sonuç alabilirler.
- 05:38Tasarım ve Yazılım Sürecindeki Sorunlar
- Tasarımcı ve yazılımcı projeye başladıklarında farklı kaynaklardan bilgi alırlar ve kendi süreçlerini planlarlar.
- Yazılımcı, tasarımcının tasarımlarını kendi altyapısına giydirmeye başladığında itiraz edebilir çünkü geriye dönük değişiklikler yapmak istemez.
- Tasarımcı ve yazılımcı projenin en başından itibaren beraber olmalı ve ilerlemeli, aksi takdirde sorunlar ortaya çıkar.
- 07:36Wireframe Sürecinin Önemi
- Wireframe, tasarımcı için önemli bir aşamadır ve yazılımcı için de aynı şekilde önemlidir.
- Yazılımcı, wireframe aşamasından itibaren tasarım sürecine bakarak kendi yapısını planlamaya başlarsa, tasarım aşamasına gelmeden önce itiraz etmeye başlar.
- Tasarımcı ve yazılımcı birlikte workshoplar yaparak wireframe üzerinden sistemi oluşturabilirler.
- 09:58Tasarım ve Yazılım Arasındaki İletişimin Değişimi
- Eskiden tasarımcılar PSD dosyalarını yollarken, yazılımcılar bu dosyaları açıp kendi kesmeleri gerekiyordu ve bu süreç çok daha zor ve zaman alıyordu.
- Tasarımcılar gerekli dataları tasarım üzerine yazmıyor, font ve renk gibi detayları belirtmiyor, bu da yazılımcıların sürekli sorular sormasına neden oluyordu.
- Günümüzde Zeplin, Marvel ve diğer asset araçları kullanılarak tasarımcılar ve yazılımcılar aynı platformda iletişim kurabiliyor, bu da süreçleri kolaylaştırıyor.
- 10:50Yeni Sistemlerin Avantajları
- Eskiden 700 MB-1 GB'lık PSD dosyalarını açıp içinden görselleri almak gerekiyordu, ancak bugün Zeplin üzerinden SVG, PNG gibi farklı formatlarda dosya alabiliyor ve anlık değişiklikleri görebiliyorsunuz.
- Yazılımcılar artık Photoshop kurmak zorunda kalmıyor, çünkü dosya boyutları artıyor ve ekran boyutları 2x, 3x gibi ölçeklendiriliyor.
- Tasarımcıların güçlü bilgisayarlarına ihtiyaç duyulmuyor, basit bir düzenleme aracıyla çalışabiliyorlar.
- 12:11Dosya Boyutu ve İletişim Sorunları
- Tasarımcıların kendi bilgisayarlarındaki güçlü donanıma sahip PSD dosyalarını açmaları uzun sürüyor, bu da yazılımcılar için sorun yaratıyor.
- Eskiden USB bellekle dosya transferi yapmak zorunda kalınırken, şimdi Dropbox gibi platformlar kullanılıyor.
- Yazılımcı ve tasarımcı arasında iletişim sıkıntıları yaşanıyor, dosyanın güncel olup olmadığı konusunda diyaloglar oluyordu.
- 13:03Dosya Boyutu ve Tasarım Detayları
- Yazılımcıların PSD dosyasında ihtiyaç duyduğu çok az şey var: renk, font, sayfalar ve ikonlar.
- Yüksek dosya boyutları nedeniyle yazılımcılar sadece ikonları alıp, gerisini JPG'lerden bakarak yapmak zorunda kalıyorlardı.
- Yazılımcılar için en önemli şey, ikonların diğer objelerle arasındaki mesafeleri doğru ayarlamak, ancak Photoshop'ta bu işlemi yapmak zor ve piksel kaybı yaşanabiliyor.
- 15:13Animasyon Beklentileri ve İletişim
- Tasarımcılar yazılımcılara animasyon beklentilerini net bir şekilde belirtmeli, aksi takdirde animasyonlar hayal edildiği gibi ortaya çıkmıyor.
- Tasarımcılar yazılımcılara animasyonun akış şeklini göstermek zorunda, kendileri yapamıyorsa benzer bir örnek göstermeli.
- Tasarımcılar animasyonun hızını belirtmeli, aksi takdirde yazılımcılar gereksiz yük bindirmek zorunda kalabiliyor.
- 18:00Tasarımcı ve Yazılımcı Arasındaki İletişim
- Bir yazılımcı, tasarımcıdan aldığı materyalleri yazılımın içerisine nasıl gömdüğünü göstermesi gerekiyor.
- Tasarımcı bir yazılımcıya soru sorduğunda, yazılımcı bu materyalleri nasıl aktardığını basit bir şekilde anlatmalı.
- Tasarımcı, yazılımcının animasyon değerlerini ve akış grafiğini bilmek zorunda değil, ancak yazılımcı bunları gösterirse tasarımcı bilgisayarın başında animasyon ayarladığında daha iyi anlayabilir.
- 19:28Tasarım Araçları ve Ortak Çalışma
- Web ile ilgili UI geliştirme için tasarımcılar ve yazılımcılar ortak çalıştığı araçlar ortaya çıkmıştır.
- Photoshop'un yerine Sketch kullanmanın sebebi, Sketch'in her şeyin CSS çıktıları verebilecek şekilde hazırlanmasıdır.
- Tasarımcılar ve yazılımcılar birbirlerinin işini yüzde yüz bilmek zorunda değiller, ancak yüzeysel olarak sistemin nasıl çalıştığını bildiklerinde daha verimli bir alışveriş yapabilirler.
- 20:52Çalışma Düzeni ve İletişim
- İletişim ve çalışma düzeni çok önemlidir, aynı dili konuşarak aynı araçları kullanmak iki kişi için daha iyi olur.
- Bazı tasarımcılar çok sayıda araç kullanabilir ve farklı yerlerde tasarım yapabilirler, bu farklılıklar yaratabilir.
- Aynı dili konuşarak ve aynı araçları kullanarak iki kişi için daha iyi bir çalışma ortamı oluşturulabilir.