Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir konuşmacının parmak izi okuyucu sensörünün kullanımını ve programlamasını adım adım anlattığı bir eğitim içeriğidir.
- Video, parmak izi okuyucu sensörünün fiziksel özellikleri ve bağlantılarıyla başlayıp, üç ana programı (kayıt, görme ve silme) detaylı olarak açıklamaktadır. İlk bölümde Arduino'ya program yükleme ve beş parmak için ID adresleri atama işlemi gösterilirken, ikinci bölümde parmak silme işlemi ve kimlik görme ekranı anlatılmaktadır.
- Videoda ayrıca sisteme daha fazla kullanıcı eklemek isteyenler için programlama kısmında nasıl değişiklik yapılacağı da gösterilmektedir. Bu içerik, parmak izi sensörlü sistemlerin temel kullanımını öğrenmek isteyenler için faydalı bir kaynaktır.
- 00:04Parmağınız İzi Okuyucu Sensörünün Bağlantısı
- Parmağınız izi okuyucu sensörünün dört adet çıkış (kablo) bulunmaktadır.
- Bağlantı için kırmızı artı, siyah eksi, sarı renkte olan ve beyaz renkte olan ikinci dijital pine girecek şekilde yapılmalıdır.
- Eşleşen parmak doğru ise yeşil, değil ise kırmızı LED yanacaktır.
- 00:52Sensörün Çalışma Prensibi
- Parmağınız izi okuyucunun üç adet ana programı vardır: kayıt, görme ve silme.
- Kayıt programı parmağınızı sisteme kaydetmek için kullanılır.
- Görme programı, kaydettiğiniz parmağı okuttuğunuzda bir işlem yapabilmenizi sağlar.
- Silme programı, kayıtları silmek için kullanılır.
- 01:38Kayıt İşlemi
- İlk olarak kimlik kayıt ekranını açarak parmaklarınızı sisteme dahil edersiniz.
- Sınırsız sayıda parmak sisteme dahil edilebilir.
- Kayıt işlemi sırasında parmak izi sensörüne parmak izinizi okutarak ve aynı parmakı tekrar okutarak kayıt işlemini tamamlarsınız.
- 04:13Parmağa İd Atama
- Serial port ekranına "A1" yazıp gönderdiğinizde, serçe parmağınızı okutarak ve aynı parmakı tekrar okutarak kaydını tamamlarsınız.
- Benzer şekilde "A2" yazıp yüzük parmağını, "A3" yazıp orta parmağı, "A4" yazıp işaret parmağını ve "A5" yazıp baş parmağını kaydedersiniz.
- Her parmak için iki kez okuma işlemi yapılır ve LCD ekranında atanmış değer gösterilir.
- 06:41Görme Programı
- Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra kimlik görme ekranını yüklersiniz.
- Görme programında, parmak izi sensörüne parmak izinizi okuttuğunuzda, kayıtlı kullanıcı ve hangi parmak olduğunu ekranda gösterir.
- Örneğin, baş parmağınızı okuttuğunuzda "Kayıtlı kullanıcı: Başparmak" şeklinde ekranda görüntülenir.
- 13:23Silme İşlemi
- Silme işlemi için ayrı bir program yüklenir.
- Silme işlemini bilgisayardan değil, devrenin üzerindeki butonlarla yaparsınız.
- Silme işlemi sonrasında, silinen parmak izi sensör tarafından artık tanınmaz.
- 14:03Kimlik Silme İşlemi
- Program yüklendikten sonra parmak silme işlemi için kimlik numarası yazılabilir.
- Sağdaki kırmızı butona basarak sayacın değerini artırabilir, eli çekene kadar sayac devam eder.
- Diğer butona basarak sayacın değerini sıfırlayabilirsiniz.
- 15:36Silme İşleminin Sonuçlanması
- Silme işlemi tamamlandıktan sonra, silinen kimliği tekrar okuttuğunda sistem tanımaz.
- Kayıtlı olan diğer parmaklar (örneğin serçe parmağı, baş parmağı, yüzük parmağı) hala tanınır.
- 17:33Sistemde Kişi Ekleme
- Sistemde beşten fazla kişi eklemek istendiğinde, kayıt esnasında A1, A2, A3 gibi isimlerle kayıt yapılabilir.
- Gösterim ekranında if bloklarını kopyalayıp yapıştırarak ek kişi için yeni bir blok oluşturabilirsiniz.
- Yeni eklenen kişi için "okutulan kişi" kısmına kişinin adını yazarak sisteme ekleyebilirsiniz.