Buradasın
Entity Framework Code First ile PostgreSQL Veritabanına Bağlanma Eğitimi
youtube.com/watch?v=Y6HUPamOWvEYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitim içeriği olup, izleyicilere Entity Framework Code First yöntemiyle PostgreSQL veritabanına nasıl bağlanılacağını adım adım göstermektedir.
- Video, bir MVC projesi oluşturma ile başlayıp, data katmanı ve web katmanı oluşturma sürecini kapsamaktadır. İçerikte kullanıcı modeli oluşturma, Entity Framework ve PostgreSQL kütüphanelerini projeye ekleme, context sınıfı oluşturma, app.config dosyasına bağlantı dizesi ekleme, migration oluşturma ve PostgreSQL veritabanında tablo oluşturma adımları detaylı olarak anlatılmaktadır. Video, PostgreSQL veritabanında oluşturulan kullanıcı tablosunun kontrol edilmesiyle sonlanmaktadır.
- Entity Framework Code First Yöntemi ile PostgreSQL Veritabanına Bağlanma
- Bu derste Entity Framework Code First yöntemi ile PostgreSQL veritabanına bağlanma işlemi gösterilecek.
- Proje "post clasqual" adında oluşturulmuş olup, içinde bir data katmanı (Classberry) ve bir web katmanı (MVC projesi) bulunuyor.
- Data katmanına "ntts" adında bir klasör oluşturulup, içinde "Kullanıcı" adında bir model sınıfı ekleniyor.
- 00:49Model Sınıfı Oluşturma ve Entity Framework Ekleme
- Data Annotations sistemi referans olarak ekleniyor ve "Kullanıcı" sınıfına integer tipinde "id", string tipinde "ad soyad" ve "kullanıcı adı" propertileri ekleniyor.
- Projeye Entity Framework dahil ediliyor ve Package Manager Console üzerinden "Install Package Entity Framework 6.1.30" komutu ile Entity Framework 6.1.30 versiyonu ekleniyor.
- PostgreSQL için "Install Package NpgSqlEntityFramework 2.29" komutu ile gerekli kütüphane ekleniyor.
- 02:32Context Sınıfı Oluşturma
- "EğitimContext" adında bir class oluşturulup, DBContext sınıfından türetiliyor.
- Context sınıfının constructor'ında "name" alanı önemli olup, web.config'deki connection string name ile aynı olmak zorunda.
- Kullanıcı modeli context sınıfına ekleniyor ve lazy loading enabled false gibi ayarlar yapılabilir.
- 03:45App.config Düzenlemeleri
- App.config dosyasına provider olarak PostgreSQL ekleniyor.
- System.Data tagleri içerisinde "DbProviderFactories" ekleniyor, aksi takdirde PostgreSQL çalışmaz ve veritabanı oluşturulmaz.
- Configuration tag'i içine connection string oluşturuluyor: server localhost, database post-cre, sql, db, dba, user id post crest, password belirtilen değer.
- 05:20Veritabanı Oluşturma
- Konsol üzerinden "enable migration" komutu ile gerekli kontroller sağlanıyor.
- "Add migration" komutu ile "app" adında bir migration oluşturuluyor ve create table query'si oluşturuluyor.
- PostgreSQL'de database ve kullanıcı tablosu oluşturuluyor, şemanın altında tables bölümüne gidildiğinde kullanıcı tablosu görülebiliyor.