Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan CNC torna işleme ve programlama eğitim içeriğidir. Eğitmen, torna işleme teknikleri ve CNC torna makinesindeki operasyonların nasıl yapılacağını adım adım göstermektedir.
- Video, torna işleme temellerinden başlayarak, rafing, silindirik tornalama, finish işlemlerini ve farklı işleme türlerinin (kontrten, kanal, delik) programlanmasını kapsamaktadır. İçerik, takım seçimi, kesme hızı, paso miktarı ve limit seçenekleri gibi teknik detayları, farklı rafing metodlarını (standart, ramping, zigzag) ve CNC işleme programlama yazılımının kullanımını detaylı şekilde anlatmaktadır.
- Eğitimde ayrıca turning modu, reading point, tool change point gibi özelliklerin kullanımı, EFSO koordinat hareketi, operasyonlar arası noktaları belirleme, iç dış tornalama işlemlerinin programlanması, G kodları ve template oluşturma konularına da değinilmektedir. Video, CNC torna işleme ve programlama yapmak isteyenler için kapsamlı bir rehber niteliğindedir.
- 00:36Torna İşlemi Giriş
- Önceki makine freze iken şimdi torna makinesi kullanılıyor.
- Torna işleminde çak kullanılıyor ve parçanın pozisyonu belirleniyor.
- İşlem sırasında stop oluşturuluyor ve silindir bloğu çiziliyor.
- 03:14Görüntü Ayarları
- Modify tuşuna basarak stoğu seçip görüntü ayarları yapılıyor.
- Turning modunda "use turning view" seçeneği kullanılarak görüntü değiştirilebiliyor.
- Görüntüyü 2 olarak ayarlayarak kontur seçme işlemi daha rahat yapılabilir.
- 04:14Torna İşlemleri
- Torna işleminde otomatik modlar (topolojik) ve manuel modlar bulunuyor.
- Topolojik modda rafing, kanal açma, finish ve kontrol seçenekleri mevcut.
- İşlem için yüzey seçilip, takım (iç, özel, dış), uç tipi ve işlem yönü belirleniyor.
- 05:47İşlem Parametreleri
- İşlem menüsünde ana oda, giriş-çıkış oda, kesme şartları ve diğer seçenekler bulunuyor.
- Rapping metodunda standart, ramping, zigzag, poket ramping, contouring ve stage seçenekleri mevcut.
- İşlem yönü (operation angle) ve part rotation (parça döndürme) ayarları yapılabilir.
- 08:04Kesme Hızı ve Paso Ayarları
- Kesme hızı (cutting speed) veya devir başına ilerleme (revolution) seçilebilir.
- Paso (kesme derinliği) sabit veya değişken olarak ayarlanabilir.
- Paso seçenekleri olarak hiç paso bırakma, çapta ve alındayla sabit paso bırakma gibi seçenekler mevcut.
- 11:43Silindirik Torna İşlemi
- Silindirik torna işlemi için aynı veya farklı takım kullanılabilir.
- Limit seçeneği sayesinde işlem sırasında takımı görebilir ve çarpma riskini kontrol edebilirsiniz.
- Finishing seçeneği ile başlangıç ve bitiş yüzeyleri arasındaki profil takip edilerek işlem yapılabilir.
- 16:13Tornalama İşlemi Ayarları
- Tornalama işlemi için "stoplu değil" ve "none" (hiçbir yerde pas bırakma) seçenekleri seçilir.
- "Enable cutter composition" seçeneği dişi kısımlarda daha çok ön plana çıkar.
- Operasyon metodu için standart, optimal face, optimal wortical ve optimal oriontu gibi seçenekler mevcuttur.
- 19:32Giriş ve Çıkış Ayarları
- Köşelere pah kırma veya radius atma seçenekleri bulunmaktadır.
- Talaşa giriş ve çıkış yöntemleri, mesafe ve açı değerleriyle ayarlanabilir.
- "Overland" özelliği, radüs giriş yapar yapmaz takımın parselde buluşmasını engeller.
- 26:26Kanal İşleme
- Kanal işleme için uygun takım seçilir ve kanal genişliğine göre ayarlar yapılır.
- Kanal işleme yöntemleri olarak "step mono" (kademe kademe) ve "squar mono" (direkt yanlamasına) seçenekleri bulunmaktadır.
- Kanal işleminde yanak açıları ve kaçışlar ayarlanabilir.
- 31:15Turning Modunda Koordinat Hareketleri
- Turning modunda, takım yolunu ayarlayarak takımın hangi noktaya kadar yaklaşacağını ve nasıl geleceğini belirleyebilirsiniz.
- EFSO koordinat movement özelliği sayesinde, takımın sıfır noktasından ucuna olan mesafeyi belirleyebilir ve takımın hangi noktaya geleceğini kontrol edebilirsiniz.
- Tool dimension özelliği sayesinde, takımın hangi ölçüye kadar yaklaşacağını (örneğin 62 milimetre) belirleyebilir ve rejenere ettikten sonra takım yolunu görebilirsiniz.
- 35:07Operasyon Öncesi ve Sonrası Takım Yolunu Ayarlama
- Turning'in altında bulunan movements bölümünden, operasyon öncesi veya sonrası takım yolunu ayarlayabilirsiniz.
- Operasyon öncesi veya sonrası için belirli bir noktaya gitmesini isteyebilir ve simüle ederek takib edebilirsiniz.
- Operasyon sonrası takım yolunu ayarlarken, operasyonun bittiği yerden hangi noktaya gitmesini istediğinizi seçebilirsiniz.
- 38:48İç Kısımlar ve Cycle İşlemleri
- İç kısımlarda cycle işlemleri yapılabilir, örneğin iç yüzey için internal takım seçilebilir.
- Turning cycle centering seçeneği ile merkezli puntalama yapılabilir, mouse hareketiyle sadece sağa sola hareket edebilirsiniz.
- Delik açma işlemi için derinlik ve çap ayarları yapılabilir, ayrıca cting conditions kısmından gaga ile mi yoksa direk mi yapılacağı belirlenebilir.
- 43:02Matkap ve Özel Ayarlar
- Matkap seçimi yapıldıktan sonra, matkabın çapı ve derinlik ayarları yapılabilir.
- Customization menüsünden özel ayarlar yapılabilir, örneğin 2 milimetre dalgalanma gibi özel chip breakerler tanımlanabilir.
- Config'in altında bulunan packing özelliği sayesinde, aynı ayarlar başka dosyalara da aktarılabilir.