Buradasın
Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (UTDS) Bilgilendirme Toplantısı
youtube.com/watch?v=m8WDq70UFZ8Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın uygulamaya geçirdiği Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (UTDS) hakkında düzenlenen bir bilgilendirme toplantısını içermektedir. Toplantıda SGS Transitnet Genel Müdürü Mine Kaya, Soft Bilgi İşlem Genel Müdürü Ergin Kargooğlu ve diğer konuşmacılar yer almaktadır.
- Toplantı, UTDS sisteminin ne olduğu, kimleri kapsadığı, veri giriş zorunlulukları ve uygulama şekli gibi konuları ele almaktadır. Sunum, sistemin temel amacını, uygulama alanlarını ve e-devlet portalı üzerinden nasıl kullanılacağını açıklamakta, ardından katılımcıların sorularını yanıtlamakta ve taşımacılık verilerinin Türkiye İstatistik Kurumu gibi kurumlarla paylaşılmasına ilişkin bilgiler vermektedir.
- Toplantıda eşya taşımacıları, lojistik işletmecileri, kargo işletmecileri, nakliyat ambarları, dağıtım işletmecileri ve terminal işletmecileri için gerekli veri giriş süreleri, zorunluluklar ve cezalar hakkında detaylı bilgiler sunulmaktadır. Ayrıca, navlun bilgisinin artık gerekmediği, sefer bazlı raporlama sisteminin uygulandığı ve taşımacılık bilgilerinin nasıl girileceği konuları da ele alınmaktadır.
- 00:44UTDs Sistemi Tanıtımı
- Mine Kaya, SGS Transitnet Genel Müdürü olarak, UTDs sistemi ve son gelişmelerle ilgili bilgiler vereceğini belirtiyor.
- UTDs (Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilmiş bir sistemdir.
- Sunumda UTDs'in ne olduğu, kimleri kapsadığı, toplanan verilerin faydaları ve zorunluluklar gibi konular ele alınacaktır.
- 03:05UTDs Sisteminin Amacı ve Uygulanma Süreci
- UTDs sistemi, karayolu, havayolu, denizyolu ve demiryolu taşımacılığında bulunan tüm taşımacıların eşya ve kargoya yönelik taşıdıkları malı ve taşıma faaliyetini elektronik olarak gerçek zamanlı takip etmek ve denetim sağlamak amacıyla getirilmiştir.
- Sistem ertelenmiş olmasına rağmen, 31 Aralık 2020'de erteleme sona ermiş ve 1 Ocak 2021 tarihinde resmen devreye girmiştir.
- Şu an için C3 (eşya taşımacılığı), L1, L2, M1, M2 (lojistik işletmecileri), P1, P2 (dağıtım firmaları) ve TIO (taşıma işleri organizatörleri) belgeli firmaların UTDs bildirim yetkisi bulunmamaktadır.
- 04:38Veri Girişi Zorunlulukları
- Taşıyıcı yetki belgesine sahip firmalar, her eşya taşımacılığına başladıkları an yükleme anından itibaren altı saat içerisinde verileri UTDs sistemine göndermeleri gerekmektedir.
- Tehlikeli madde taşıması durumunda, araç hareketinden önce mutlaka bildirim yapma zorunluluğu getirilmiştir.
- Kargo işletmecileri (M1 ve M2 belgeleri) ve dağıtım işletmecileri (P1 ve P2 belgeleri) içinse, aracın hareket saatinden itibaren bir saat içerisinde verileri girmeleri gerekmektedir.
- 06:57UTDs Sisteminin Yapısı ve Paylaşımları
- UTDs entegrasyon şemasında, taşıyıcıların girdiği veriler jandarma, emniyet, gelir idaresi başkanlığına kadar birçok kuruluşla paylaşılıyor.
- Yük taşımacılığı verileri versiyon 3, 1 Aralık 2020'de yayımlandı ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren veriler gönderilmeye başlandı.
- Sistemde plaka, şoför kimlik numarası, yük cinsi, yük miktarı, yükleme ve boşaltma tarihleri, gönderici-alıcı bilgileri gibi taşıma bilgileri aktarılıyor.
- 10:31UTDs Sisteminin Kapsamı ve Faydaları
- UTDs sistemi, 1 Ocak 2008 tarihinde ve 3295 sayılı resmi gazete ile yürürlüğe girmiştir.
- Sistem, tarifeli-tarifesiz yolcu taşımacıları, eşya taşımacıları, lojistik işletmecileri, kargo işletmecileri, nakliyat ambarları, dağıtım işletmeleri, taşıma işleri organizatörleri ve terminal işletmelerini kapsar.
- 18 Aralık 2020 Cuma günü, TIO belgesi sahibi şirketler (R1, R2 ve TIO belgesi sahipleri) muaf tutulmuştur.
- Sistemin faydaları arasında korsan ve usulsüz taşımaların önlenmesi, sektöre girişlerin kontrolü, taşıma modları içindeki yatırım odakları ve veri elde edilmesi bulunmaktadır.
- Aşağı amaçlı güvenlik birimleri ile paylaşım, taşımacılık faaliyetlerin mali açıdan analizi ve vergilendirilmesi için gerekli verilerin paylaşılması sağlanmaktadır.
- 15:13Taşımacılık Sektöründe UETDS Sistemi
- Taşımacılık sektöründe çalışanların mali ve sosyal haklarının takibi, sigorta, maaş, çalışma ve dinlenme süreleri UETDS sistemi ile izlenecek.
- Şoförler bazen 24 saat çalışabiliyorlar ancak uluslararası kurallara göre çalışma-dinlenme süreleri sınırlı ve dijital takometrelerle ölçülüyor.
- Polisler kazalar oluşmadan önceden verileri bilerek gerekli tedbirleri alacak ve bu sistem tarifeli ve tarifesiz yolcu takibini de sağlayacak.
- 16:29UETDS Sisteminin Başlangıcı ve Ertelendirmeler
- UETDS sisteminin resmi başlangıç tarihi 1 Ocak 2020 olarak belirlenmiş ancak ertelenerek 1 Ocak 2021'e güncellendi.
- K1 yetki belgesi sahibi gerçek kişiler için bildirim zorunluluğu 1 Ocak 2020'e kadar ertelendi.
- Çiftçilerin öz mal araçlarıyla taşıma yapanları bu erteleme kapsamına dahil.
- 17:49UETDS Sisteminde Bildirim Yapma Yöntemleri
- Gerçek kişiler için UETDS bilgi gönderimi e-devlet portalı kullanılarak e-şifre ile yapılabilecek.
- Bildirimler SGS gibi yazılım şirketleri veya özel izin almış kurumlar tarafından da yapılabilecek.
- E-devlet portalı mobil uygulamaları ve web servisleri kullanılarak gerçek zamanlı veri gönderimi sağlanacak.
- 19:20Farklı Yetki Belgesine Sahip Şirketlerin Bildirim Zorunluluğu
- Eşya taşımacıları (C1, C3, K1 ve K3 yetki belgesi sahipleri) gönderici, alıcı, araç ve şoför bilgilerini en geç 6 saat içinde UDS sistemine iletmek zorundalar.
- Lojistik işletmecileri (L1 ve L2 yetki belgesi) ve nakliye ambarcıları (N1 ve N2 yetki belgesi) aynı bilgileri 6 saat içinde iletmek zorundalar.
- Tüyo belgesi sahibi (eski adıyla R1 ve R2) şirketler 18 Aralık 2020 tarihinde muaf kapsamına alındı ve artık bildirim yapmak zorunda değiller.
- 21:55Diğer Taşımacılık Sektörlerinin Bildirim Zorunluluğu
- Kargo işletmecileri (M1 ve M2 yetki belgesi) araç hareketinden en geç 1 saat sonra bakanlığa bildirim yapmak zorundalar.
- Dağıtım işletmecileri (P1 ve P2 yetki belgesi) de en geç 1 saat içinde verileri göndermek zorundalar.
- Otobüs firmaları yolcu taşımacılığı için giriş ve çıkış saatlerini en geç 24 saat içinde bildirmek zorundalar.
- 23:13Sistemin Uygulanması ve Ödül-Cezai Sistem
- Sistemin tam oturduğunu düşünülmemesi ve henüz ceza kesilmediği belirtiliyor.
- Sistemin ödüllendirme ve ceza mekanizması olacak, uyarı-uyarma sistemi devreye girecek.
- Bu bilgiler Gelirler İdaresi Başkanlığı'na gittiği için, geçmişte yapılan uygulamalardan farklı olarak ciddi uygulama yaşanacak.
- 24:45E-Devlet Çözümü ve Uygulama
- UETDS hizmeti e-devlet portalından e-devlet şifresiyle ücretsiz kullanılabiliyor.
- Bilgisayar kullanmayan kişiler UTAŞ Bakanlığı'nın sağladığı UDS mobil uygulamasıyla verileri iletebilecekler.
- OSB.gov.tr adresinden detaylı açıklayıcı bilgilere ulaşılabilir.
- 26:01TransitNet Sisteminde UETDS Entegrasyonu
- TransitNet olarak kullanılan bir ara yüz üzerinden UETDS sistemi entegre edilmiş ve tamamlanacak.
- Beyanla ilgili verileri çekip tümüyle girilecek, sadece ufak veriler manuel girilecek.
- Beyan yazarken UETDS verileri de girilerek her iki işlem birlikte yapılabilir.
- 28:43Transit Sisteminde UETDS Kullanımı
- Taşımacılar için Transit sisteminin kullandığı IP numaralarını firma yetkilisi şifresi ile birlikte e-devlet portalı üzerinden tanımlaması gerekiyor.
- Bu tanımlama yapıldıktan sonra Transit sistemi üzerinden UETDS beyanı oluşturulabilir.
- Transit beyannamesindeki bilgiler UETDS beyanına aktarılacak ve sadece sürücü ve navlum bilgisi eklenerek beyan tamamlanabilecek.
- 29:35SGS ve Soft'un UETDS Çözümleri
- Soft'un iki çözümü var: Soft ERP kullanan şirketler için entegrasyon uygulaması ve manuel veri girişi yapabilen web entegrasyonu.
- Soft ERP kullanan şirketler verileri tekrar girmek zorunda değiller, sistem otomatik bildirimleri yapmakta.
- Soft'un T1 ve T2 bildirimleri NCTS ile entegre çalışmakta ancak UDS'nin istediği tüm verileri göndermiyor.
- 32:04Taşıma Sistemi Hakkında Sorular
- Murat Kürtün Bey, taşıma belgesi ve navlun bedeli bilgisinin teknik dökümanda istenmediğini belirtmiş, bunun Versiyon 3 ile kaldırıldığını açıklamıştır.
- Ömer Bey, taşıma işleri organizatörü olarak muafiyet konusunda soru sormuş ve tedarikçilerin sisteme giriş yapıp yapmamasının sorumluluk alanlarına etkisi hakkında bilgi almıştır.
- Ergin Bey, UTDs sisteminin taşıma faaliyetini kayıt altına almak amacıyla tasarlandığını ve cezaların taşımacılara değil forwarder'lara gittiğini belirtmiştir.
- 34:03E-devlet Süreci ve Gelecek Beklentileri
- Devlet, e-devlet sürecini 1980 yılından beri artan düzeyde uygulamakta olup, 2014 yılında e-fatura ile karşılaşılmıştır.
- Stratejik olarak devlet, şahıslardan ve tüzel kişilere her türlü veriyi almak istemektedir.
- Şu an muafiyet olsa da, gelecekte freight forwarder'lardan bazı bilgilerin istenmesi muhtemeldir.
- 35:36Veri Paylaşımı Gerekliliği
- Yükleyici ve alıcı ile ilgili detaylı bilgilerin girilmesi gerektiği, tedarikçilere alıcının vergi numarası ve kimlik numarası gibi bilgilerin paylaşılması gerektiği belirtilmiştir.
- Cross docking gibi süreçlerde, van'dan Erzurum'a, Erzurum'dan Ankara'ya, Ankara'dan İzmir'e veya İstanbul'a giden yüklerde, bu verilerin tedarikçilere paylaşılması gerekmektedir.
- Taşımacılık sektöründe veri eksikliği çok fazla olduğu için, bu sistem ihracat, ithalat ve iç taşıma verilerini sağlayacak ve belgesiz çalışan firmaları ortadan kaldıracaktır.
- 39:44Sistem Altyapısı ve Kapasitesi
- Bayram öncesi gibi yoğun dönemlerde binlerce insanın aynı anda sistemde bilgi girmesi durumunda, Ulaştırma Bakanlığı'nın altyapısının yeterli olup olmadığı sorgulanmıştır.
- Ulaştırma Bakanlığı yaklaşık bir yıldır risk testleri yaparak altyapısını geliştirmiştir ve sistem ilk açıldığında yaşanan gecikmeleri önlemiştir.
- İletişim Yönetim Sistemi (IYS) örneğinde, sistem ilk açıldığında veri gönderiminde gecikmeler yaşanmış ancak sonrasında altyapı hazırlanarak bu sorunlar çözülmüştür.
- 43:00Sonuç ve Destek
- Her yeni sistemin başlangıcında bir takım sıkıntılar yaşanacağı ancak tüm desteklerin verileceği belirtilmiştir.
- 300'den fazla firma yolcu taşımacılığı dahil veri girişine başlamıştır.
- Gelişimler hem platformda hem de diğer kanallar üzerinden duyurulacaktır.
- 43:53UTD'S Veri Girişi Soruları
- Belge sahibi olan kişilerin şirketlerinin veri girişi yapması şu an muaf, ancak alt taşımayı yapan firmaların veri girişi yapması zorunludur.
- Taşımacının sorumluluğu olduğu için, alt taşımacının veri girişi yapmaması durumunda ilerleyen dönemlerde ceza ile karşılaşması söz konusu değildir.
- 45:02Navlun Bilgisi Hakkında Açıklama
- UTD'S versiyon 1'de yük bazında, versiyon 2'de her bir yükün navlun bedeli ve sefer bilgisinde toplam tutarın gönderilmesi zorunluluktu.
- Artık navlun bilgisinin gönderim zorunluluğu kalkmış durumda, UTD'S artık sefer bazında yapılmaktadır.
- Navlun bilgisi kişisel bir bilgi olduğu için, bu amaçla kurulan bir sistemde yer almasının anlamı yoktur.
- 49:12Sistem İçerisindeki Veri Erişimi
- Sistem içerisindeki istatistiki bilgiler ulaştırma bakanlığı tarafından birçok kamu grubuyla paylaşılıyor.
- UTD'S verileri Türkiye İstatistik Enstitüsü ile de paylaşılmaktadır.
- Herhangi bir kişi ulaştırma bakanlığı'nın web sitesine girerek sefer numarası, plaka, belge numarası, başlangıç ve bitiş tarihleri gibi bilgilere erişebilir.
- 53:11Taşıma Sonrası Bilgi Girişi Süreci
- Taşıma yapıldıktan altı saat içerisinde bilgilerin girilmesi gerekiyor, ancak bu konuda 12 saate çıkarılacak gibi bir bilgilendirme bulunmamaktadır.
- 55:02Taşıma Güzergahları ve Maliyet Avantajları
- Ankara-Etimesgut ve Ankara-Balat gibi yük güzergahları bulunmaktadır.
- Fransa ve Almanya gibi ülkelerde multi model veya intihar model taşımalarda ihracat veya ithalatta ön veya son taşımada maliyet avantajı sağlamak için tüyo sahibi platformlar kullanılmaktadır.
- Şirketler bu platformları istedikleri gibi organize edebileceklerdir.
- 55:36Veri Paylaşımı ve Public Veriler
- Bu bilgiler Türkiye İstatistik Kurumu gibi kurumlarla paylaşılarak public olacak, yani herkesin ulaşabileceği veriler olacaktır.
- Bazı veriler rekabet ve kişisel verileri koruma kanunları nedeniyle sınırlı olacaktır.
- Sayısal istatistik verileri muhtemelen yayınlanabilecektir.
- 56:36Kişisel Verilerin Korunması ve Sayısal Veriler
- Geçmişte Ulaştırma Bakanlığı tüm yetki belgesi listelerini isim isimde yayınlarken, yaklaşık bir buçuk senedir kişisel verilerin korunması kanunu nedeniyle bu listeleri kaldırmıştır.
- Muhtemelen genel veriler ve sayısal veriler paylaşılacaktır.
- Firma kendi bilgilerine ulaşmaya izin verilecektir.
- 57:21Dijital Takip Sistemleri
- Araçlar CanBus sistemiyle tırın hızı ve taşıdığı yük tonajı gibi verileri sağlıyor.
- Dijital takometre Avrupa'da yıllar önce oturmuş, Türkiye'ye yeni gelmiş ve şimdi ceza uygulanmaya başlanmış.
- Bu veriler de kişisel verileri koruma kanunu kapsamında alınan veriler olacaktır.
- 58:24Devletin Rolü ve Gelecek Bakımı
- Devlet maliyetleri düşürmek ve optimizasyon sağlamak için özel şirketlerin yaptığı hizmetleri kendilerine verecektir.
- Deniz ve hava yollarında sesli bilgiye ulaşmak mümkündür, yurtdışı taşımalarda da bu bilgilere erişim herkes için faydalı olacaktır.
- Özellikle yatırım yapmak isteyen şirketler için ülke daha açıktır.