• Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, TRT Diyanet Ekranları'nın "Hayata Dair" programının bir bölümüdür. Programda sunucu, işitme engelliler eğitmeni Suna Özkan Topçu, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Muammer Mete Taşlıova, Diyanet İşleri Başkanlığı Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Bünyamin Albayrak ve el sanatçıları Zeliha Yılmaz ile Zahide Hanım gibi konuklar yer almaktadır.
    • Program üç ana bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde işitme engellilere yönelik Kur'an öğretimi ve Diyanet'in engellilere yönelik din eğitimi hizmetleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde Doç. Dr. Mete Taşlıova ile aşıklık geleneği hakkında röportaj yapılmaktadır. Son bölümde ise "Hünerli Eller" köşesinde Zahide Hanım'ın ahşap tabure peçete tekniği ile süsleme çalışmaları gösterilmektedir.
    • Programda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın engellilere yönelik sunduğu hizmetler, işitme engellilere yönelik eğitim yöntemleri (artikülasyon aynası, Braille harfleri, işaret dili), aşıklık geleneğinin kültürel önemi ve el sanatları gibi konular detaylı şekilde ele alınmaktadır. Ayrıca, bir sonraki bölümde İslami temizlik anlayışı hakkında konuşulacağı duyurulmaktadır.
    00:30Programın İçeriği
    • TRT Diyanet Ekranları'nda bugün hayata dair hoş konular konuşulacak.
    • İlk bölümde işitme engellilerin dini eğitimleri konusu ele alınacak ve bu alanda tecrübeli bir misafir, İşitme Engelliler Öğretmeni Suna Özkan Topçu stüdyo misafiri olacak.
    • İkinci bölümde Aşıklık Geleneği konusu, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Mete Taşlıova tarafından anlatılacak.
    02:58Programın Başlangıcı
    • Programda işitme engellilerin Kur'an eğitimi konusu konuşulacak.
    • Programın başında Zeliha Yılmaz'ın tabure süsleme projesi ile güne başlanacak.
    • Tabureler artık sadece oturma amaçlı değil, mutfak setlerini ve salon takımlarını süslemek için de kullanılıyor.
    04:28Tabure Süsleme Projesi
    • Zeliha Yılmaz, eski bir okul taburesini yeniden canlandırmak için geri dönüşüm yapıyor.
    • Taburenin üst tarafı ahşap olup, farklı şekillerde kaplanmış.
    • Taburenin süslenmesi için akrilik boyalar kullanılacak ve bantlama yöntemi ile boyanırken karışıklığı önlemeye çalışılıyor.
    05:35Tabure Projesi Detayları
    • Tabureler 20 TL'ye satın alınabiliyor ve çeşitli şekillerde (kare, oval, yuvarlak) bulunuyor.
    • İzleyiciler kendi dizaynlerini yaparak (çocuklarının resmi, kendi resimleri, isimleri) kişiselleştirilebilecek.
    • Bir sonraki hafta kapı önü gazetelik süsleme projesi yapılacak.
    06:25Ahşap Tabure Boyama Projesi
    • Ahşap tabure süsleme projesi için akrilik boyalar, peçete, peçete tutkali, su bazlı vernik, fırça, kenar kordonu ve sıcak silikon malzemeleri kullanılacak.
    • Proje maliyeti ucuz olmasına rağmen gösterişli bir sonuç verecek.
    • Taburenin gövdesinin üst kısmını önce boyayacaklar, sonra peçete yapıştıracaklar.
    07:04Peçete Hazırlama Tekniği
    • Peçete tersten katlanarak kalıp çıkarılıyor ve makasla kesiliyor.
    • Kesilen peçete beyaz boyanacak, kuruduktan sonra tabureye yapıştırılacak.
    • Peçete tutkali ve silikonla sabitlenecek, kenar kordonu ile süslenecek.
    08:25Vernik Kullanımı Hakkında Bilgiler
    • Mutfak ve salon ürünlerinde su bazlı vernik mutlaka iki kat atılmalı.
    • Yat vernik daha kalıcı ve sağlamdır ancak beyaz objelerde sararma ihtimali yüksek olduğu için deneyim gerektirir.
    • Yat vernik atmadan önce tinerle (gerekseozik veya sentetik) açıldığında daha kalıcı sonuç verir.
    09:41Peçete Kullanımı ve Özellikleri
    • Peçete yapıştırıldığında doğal bir görüntü oluşur, elin yatkınlığına bağlı değil.
    • Peçeteler hobi malzemeleri satan yerlerden alınabilir ve uzun yıllar kullanılabiliyor.
    • Üç katlı peçeteler ince ve muntazam bir görünüm sağlıyor, ancak katlar kendiliğinden açıldığı için dikkatlice tutulmalı.
    13:34İşitme Engelliler Eğitimi
    • Son yıllarda Diyanet'in engelli vatandaşlara yönelik din eğitimi hizmetleri artarak devam ediyor.
    • İşitme engellilere yönelik Kur'an öğretimi konusu ele alınacak.
    • İşitme engelliler eğitmeni Suna Özkan Topçu, Diyanet'in materyal kitaplarından fotokopi ederek özel defterler hazırlamış.
    15:27Engellilere Din Eğitimi
    • Programda engellilere din eğitimi konusu ele alınıyor ve özellikle son dönemde engellilere yönelik Kur'an eğitimi çok revaçta.
    • Televizyonda "Sessiz" adında işitme engellilere yönelik dini bilgi veren bir program yayınlanıyor.
    • Engellilere yönelik eğitim konusunda çok fazla ihtiyaç var ve bu konuda yapılacak çalışma çok.
    16:46Suna Hanım'ın Hikayesi
    • Suna Hanım, ilahiyat mezunu olarak memurluğa başladığında arkadaşının işitme engelli kızından bahsetmesiyle bu alana ilgi duymuş.
    • Arkadaşının ve diğerlerinin istekli olmamasına rağmen, kendisi müftülüklerine yazı göndererek ilgilenenleri aramış.
    • Sonrasında kendisi başvurmuş, eğitim almış ve Konya'da işitme engellilere eğitim vermeye başlamış.
    19:04Eğitim Çalışmaları
    • Suna Hanım, Konya'ya gider gitmez işitme engellilere eğitim vermeye başlamış ve bu çalışma Anadolu'ya yayılmış.
    • Toplam 135 kişiye eğitim verilmiş ve bu sayı artmaya devam ediyor.
    • Programda harfler Roma rakamı, Arap rakamları ve Braille ile yazılmış, beyaz görme engelliler için hazırlanmış.
    21:11İşaret Dili Hakkında
    • İşaret dili, işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurmalarını sağlayan, el hareketleri ve yüz mimiklerinden oluşan görsel bir dildir.
    • İşaret dili de diğer lisanlar gibi gramer yapısına ve karmaşık bir sisteme sahiptir.
    • Türkiye'nin işaret dili dünyada kabul edilen 44. işaret dilidir ve kökeni Osmanlı'ya dayanır.
    23:49İşitme Engellilere Eğitim Zorlukları
    • İşitme engelliler eğitim anlamında en dezavantajlı gruptadır çünkü algıları tam oturmadığı için sadece işaret dili bildiği kadar bilgi verebiliriz.
    • Somut şeyleri anlatmak kolayken, soyut kavramları anlatmak çok zorlanılıyor.
    • Cennet ve cehennem gibi soyut kavramları anlatmak için çocuğun doğum anından itibaren anlatmaya başlayıp, dini bilgi hacmi genişledikçe kavramların yerine oturduğu görülüyor.
    25:58İşitme Engellilere Destek
    • Kur'an-ı Kerim'in Türkçe okunuşu işitme engelliler için daha kolay anlaşılır, ancak soyut kavramlar üzerinden bilgi vermek zorlanmalarına neden olur.
    • Toplumun işitme engellilere destek olması, onları anlamaya çalışması ve basitçe tebessümle selam vermesi gerekiyor.
    • İşitme engelliler yüz ifadelerini algılayabildikleri için, insanların gülümsemesi onlar için önemli bir iletişim aracıdır.
    27:01İşitme Engellilerle İletişim
    • İşitme engellilerle diyalog kurmak için uzun sürede işaret dilini öğrenmek gerekmez, gülümseme yeterlidir.
    • Toplumda işitme engellileri anlamak için merakla işaret dili öğrenen insanlar artmaktadır.
    • İşitme engelliler sessizce parmaklarıyla iletişim kurarken, bu durum onlara bakışımızdaki problemin giderildiğini gösterir.
    27:47İşitme Engellilerin Dini Eğitimi
    • İşitme engelliler dini eğitimi almaya başladıklarında çok mutlu oluyorlar.
    • Kırk yaşına kadar dini eğitim almamış, Peygamber Efendimizin ismini bilmediği bir öğrenci, Kur'an kursu ile tanıştıktan sonra Umre'ye gitti.
    • İşitme engelliler Allah'ın varlığını bilmesinden ve kendilerini koruduğunu hissetmesinden dolayı çok mutluluk duyuyorlar.
    29:28İşitme Engellilerin Hayatı
    • İşitme engelliler genellikle ilgili ildeki müftülüğe başvurarak dini eğitimi talep edebilirler.
    • Türkiye'deki hemen hemen tüm illerde çalışan hoca arkadaşları, WhatsApp grupları üzerinden iletişim kurarak destek sağlıyorlar.
    • İşitme engellilerin dünyasını merak eden kişiler, görme engelliler için de özel materyaller hazırlayabilmektedir.
    31:01Engellilerin Yaşadığı Dünyaya Bakış
    • Engellilerin algısı ve dünya tasavvuru bizimkinden farklıdır, onlarda bir "ihtizaz" (titreşim) vardır.
    • Engelliler hayatın zorluklarına rağmen çok daha pozitif bakıyorlar ve şükür duygusunu fazlasıyla yaşıyorlar.
    • Engellilerin hayat tarzı sürekli üzüntü ve rehavet havasında değil, onlarla vakit geçirince daha eğlenceli bir yaşam tarzı fark edilebilir.
    32:54Engellilerin Öğrettiği Dersler
    • Engellilerin hayat tarzı, bize şükrü ve azmi öğretmektedir.
    • Bizim sahip olduğumuz nimetlerin önemini anlayıp onları şükrederek kullanmamız gerekir.
    • Engellilerin yaşadığı farklılıklar, onlarla vakit geçirirken mutlaka şahit olunabilir.
    35:39Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Din Eğitimi Amacı
    • Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevi toplumu din konusunda aydınlatmak ve din eğitimi almak isteyen tüm vatandaşlara en sağlıklı ve iyi şekilde eğitim ulaştırmaktır.
    • Engelli olan görme ve işitme engelliler de muhatap kitle içerisinde yer almaktadır.
    • Yaygın Din Eğitimi Dairesi, örgün eğitimin dışında kalan vatandaşlara Kur'an-ı Kerim öğrenmeleri ve ibadet, siyer, ahlak alanındaki bilgileri en iyi şekilde öğrenmeleri için hizmetlerini planlamaktadır.
    36:39Hz. Peygamber'in Engellilere Yaklaşımı
    • Asr-ı Saadet'ten beri Hz. Peygamber, sahabe-i kiram'ın eğitimine büyük önem vermiş, özellikle engellilere daha ayrı bir önem göstermiştir.
    • Hz. Peygamber, engellilerin İslam'ı anlamaları ve dini hayatın her alanında yer almaları için büyük bir gayret göstermiştir.
    • Diyanet İşleri Başkanlığı, bu hizmetleri planlarken Hz. Peygamber'in engellilere yaklaşım tarzını ve anlayışını kendilerine şiar edinmiştir.
    37:32Engellilere Yönelik Din Eğitimi Hizmetleri
    • Diyanet İşleri Başkanlığı, kurulduğu günden bugüne kur'an kurslarında ve camilerde arzu eden tüm vatandaşlara din eğitimi vermektedir.
    • Son beş yılda her ilde işitme ve görme engellilere yönelik rehber hocalar yetiştirilmiştir.
    • Birey Alfabesi ve Diyanet Başkanlığı, görme engellilere yönelik on'a yakın eser çıkarmış, Elifba'dan başlayarak Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler içeren eserler yayınlanmıştır.
    38:41Engelli Öğrencilerin Eğitimi
    • Yaz-Kur'an kurslarında sayıları dört-beş bine varan engelli çocuklar aileleri tarafından camilere ve kur'an kurslarına getiriliyor.
    • Uzun süreli (otuzdört hafta süren) kış dönemindeki kur'an kurslarında şu an itibariyle iki bin iki yüz civarında öğrenci bulunmakta, ayrıca görme engelli öğrenciler yatılı kur'an kurslarında hafızlık yapabilmektedir.
    • 2014-2015 eğitim öğretim yılında Diyanet İşleri Başkanlığı, her ilde bir Kur'an kursunun bedensel engellilere yönelik hazırlanmasını talimat vermiştir.
    39:46Engellilere Yönelik Özel Kampanyalar
    • 2015-2016 eğitim öğretim yılında "Kur'an için yok engel, yeter ki sen de gel" sloganıyla özel bir afiş hazırlanmış ve engelli derneklerine ve sivil toplum örgütlerine gönderilmiştir.
    • Bu kampanya sayesinde kur'an öğrenmenin hiçbir engeli olmadığını gösteren bir bilinçlenme olmuştur.
    • Engelliler için parmakları göz, işaret dili bir araç olarak kullanılarak Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğrenilmekte, böylece ibadet hayatını tanzim edecek bilgiye sahip olunmaktadır.
    40:42Diyanet'in Engellilere Yönelik Çalışmaları
    • 1924 yılından beri faaliyette olan Diyanet İşleri Başkanlığı, son yıllarda toplumun ihtiyaçlarına binaen yaptığı çalışmaların çeşitliliğini ve sürekliliğini artırmaktadır.
    • Diyanet İşleri Başkanlığı Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanlığı Bünyamin Albayrak, engellilere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermiştir.
    • Diyanet'in işitme engellilere yönelik hizmetler, tepeden gelip sonra tabana yayılan bir vizyonla gerçekleştirilmektedir.
    42:00Kur'an Kursu Deneyimi
    • Kur'an kurslarında özellikle kalın harfler ve kendisi ince ama sesi kalın olan harfler kullanılmaktadır.
    • Şu anda altı öğrenci Kur'an kursunda eğitim almakta, geçen yıl ise on sekiz öğrenci bu kurslarda yer almıştır.
    • İşitme engellilere yaklaşım, normal bir hoca-öğrenci ilişkisinden farklı olarak daha özel bir yaklaşıma ihtiyaç duyar.
    43:29Öğrenci Hikayeleri
    • Yaz-Kur'an kursunda saldırgan bir öğrenci, hocalarının yanına oturarak ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.
    • Hoca, öğrencinin sürekli yanağına dokunma ihtiyacı fark edince, öğrencinin saldırganlığı azalmış ve ders sırasında sesli kelimeleri birebir söyleyebilmeye başlamıştır.
    • Kapanan bir kız, "Selver Şeker" adlı programda örtünme alışkanlığı kazanmış ve sonrasında başını açmamaya karar vermiştir.
    49:25Braille Alfabesi
    • Braille alfabesi, görme engelli kişilerin okuma ve yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir.
    • Braille alfabesi, iki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur ve her iki kolonda üçer nokta bulunur.
    • Braille alfabesinin mucidi Louis Braille, 1809 yılında Fransa'da doğmuş ve çocukluğunda bir kazadan dolayı görme yetisini kaybetmiştir.
    51:30Engellilerle Birlikte Yaşam
    • Engelliler de çeşitli kurslarda eğitim alıyor ve bu eğitimler hayatlarını güzelleştiriyor.
    • Engellileri kabul etmek ve birlikte yaşamak önemlidir, acıma hissi yerine onları anlayarak ve sevgiyle karşılamak gerekir.
    • Hepimiz bir engelli adayıyız çünkü bir trafik kazası veya hastalıkla karşılaşabiliriz.
    53:32El Sanatı İşlemi
    • İşlemde ön taraf en son yapılacak çünkü noktayı koyacağımız kısım o kısım.
    • Kenar kısmına herhangi bir kenar geçmeden damalı şekilde boyama işlemi gösteriliyor.
    • Her bacağın farklı renkleriyle boyanması ve peçetenin rengarenk olması işlemi zenginleştirecek.
    54:57Aşıklık Geleneği
    • Aşıklık geleneği, medeniyetimizdeki zengin sözlü edebiyatın önemli bir parçasıdır.
    • Aşıklık geleneği binlerce yıllık bir tarihe sahiptir ve Türk dilinin yazıya aktarılmış hali olan ilk belgelerden önce de sözlü olarak yaşatılmıştır.
    • Aşık, hem yazar hem icracı hem de müzisyen olup, şiir, hikaye ve saz ile birleşen çok yönlü bir sanat icrasıdır.
    1:00:01Aşık Kelimesinin Kökeni
    • "Aşık" kelimesi sıfat olarak 15-16. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır ve Arapça kökenli bir kelimedir.
    • 16. yüzyıla kadar bu sanatı icra edenlere "ozan" veya "baksı" gibi isimler kullanılırdı.
    • 16. yüzyılda aşık geleneği daha çok halkın olduğu her yerde icra edilirken, 18. yüzyıldan sonra kahvehane ile kurumsallaşarak sistemleşti.
    1:03:39Aşıklık Geleneği ve İcra Sanatı
    • Aşıklık geleneği, Türk kültür dünyasında önemli bir yer tutan bir sanat dalıdır.
    • Aşıklık bir icra geleneğine dayanır ve aşık doğaçlama şiir söyler, önceden hazırlanmadan verilen bir konuyu veya ayağı anında şiir haline getirir.
    • Aşık havaları 200-157-70 farklı sayıda olup, aşık konuya uygun ezgiyi o anda çalıp söyleyebilir.
    1:05:34Aşıklık Atışması Örneği
    • Dal atışması, birden fazla aşığın birer kıtasını söyleyerek karşılıklı atışmasıdır.
    • 1971 yılında Erzurum'da Yeşilyurt Lokantası'nda Aşık Şeref Taşlıova, Aşık İlhami Demir Firkati, Turgut Günay ve Aşık Murat Çobanoğlu arasında gerçekleşen bir atışma örneği verilmiştir.
    • Her aşık "sana, sen... yakıştın" şeklinde birer kıta söyleyerek karşılıklı atışma yapmışlardır.
    1:07:53Aşıklık Yetişme Süreci
    • Aşığın yetişme sürecinde önce ustanın yanına çırak olur, usta çırakın huy güzelliği ve ezber yeteneğine bakar.
    • Çırak, ustanın yanında bir yetişme dönemi yaşar, ardından kalfalık dönemi ve sonunda ustalık dönemi gelir.
    • Aşıklık gelenek başlangıçta kahvehanelerde ve düğünlerde icra edilirken, 20. yüzyılda hemen her mekanda, hatta Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamlarında da aşıkların sanatlarını icra ettiklerini görüyoruz.
    1:09:27Aşıklık ve UNESCO
    • UNESCO, sanayileşme ve teknolojik gelişmelerin kültüre ait unsurları ortadan kaldırabileceğinden endişe duymaktadır.
    • Türkiye'de Aşık Şeref Taşlıova 2008 yılında hikayecilik ve çırak yetiştirme dallarında UNESCO tarafından tescil edilmiş ve "yaşayan insan hazinesi" olarak ilan edilmiştir.
    • Aşık geleneği UNESCO tarafından dünya kültür mirası içerisinde tescillenmiş ve önemli sanat dalları arasına kaydedilmiş bir gelenek halini almıştır.
    1:11:09Aşıklık Geleneğinin Yerel Özellikleri
    • Aşıklık geleneğinde yerel kültüre ait unsurlar önemli bir yere sahiptir, farklı bölgelerdeki aşıkların sanatları da o bölgenin kültürüne uygun şekildedir.
    • Erzurum, Kars, Sivas gibi bölgelerde önemli aşıklar temsilcileri yetiştirirken, 1931'de Ahmet Kutsi Tecer ve Muzaffer Sarı Sözen'in gayretleriyle Sivas'ta Aşıklar Şöleni düzenlenmiştir.
    • 1938'de Konya Aşıklar Bayramı başlamış, bu etkinlikler sayesinde Türkiye'nin her yerinden gelenek temsilcileri bir araya gelmiş ve birbirlerini tanımışlardır.
    1:13:08Aşıklık Geleneğinin Gelişimi
    • Aşık geleneği 16. yüzyılda "ozan" olarak başlamış, 20-21. yüzyıla gelinceye kadar tek bir aşık olarak icra edilmiştir.
    • 20-21. yüzyılda aşık bir grup sanatına dönüşmüş, aşıklar birlikte program yaparak yurt dışı seyahatlerde bulunmaya başlamışlardır.
    • Aşıklık geleneğinde bir şiir ve hikaye tarafı olduğu gibi, usta-çırak ilişkisi de önemli bir unsurdur.
    1:14:34Aşık Şeref Taşlıova'nın Hayatı
    • Aşık Şeref Taşlıova, 10 Nisan 1938'de Ardahan'ın Çıldır ilçesi Gülyüzü köyünde doğmuştur.
    • Çocuk yaşta şiir yazmaya başlamış, ilkokuldan sonra öğretmen okuluna devam ederek bağlama çalmayı öğrenmiştir.
    • Kuzeydoğu Anadolu aşıklık geleneğinin önemli isimlerinden Aşık Şenlik'in oğlu Aşık Kasım'a çıraklık ederek yöredeki aşıklarla tanışma fırsatı bulmuştur.
    1:15:27Kariyeri ve Başarıları
    • 1966 yılından itibaren on yıl boyunca Kars Radyosunda aşıklara ilişkin programlar hazırlayıp sunmuştur.
    • Yurtiçi ve yurt dışında birçok radyo ve televizyon programına katkı sağlamıştır.
    • Katıldığı yarışmalar ve festivallerde 15'i altın olmak üzere 130'un üzerinde madalya, 60'un üzerinde plaket ve 180 kadar takdirname sahip olmuştur.
    1:16:11Uluslararası Faaliyetleri ve Mirası
    • 1971 yılından itibaren Amerika'dan Japonya'ya, Avrupa'dan Orta Asya ülkelerine kadar birçok ülkede programlar yapmıştır.
    • Azeri, Fars ve Anadolu kültürü ile yoğrulmuş bilgi birikimi ile bin'den fazla şiire imza atmıştır.
    • UNESCO tarafından aşıklık geleneği temsilcisi olarak "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçilen Taşlıova, 20 Nisan 2014'te Ankara'da hayata gözlerini yummuştur.
    1:17:39Aşık Şeref Taşlıova'nın Yetişme Süreci
    • İlkokulu bitirdikten sonra en büyük amcasının vefatı nedeniyle Cilavuz Köy Enstitüsü'ne kazanmasına rağmen devam etmesine imkan sağlamamıştır.
    • Çıldır'lı Aşık Şenlik'in oğlu Aşık Kasım'ın yanına çırak olmuş, 1957'de nişanlanıp 1959'da askere gitmiştir.
    • 1960'ta askerden döndükten sonra Kars'ta Halkevi'ndeki faaliyetlere katılmış ve 1966'da Orhan Şaik Gökyay'ın davetiyle İstanbul'a gitmiştir.
    1:19:00Aşık Şeref Taşlıova'nın Projeleri
    • Aşık Şeref Taşlıova hayatında çok boyutlu yaşamaya çalışmış, en önemli yönü projeleri olmuştur.
    • 1997'de Ankara'da Türk Dünyası Aşıklar Kurultayı'na, 2000'de Ankara Aşıklar Kıraathanesi'ne katkı sağlamıştır.
    • 1987'de kurulan İLESAM, SESAM, GESAM, MESAM gibi meslek örgütlerinin kurucu üyesi olmuş ve 7 dönem Teknik Bilim Kurulu Başkanlığı yapmıştır.
    1:21:11Aşıklık Geleneği ve Edebiyat
    • Aşıklık geleneği sadece yerel bir sanat değil, UNESCO tarafından kabul edilmiş ve Türkiye'nin yaygın bir sanatıdır.
    • Eski dönemde bir aşığın sazını dinlemek için kıraathane, köy meydanı veya bayram gibi kültürel etkinliklere katılmak gerekiyordu.
    • Halk edebiyatında çok büyük miktarda materyal var ancak bunların halka ulaşması konusunda bir problem vardır.
    1:22:18Sözlü Kültür ve Modern Dönem
    • Sözlü kültür ortamında her türlü bilgi hafızadaydı ve yaşlı bilge kadınlarla erkekler kıymetliydi.
    • Bilginin hafızanın dışına kaydedilmeye başladığı dönem bilimsel anlamda yazılı ve teknolojik dönemdir, ancak kültürel anlamda kısırlaşma dönemidir.
    • Halk hikayelerinin sinema ve televizyon dizisi, film ve dizi boyutuna getirilmesi gibi çeşitli uygulamalar yapılmaktadır.
    1:24:44Değerler Eğitimi ve Nasihatname
    • Son zamanlarda değerler eğitimi toplumda farklı biçimlerde aktarılmaya çalışılıyor.
    • Konuşmacı, merhum babasının gençlere söylediği nasihatname türünde bir sözünü okuyor.
    • Nasihatname, asaletin insanın temel taşı olduğunu, çalışmanın ahlakın şanını verdiğini ve okumanın her ilmin başı olduğunu vurguluyor.
    • Söz, öz Türkçeyi güzel konuşmanın ve vatana hizmet etmenin önemini, helal kazancın korunmasını ve fukaraya yardımcı olmanın gerekliliğini anlatıyor.
    1:26:27Programın Sonuçları ve Gelecek Program
    • Programın sunucusu, yaptıkları işin hayatlarına güzellik kattığını ve eskiden beri var olan tabureleri nasıl yenileyebileceklerini düşündüklerini belirtiyor.
    • Bir buçuk saat içerisinde ham bir ağaçtan güzel bir iş yapıldığını ve bu bir sanat olduğunu vurguluyor.
    • Yarın aynı saatte Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Başkanı Doç. Dr. İsmail Karagöz ile "İslam'da Temizliğin Önemi" konulu programın yayınlanacağını duyuruyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor