• Buradasın

    Tan Sağtürk ile Türk Bale Sanatı Üzerine Röportaj

    youtube.com/watch?v=CS05hP3Mhx0

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Türkiye'nin tanınmış bale sanatçısı, koreograf, sanat yönetmeni ve eğitimci Tan Sağtürk ile yapılan bir röportajdır. Ayrıca Armağan, Volkan Ersoy, Hakan Odabaşı ve İsmet Murat Hoca gibi sanatçılar da röportajda yer almaktadır.
    • Röportajda Tan Sağtürk'ün bale sanatına başlama hikayesi, eğitim hayatı, kariyeri ve Türkiye'de bale sanatının yayılmasına katkıları ele alınmaktadır. Konuşmacı, kırk yıldır profesyonel olarak Türkiye'yı dünya sahnesinde temsil etmiş, Fransa'da dokuz yıl boyunca Fransız Devlet Baleti'nde çalışmış ve Diyarbakır, Elbistan, Kahramanmaraş ve Mardin gibi şehirlerde Cumhuriyet tarihinin ilk bale okullarını açmıştır.
    • Röportajda ayrıca sanatçının Atatürk'ü canlandırdığı "19 Mayıs" projesi, Bolşoy Operası'na davet edildiği Troya operası ve Göbeklitepe projesi gibi önemli çalışmalarından bahsedilmektedir. Ayrıca Tüyap Akademi'nin yönetimi, "İkinci Bahar" dizisindeki rolü ve "Benimle Dans Eder Misin" adlı televizyon projesi hakkında bilgiler paylaşılmaktadır.
    00:17Tan Sağtürk ile Tanışma
    • Tan Sağtürk, Türkiye'de bale denince akla gelen ilk isimlerden, Türkiye'ye baleyi sevdiren, kırk yıldır profesyonel anlamda ülkemizi dünyada başarıyla temsil eden önemli bir sanat insanıdır.
    • Sanatçının "Saraydan Kız Kaçırma Operası" koreografisini üstlendiği projesi TRT tarafından çekilecek ve yayınlanacak.
    • TRT'nin sanatçılara destek olmasının ve değerli eserlerin arşiv olarak bulunması gerekliliği vurgulanmaktadır.
    02:14Bale Kariyerinin Başlangıcı
    • Tan Sağtürk, çocukluğunda baleyi hiç görmediği halde, annesinin anlattığı masalların sahnede canlanması fikriyle baleye ilgi duymuştur.
    • İzmir Devlet Konservatuvarı sınavına girdi ve kazandı, bu tarihten itibaren kırk iki yıl bale mesleğinde devam etmektedir.
    • Sahne işinin masal kahramanı olma hissi verdiğini ve sahneye çıkınca dünyadan soyutlandığını ifade etmektedir.
    05:27Hayatı Etkileyen Kişiler
    • Babası ve annesi hayatında çok önemli yer tutmuş, sıkıştığı zamanlarda ve mesleği bırakmaya karar verdiğinde onları rotaya sokan kişiler olmuştur.
    • Sanat mesleğinin sadece iyi tarafları olmadığını, zorluklar ve başarısızlıkların da olduğunu belirtmektedir.
    • Gençlere başarısızlıklardan faydalanmak ve düşmelerden tekrar ayağa kalkmayı öğreten tecrübenin büyük bir servet olduğunu vurgulamaktadır.
    08:10Tekvando ve Eğitim
    • Tan Sağtürk, Türkiye Tekvando Şampiyonası'nda türy siklette altın madalya kazanmıştır.
    • Ankara Devlet Konservatuvarı'nda on yıl bale eğitimi almış, eğitiminde Efsane Hoca İnci Kurşunlu'nun önemli rolü olmuştur.
    • Eğitiminde Bolşoy ve Kilo Balesi'den gelen Rus hocaların etkisi altında olup, onların verimli eğitimlerinden yararlanmıştır.
    10:44Türkiye'deki Bale ve Opera Dünyası
    • Türkiye'deki bale dünyasında ilk oluşum çok değerlidir ve birçok önemli sanatçı vardır.
    • Günümüzde Türkiye'deki bale ve opera dünyası birbirine destek oluyor, bu durum olağanüstü bir yere gelmişlerini gösteriyor.
    • Meslektaşlar arasında desteklenme ve işbirliği vardır; örneğin Antalya'da yapılacak "Kamelyalı Kadın" için sanatçılar birbirlerine yardım etmektedir.
    12:48Yurt Dışında Deneyimler
    • Konuşmacı, yurt dışından teklifler alırken Türkiye'de yetiştirildiğini ve bu ülkeyi okuttuğunu vurgulamıştır.
    • Fransa'da dokuz yıl kalan konuşmacıya ömür boyu kontrat teklif edilmiş, Fransız Devlet Başkanı tarafından vatandaşlık teklifinde bulunulmuştur.
    • Fransa'da kendi ülkesi için asıl güçlü zamanı değerlendirmek istemiş ve İstanbul'da opera valisi olarak çalışmaya başlamıştır.
    16:14Dünya Genelinde Performanslar
    • Konuşmacı, Fransa'dan başka Moskova, Filipinler, Brezilya, Rio gibi birçok ülkede gösteriler yapmıştır.
    • Fransa'da Fransız Devlet Bale Tiyatrosu'nda başrolde performans göstermiştir.
    • Zamanla bu durum normal hale gelmiş ve konuşmacı bunu bir görev olarak görmeye başlamıştır.
    18:19Türkiye'ye Dönüş ve Yatırım
    • Konuşmacı, yurt dışına tek başına gittiğinde milliyetçi duygusunun daha da arttığını belirtmiştir.
    • Türkiye'ye döndüğünde, doğrudan eksiklikleri görmek yerine pozitif bakış açısıyla bakmaya çalıştığını ve bu eksiklikleri doldurmayı hedeflediğini ifade etmiştir.
    • Türkiye'nin sadece büyük şehirlerinden oluşmadığını, özellikle doğudaki illerde bale okullarının kurulmadığını fark ederek Diyarbakır'da ilk okulunu kurmuştur.
    20:54Cumhuriyet Tarihinin İlk Bale Okulları
    • Diyarbakır'dan sonra Elbistan, Kahramanmaraş ve Mardin'de de bale okulları açılmıştır.
    • Konuşmacı, Cumhuriyet tarihinin ilk bale okullarını açmış olduklarını belirtmiştir.
    21:09Sanat Okulları ve Etkileri
    • Konuşmacı, sanat okullarının Anadolu şehirlerinde çok ilgi gördüğünü ve ailelerin çocuklarını bu okullara getirdiğini belirtiyor.
    • Okullara gelen ilgi konuşmacının motivasyonunu artırdığını ve bu destek olmadan devam edemeyeceğini söylüyor.
    • Konuşmacı, anaokullarından üniversitelere kadar çeşitli yerlerde söyleşilere katılarak halkı hazırladıklarını ve bu sayede bazı kan davalarında bile insanların bir araya geldiğini anlatıyor.
    23:10Eğitim Hedefleri ve Sanatın Etkileri
    • Dans ve bale gibi sanat dallarının kostüm, dekor, hikaye ve müzik gibi çeşitli unsurlara ihtiyaç duyan kolektif bir çalışmadır.
    • Sanat eğitiminin çocukların bakış açısını şekillendirdiğini ve bu bakış açısının onların okul ve hayatlarında başarıya yol açtığını düşünüyor.
    • Konuşmacı, 20 binin üzerinde mezun verdiğini ve bu mezunların birçoğunun burslu üniversite eğitimi aldığını belirtiyor.
    24:28Sanatın Kişisel Gelişimdeki Rolü
    • Sanatla tanışan çocukların daha çok insanlığa yaklaştığını ve hedef koyabileceklerini, insan ilişkilerinin daha iyi olacağını ve dinlemeyi öğreneceklerini düşünüyor.
    • Sanat eğitiminin çok maddi zorluk gerektirmediğini, isteyen ailelerin çocuklarını herhangi bir okula alabileceğini vurguluyor.
    25:29Oyunculuk Kariyeri
    • Konuşmacı, "İkinci Bahar" dizisinde rol almak için teklif aldığını ve Mustafa Oğuz ile Most Production'da buluştuğunu anlatıyor.
    • Dizide bir Amerikalı karakteri oynaması gerektiği ve Yavuz Turgul'un senaryoyu iyi bir şekilde anlattığı için son bölümü bile başından itibaren bildiklerini belirtiyor.
    • Televizyon ve sinema konusunda tecrübesinin olmadığını, ancak Mustafa Oğuz'un bunu kendilerinin üstleneceğini söyleyerek rolü kabul ettiğini söylüyor.
    29:43Televizyon Projesi Deneyimi
    • Konuşmacı, Sağtürk Akademi'nin yanında birçok marka ile işbirliği yaptığından bahsediyor.
    • İlk projelerinden biri olan "Benimle Dans Eder Misin" dizisinin Türkiye'deki ilk dans projesi olduğunu ve çok beğenildiğini belirtiyor.
    • Televizyonun gücünün dans mesleğini bir meslek haline getirdiğini ve Türkiye'nin yıldızlarını yetiştirdiğini vurguluyor.
    31:40Aşk ve Güven
    • Aşkta tutku, şüphe, kıskançlık, öfke ve ihanet gibi duygular bulunur.
    • En çok parayı veren aşkı alırken ortada güven kalmaz ve güven olmayan yerde aşk da olmaz.
    32:19Dans ve Sahne Deneyimi
    • Dans ederken devleşip büyülenen insanlar, sahne deneyimi çok yakıştığını söyler.
    • Konuşmacı sahnede her adımda mutlu olduğunu ve seyirciyle enerji alışverişini alkış olarak geri aldığını belirtiyor.
    • Mesleğinle mutlu olmanın çok güzel bir duygu olduğunu düşünüyor.
    33:04Çocuklar İçin Özel Proje
    • Evrim Akın'la birlikte "Bez Bebek" adlı özel bir proje yapıldığı ve çocuklar tarafından çok sevildiği belirtiliyor.
    • Proje sırasında seyirciler ekran başında kilitleniyor ve tekrar tekrar seyrediyorlar.
    • Proje sırasında yaşanan aile içi tartışmalar ve çözüm süreçleri gösteriliyor.
    34:35Beşeriyet Deneyimi
    • Beşeriyet projesinde yardım çocukları da dahil olunmuş ve gerçekten eğlenceli bir deneyim olmuş.
    • Proje çok sevildiği ve seyircilerin tekrar görmek istedikleri belirtiliyor.
    • Proje seçimlerinde doğru bir proje ve doğru insanlarla çalışmak önemli olduğu vurgulanıyor.
    35:47Okul ve Sahne Deneyimi
    • Konuşmacı çocukların sahneye çıkması için proje yapmış ve çocuklarla birlikte sahneye çıkmış.
    • Bir öğrencinin dans ederken çığlık atmak istediğini söylemesi üzerine proje yapmışlar.
    37:50Aile Hayatı
    • Konuşmacının iki çocuğu ve Rus vatandaşı olan Türk eşi olduğu belirtiliyor.
    • Çocukların kültür sanatı içinde büyüdükleri ve farklı ülkelerde gösterilerde onları götürdükleri söyleniyor.
    • Çocukların yetiştirilmesinde en zorlandıkları konunun internet, tablet ve cep telefonları olduğu, bu alanların kontrolsüz kalan bir dünya olduğu vurgulanıyor.
    39:44Altın Kızlar
    • Altın Kızlar dizisinde rol aldığı ve orada Tekvando hocası rolü oynadığı belirtiliyor.
    • Dizide kendini savunma dersleri veren bir sahne gösteriliyor.
    • Altın Kızlar projesinin onun için özel bir gün olduğunu ve sevgili Türkan Fatma Nevra Serezli'nin yanında olmanın apayrı olduğunu söylüyor.
    41:09Yazar Kimliği
    • Konuşmacının gazetede yazılar yazdığı ve kitaplar çıkardığı belirtiliyor.
    • Kitaplarının başyapıtları çocuklara anlatmak amacıyla yazıldığı ve masal anlatır gibi kitaplar yaptıkları söyleniyor.
    • Kitaplara müzik eklenmiş ve çocuklara yaklaşık 15-20 dakikalık süre içinde başyapıtları öğretebilmek için hazırlanmış.
    42:48Sosyal Sorumluluk
    • Yazar gelirinin Türkiye eğitim göndermek için kullanıldığı ve bu bir sosyal verdi olarak görülüp gelir beklenmediği belirtiliyor.
    • Baba olduktan sonra tüm dünya çocuklarının kendi çocukları gibi hissedildiği ve onlar için ne yapabileceğini düşünmek önemli olduğu vurgulanıyor.
    • Yeni kırkdört başyapıt yapıldığı ve bundan sonra seri halinde devam edecekleri söyleniyor.
    43:40Bitmeyen Yolculuk Projesi
    • Kültür Bakanlığı tarafından organize edilen "Bitmeyen Yolculuk" adlı dört yüz elli sanatçıyla dev bir proje anlatılıyor.
    • Projenin Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ile ilgili 19 Mayıs'a özel ve 100. yıl dönümüne denk geldiği belirtiliyor.
    • Konuşmacının proje içinde Atatürk'ü canlandırdığı ve bu rolü hazırlarken ilk kez ürktüğü anlatılıyor.
    44:37Atatürk Projesi
    • Konuşmacı, Atatürk'ü canlandırmak için hareket analizleri yaparak, vücut proporsiyonu farklılığına rağmen dansçı kimliğiyle hareket sentezi yapabilme yeteneğini kullanmıştır.
    • Atatürk'ün yürüyüşlerindeki farklılıkları (bir adımını düz, diğerini daha açık atması gibi) algılamaya çalışmıştır.
    • Plastik makyaj uzmanının yaptığı makyaj sonrası, konuşmacının Atatürk'e çok benzediği belirtilmiş ve bu deneyim çok heyecan verici olmuştur.
    46:4119 Mayıs Projesi
    • 19 Mayıs projesi, Kültür Bakanlığı'nın muazzam projelerinden biri olarak tanımlanmıştır.
    • Bu proje, Türk şov tarihinin en büyük projelerinden biri olarak değerlendirilmiştir.
    • Çankaya'nın yaptığı sahne, mizansen ve koreografisiyle çok başarılı bir iş olmuştur.
    47:11Troya Operası
    • Troya operası, Türk bale ve opera tarihinin en önemli işlerinden biri olarak değerlendirilmektedir.
    • Bu prodüksiyon, opera ve bale birleşimiyle kurgulanmış ilk örneklerden biri olmuştur.
    • Ana karakterler arasında Murat Karahan'ın Paris rolü, konuşmacının Hector rolü ve Aşil Dans'ın İlhan rolü bulunmaktadır.
    • Bolşoy'da Rus seyirci tarafından on dakika ayakta alkışlanmış, bu Türkiye'nin büyük başarılarından biri olarak görülmüştür.
    50:00Diğer Projeler ve Pandemi
    • Göbeklitepe Mabedin Hüznü adlı bir eser daha yapılmış, ancak tek gösteriminden sonra pandemi nedeniyle durdurulmuştur.
    • Pandemi döneminde dikkatli olunması gerektiği, maskenin takılması, fiziksel mesafe ayarlanması ve hijyenin korunması gerektiği vurgulanmıştır.
    51:14Ödüller ve Mesleki Başarı
    • Konuşmacı, mesleğinde çok önemli ödüller almıştır.
    • En büyük ödül olarak insanların bale mesleğini dinlerken kendisini severek yaklaşması vurgulanmıştır.
    • Türkiye'ye baleyi sevdiren ilk akla gelen isim olmak, konuşmacı için en büyük ödül olarak tanımlanmıştır.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor